Исторически геноцид: Украйна почита милионите жертви на големия глад

През 1932 г. сталинският режим предприема кампания на принудителна колективизация
Обновена: 25 ное 2017 19:50 | 25 ное 2017 19:45, Венцислава Вельова
273

Снимка: Reuters

Украйна почете днес жертвите на големия глад през 1932-33 година, известен в страната като "гладомор", отнел живота на милиони украинци, предаде Франс прес, цитира БТА.
Още по темата

"Никога няма да забравим ужасното престъпление на организиралите голодомор (глад на украински)", заяви в комюнике украинският президент Петро Порошенко.

През 1932 година сталинският режим предприема кампания на принудителна колективизация, при която съветските власти изземват пшеницата, зеленчуците и животните, осъждайки на глад селяните, най-вече в Украйна.

Според украински и западни историци, този глад, предизвикан умишлено от съветската власт, е целял да се прекърши волята на Украйна за независимост.

Русия отхвърля това тълкуване, а Украйна се стреми този глад да бъде признат от ООН като геноцид.

От 1998 година четвъртата събота на ноември е обявена в Украйна за Ден на възпоменание на жертвите на големия глад. 


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
211
1
 
0
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Уроко по история
Че по времето указано за голодоморите е имало проблеми с продоволствието това е ВЯРНО но да се говори за ЦЕЛЕНАСОЧЕН ГЕНОЦИД е просто глупост

Милион и половина жители на ЛЕНИНГРАД са загинали от СТУД и ГЛАД и се знае къде са погребани и колко са братските могили с трупове

Къде са могилите с милиони жертви на Голодомора? Защо според СССР документи най-голяма е смъртността през лятото на 1933(ДА ЛЯТОТО)
Нещо не се Връзва? Отговорът е Банален - Епидемия от Тиф в този случай
210
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Именно споменът за този умишлен мор на украинците ги кара да искат и сега дасе отделят от Русия. Горките наивни славяни, те са посрещали хитлеристките войски с хляб и сол, именно заради спомена на този гладомор. Но Хитлер ги е избивал и може би, ако беше победил щеше да започне да избива и българите.
209
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нито са достойни, нито са хора.
Майданските лекета си стоят в Киев на топло, а пращат на фронта младежи от други националности, особено българи.
208
13
 
16
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Слава на братска Полша и на братска Украйна! Бог да прости жертвите на комунизма.
207
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинците са достойни хора, много са ги измъчили войните и комунизма.
206
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Българин

Украйна не е създадена с указ.
205
6
 
12
 
! Отговори
Българин преди 1 година
До 209, неграмотници по времето на освободителната война украйна не е имало, тя е създадена с указ на Ленин..огромната част е с руско населениее особенно Одеса.. И сега там се имат за руснаци а за безарабските българи руснака е свещен..самият аз съм приятел с такива българи..некадърно племе не говорете за неща които не разбирате..
204
8
 
14
 
! Отговори
Познато преди 1 година
Урките и те като макетата.

Търсят съчувствие на основата на приказки за Баба Яга.
203
4
 
16
 
! Отговори
Уроко по история преди 1 година
В Съветската история има три голодомора. Първият е през 1921-1922 . Тогава Ленин и неговото политбюро разбират , че колективното земеделие довежда до глад и връщат частното земеделие като въвеждат НЕП. Следва голодомора 1932-1933 който е изкуствено предизвикан. Целта е да се накажат кулаците при повторната колективизация на земята. Заедно с кулаците измират още 7-8 милиона селяни от глад. Третия голодомор е през 1945-1946 непосредствено след края на войната и той обхваща новопридобитите територии на Бесарабия , където живеят компактни маси българско население. Тогава измират хиляди българи , н
202
15
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Българин

Не мърси името българско. Българите не сме руски слуги и лакеи и не лижем в захлас руски задници. Украинци са войниците превзели Свищов, в църквата при село Шипка повечето фамилии са украинци, по-голамата част от армиата освободила България през 1878 г. са етнически украинци, така, че плюейки украинците плюеш по освободителите българофобе!
201
8
 
10
 
! Отговори
! преди 1 година
Тъй нареения по украйнски "Голдомор" е имало в СССР през 1921-1923 и 1946-1947 и то не в Украйна и това ,че специално са устроили от Москва е иделогия на Ющенко финансиран и спонсориран от САЩ .
200
7
 
10
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Киряк стефчоците ,предатели с небългарска кръв и съзнание отново ни дърбат в лапите на османизма..да живее източноправолавието..
199
8
 
9
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Волинско клане" това е истинският геноцид на урудите хохли..вижте снимките които са правени ор яаште украинци диваци и после ги съжалявайте..а в случая там не влизат редица украински градове, защотото те са с руско население..диваци са единствено хохлите..
198
3
 
15
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Укрите извършват едни от най жестоките кланета срещу полското население..Тяхната диващина е увековечена в историята на Полша....
197
12
 
16
 
! Отговори
гого преди 1 година
украинци македонци все общности от комплексирани човешки маси, изпадащи винаги в двете крайности. Наивни и мързеливи все чакащи някой да им дава сякаш им е длъжен. Проблем имат украинците не само с руснаците а и с поляцуте но той умишлено се прикрива сега. Поразходете се в източна Полша и ще го усетите, там всеки ще ви каже , лвов е полски град...
196
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До киреза 70 г
Стига си чел пропагандна литература. Точно това са били методите на комунистите и бившата СССР относно колективизацията и асимилацията на бившите и републики.
195
26
 
16
 
! Отговори
Слава Украини преди 1 година
Украинците са горда нация и горд народ НАЦИОНАЛСОЦИАЛИСТИ БАНДЕРОВЦИ като нас Българите ТРАКИ и нашите братя АРИЙЦИ ГерманиАвстрийците...Украинците се опълчиха на Световното ЗЛО Еврейска Расия и понесоха геноцид от глад наречен Голодомор..Днес почитаме истинския Холокост нанесен от Евреите руснаци на нашите братя Украинци..Мир на праха на всички украинци борещи се срещу евреина руснак за свободата си и за независимостта си ..СЛАВА УКРАИНИ
194
23
 
17
 
! Отговори
СМЪРТ ЗА РУСИЯ преди 1 година
БОГ ДА ПРОСТИ ВСИЧКИ ЖЕРТВИ НА ГОЛОДОМОРА ОРГАНИЗИРАН ОТ ЕВРЕЙСКА РАСИЯ...СТАЛИН Е НАЙ ГОЛЕМИЯ ТЕРОРИСТ В ИСТОРИЯТА НА ЧОВЕЧЕСТВОТО...ИМПОТЕНТЕН ЕВРЕЙСКИ ГРУЗИНЕЦ..ЦЯЛАТА ШАЙКА БОЛШЕВИКИ НА РАСИЯ СА ЕВРЕИ ЦИОНИСТИ
193
33
 
11
 
! Отговори
патриот преди 1 година
Не е вярно че украинците са фашисти. Трети украински фронт (от украинци ) стигна до Берлин и освободи България от фашистите. Руснаците и те като измислените македонци си приватизират славата и заслугите.Има ли по-големи фашисти от руснаците???
192
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До мазепа

Това не е вярно. В началото хората, наскоро преживяли голодомора, посрещат нацистите като освободители, а те вместо да се възползват от това започват да ги избиват и пращат по лагериге заради ненормалната им идеологея, че славяните са по-малко хора. Това настройва по-голямата част от украинците и те започват въоръжена съпротива срещу нацистката ***. Хората на Бандера са били колаборационисти престъпници, които избиват стотици хиляди поляци, евреи и руснаци по особенно жесток начин.