Руснаците все по-бедни, 8% се лишават дори от храна

Най-тежко е положението в селските региони
25 ное 2017 14:00, Александър Попов
453
Руснаците все по-бедни, 8% се лишават дори от храна
Снимка: Reuters, архив

Близо 30% от руските семейства признават, че парите им стигат само за храна. Това сочат резултатите от ново проучване, според което бедността в Русия продължава да расте, цитирано от "Дойче веле".

Допитването, проведено от московската Висша школа по икономика, нагледно показва, че през есента на 2017 бедността в Русия продължава да расте. Почти една четвърт (23%) от анкетираните руски семейства оценяват собственото си положение като "лошо" или "много лошо" - това представлява ръст от 3% спрямо пролетта на тази година. Същевременно едва 15% от интервюираните семейства оценяват материалното си положение като "добро", което означава спад от 2%.

29% от руските семейства твърдят, че парите им стигат единствено за храна, а още 8% дори заявяват, че се лишават не само от облекло, но понякога дори и от хранителни продукти. От проучването става още ясно, че през последните три месеца всяко четвърто семейство е имало трудности с плащането на сметки за ток, отопление, вода и други комунални услуги, а 17% от домакинствата нямат пари за лекарства.

Най-драматично е положението в селските региони, където почти половината от анкетираните заявяват, че нямат пари за основни продукти и стоки – а това означава ръст от четири процента спрямо пролетта. Рязко се е влошило и положението на многодетните семейства (от петчленно нагоре). През май 2017 година 34% от тях са заявили, че нямат пари за най-необходимите продукти и облекло, а през септември в тази група влизат вече 43% от многодетните семейства.

На пенсионерите също не им е лесно. Само за една година броят на руските пенсионери, които се оплакват от финансови трудности, е нараснал с една пета и през септември 2017 възлиза на 38% от всички пенсионери. Авторите на изследването отбелязват, че най-тежкият проблем на неработещите пенсионери е набавянето на лекарства: за такива трудности съобщават 25 на сто от анкетираните.

Според официалната статистика на "Росстат", реалните разполагаеми доходи на населението през последните три години на практика непрекъснато спадат. По данни от октомври тази година, руснаците са обеднели с 1,2% в сравнение със същия месец на 2016 година. В сравнение с 2014 година обедняването възлиза на 12,8 на сто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


453
Още по темата: бедностРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
315
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До русия=джуджеИнтересно как ще коментираш факта ,че в най богата страна САЩ над 20% от населението живее под границата на бедността и са на купони за храна давани от държавата и нямат достъп до здравни грижи.
314
10
 
10
 
! Отговори
русия=джудже преди 6 години
Платените рубладжии тук искат да изкарат така нещата ,че все едно руската *** е рай.Истината е ,че россия ,колкото е голяма ,толкова е и бедна и мизерстваща.Руснаците масово имигрират на Запад,а повечето си мечтаят за живот в САЩ и затова половин милион руснаци ,всяка година играят за зелени карти.Когато света започне да имигрира в Россия ,а не обратното ,тогава някой може да се върже на русофилските лъжи и глупости.
313
10
 
8
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
Продължение;Никакви воени действия срещу Б--я. Турция не само не ни нападна но ни изпрати воена помощ-- 2 ТАБОРА,които стигат до Сарамбей /Септември/. В знак на благодарност към Англия ,българите се съгласяват да и изплатят линията Русе --Варна,която е Английска. Строена е от фирмата "БРАТЯ БЪРКЛИ" и е пусната 1866 г. Англия ни спаси и от руска окупация след детронацията на Княз Батенберг. Солсбъри казва; Ако трябва ще се бием с Русия за независ. на Б--я.Тогава Русия си махна флота от Варна.
312
8
 
7
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
Продължение;Русия иска МАЛКА И ПОСЛУШНА Б--я. Англия смята че от благодарност към Русия ние ще се превърнем в нейна маша. Роздения ден на Б--я е 13.07.1978 г. Тогава е подписан протокола в Берлин и съществуваме като Юридически субект.Когато стана СЪЕДИНЕНИЕТО Англия като видя че се опънахме на Русия го призна първа. Тя инструктира Посланика си Сър Уйлям Уайт да разкритикува Б-я ,но щом волята на на рода е да се обидини ,тя трябва да се ЗАЧИТА. Освен това Англия предупреди Турция ;НИКАКВИ ВОЕНИ
311
7
 
4
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
До До Запознат-350;Както казах в Берлин ни дават Источна и Западна + Софийския САНДЖАК. Подялбата на Б--я стана на 08.07.1876 г на РАЙХЩАДСКАТА конвенция между Русия и Австроунгария. На 14.01 1877 г. Те подписаха и Будапещенската конвенция .Те се отнасят и за Босна и Херцеговина.Двете се разбраха;ДА НЕ СЕ СЪЗДАВА ГОЛЯМА И СПЛОТЕНА Д-_ВА НА Балканския По--ов. На 31 Май 1878 г Русия и Англия подписаха Лондонско споразумение известно като Спораз. Шувалов -Солсбъри.
310
7
 
8
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
Продължение;На 3 Март е подписана капитулацията на Русия през ПСВ пред Германия Б--я и Турция в Брест Литовск. Това става по настояване на Мин. Васил Радославов.Какво освободи Русия?Свищов, Плевен и Търново. Руснаците не могат да се справят в Плевен и там руското командване е заменено с РУМЪНСКО. Осве това 30% от офицерите им са ГЕРМАНЦИ. 70% от войниците им са УКРАЙНЦИ.Брянския полк и Орловския са 100% украйнци.. Руски крак не е стъпвал в Севертоисточна и северо западна Б--я. Германия и Анг
309
6
 
6
 
! Отговори
До Запознат преди 6 години
Напълно си прави, радвам се че има начетени хора като теб, който наистина знаят причините за руско-турската война. Ако имаш желание можеш да им разкажеш и догорките м/у русия и Великите сили за разпределението на териториите, който са били договорени още преди започването на войната
308
8
 
8
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
Продължение;В указа на Александър 2 никъде не се споменава Б--я. В Сан Стефанския договор също. Там се говори за Руско--Дунавска област и Балкански територии.Българин не е допуснат в Сан Стефано. Русия допуска клауза ,че се разрешава преминаването на Турски войски през тия територии за да ни държи под страх и да искаме постояно присъствие на руснаци. Това е премахнато в Берлин.Какво празнуваме на 3 Март? Рождения ден на Александър 2 и възкачването му на престола.Празнуваме и капитулац. на Р-я
307
12
 
8
 
! Отговори
русия=джудже преди 6 години
Стига с тея заучени фрази за освобождението,платени рубладжии.Да не мислите че сме освободени щото им е било гадно на руснаците че сме били 500 години под робство ли ? Ако е така защо са чакали толкова време ? Истината е ,че руско-турската война е била въпрос на време и за територии,а ние просто излизаме освободени от нея.Нито на руснаците им пука за нас ,нито на нас за тях и коллото по-далеч сме от тях,толкова по-добре !
306
7
 
2
 
! Отговори
НИЩО ИМ НЕМА ,БЕ... преди 6 години
И ГОСПОД Е КАЗАЛ---СТРАДАНИЯТА СА ЗА ГЛУПАЦИТЕ ---ОТ ТЕХ , ТЕ СТАВАТ ПО-УМНИ!!!!
305
7
 
6
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
До Анонимен--334;Напълно си прав. Според Картата на Българската Екзархия , Утвърдена със Султански Ферман 1870 г,територията на Б--я е 225 000кв. км. На Цариградската конференция без война ни гласуваха АВТОНОМИЯ и 175 000 кв.км територия. Граф Игнатиев я провали. На 15.01. 1877 г. той се срещна с Митхад Паша, велик везир на Турция иго принуди ,като му обеща територии, да не подписва решението и на 18.01.1877 г. Целта на Русия бяха проливите. Затова Англия дръпна флот в Мрам. море.
304
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
русия е най-големия враг на България! Колко пъти са ни предавали...стига вече благодарности на пияния руски мyжик!
303
1
 
6
 
! Отговори
гошо преди 6 години
До 344. Дай мейл и ще ти пратя снимки от бензиностанции в Москва и сметки. 3 години работих там. А за 1944, като съюзник на Германия, която започва война з унищожение на Русия какъв отговор може да очакваме? И далиразпределението на зони на влияние не става със съгласието на Чърчил и Рузвелт?
302
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А на друго място чета за "Гладомор", но и това е еврогейска пропаганда. Както и цитираните от "Дойче веле" в тази статия Руски източници. Единия беше "РОСТСТАТ", който източник със сигурност се финансира от *** провокатори. Не вярвайте на тези провокатори, само българските русофили знаят истината и са най-добре информирани, останалите са еврогейска кравари, който са *** тъпите и не виждат руската истина и благодат.
301
14
 
8
 
! Отговори
Стига спорове преди 6 години
Стига спорове, ясно е че българите мразим русия, заради комунизма, ясно е, че само плaтeни трoлoвe възхваляват русия. България над всичко!
300
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А кой друг освен руснаците въоръжаваха , червените кхмери, същите *** руснаците
299
7
 
7
 
! Отговори
До Гошо преди 6 години
Ахахахахахха В Москва не съм бил, но в Петербург съм бил, тия цифри дето си ги съчиняваш можеш да ги кажеш на другарката КYРнелия, само тя ще се направи, че ти вярва
298
4
 
3
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 6 години
До гошо, Не е нужно да се връщаш толкова назад в историята. Не са останали много живи хора в Русия, които си спомнят Ленинградската блокада! Само че т.нар. лихие 90-е си ги спомнят много добре болшинството от руснаците! Най- интересното е, че тогава руснаците правеха всичко според инструкциите на западни икономически "експерти"
297
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
плaтeни, пoзитaнвски, бoклyци спрете да въртите партенката, как "любимата ви държава" ни е освободила от турско робство. Какво ще кажете за робството, което тези чepвени бoклyци ни наложи 0т 1944 до 1989? Колко хора бяха избити тогава от чepвените кхмepи?
296
8
 
7
 
! Отговори
гошо преди 6 години
До 332. Двустаен апартамент, около 74 квадрата с топлата вода и парно на макс, вътре 25 градуса по всяко време- 2500 рубли. Около 65 -70 лв на месец. Няма вентили, изолации и изравнителни сметки. Бензина е 39 рубли , около 1.30 лева. Метрото е 1.50, 55 рубли в Москва