Руснаците все по-бедни, 8% се лишават дори от храна

Най-тежко е положението в селските региони
25 ное 2017 14:00, Александър Попов
453
Руснаците все по-бедни, 8% се лишават дори от храна
Снимка: Reuters, архив

Близо 30% от руските семейства признават, че парите им стигат само за храна. Това сочат резултатите от ново проучване, според което бедността в Русия продължава да расте, цитирано от "Дойче веле".

Допитването, проведено от московската Висша школа по икономика, нагледно показва, че през есента на 2017 бедността в Русия продължава да расте. Почти една четвърт (23%) от анкетираните руски семейства оценяват собственото си положение като "лошо" или "много лошо" - това представлява ръст от 3% спрямо пролетта на тази година. Същевременно едва 15% от интервюираните семейства оценяват материалното си положение като "добро", което означава спад от 2%.

29% от руските семейства твърдят, че парите им стигат единствено за храна, а още 8% дори заявяват, че се лишават не само от облекло, но понякога дори и от хранителни продукти. От проучването става още ясно, че през последните три месеца всяко четвърто семейство е имало трудности с плащането на сметки за ток, отопление, вода и други комунални услуги, а 17% от домакинствата нямат пари за лекарства.

Най-драматично е положението в селските региони, където почти половината от анкетираните заявяват, че нямат пари за основни продукти и стоки – а това означава ръст от четири процента спрямо пролетта. Рязко се е влошило и положението на многодетните семейства (от петчленно нагоре). През май 2017 година 34% от тях са заявили, че нямат пари за най-необходимите продукти и облекло, а през септември в тази група влизат вече 43% от многодетните семейства.

На пенсионерите също не им е лесно. Само за една година броят на руските пенсионери, които се оплакват от финансови трудности, е нараснал с една пета и през септември 2017 възлиза на 38% от всички пенсионери. Авторите на изследването отбелязват, че най-тежкият проблем на неработещите пенсионери е набавянето на лекарства: за такива трудности съобщават 25 на сто от анкетираните.

Според официалната статистика на "Росстат", реалните разполагаеми доходи на населението през последните три години на практика непрекъснато спадат. По данни от октомври тази година, руснаците са обеднели с 1,2% в сравнение със същия месец на 2016 година. В сравнение с 2014 година обедняването възлиза на 12,8 на сто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


453
Още по темата: бедностРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
295
5
 
6
 
! Отговори
до гошо преди 6 години
Каква ти обектвиност, забрави тва , че веднъж ни били освободили, а през 1944 пак ли ни "освободиха", като окупираха България и си наложиха престъпната докторина "комунизъм"...тогава колко хора избиха тогава....само *** могат да не помнят тези престъпление на русия спрямо България и да я защитават
294
9
 
9
 
! Отговори
До 334 преди 6 години
Ако не бяха руснаците сега ти щеше да бъдеш продадена за слугиня в Авганистан(ако си млада и хубава)защото това са правили турците,а синът ти щеше да бъде ***,а мъжът ти(ако си женена)щеше да ходи с *** на главата и страната щеше да бъде осеяна с джамии и щеше да видиш Европа през крив макарон.Затова шапки долу за спасителите-руснаци,финладци,румънци и български опълченци,донесли свободата ни.
293
7
 
9
 
! Отговори
гошо преди 6 години
До 331. Не съм платен, а обективен. Какви злини, изброй ги? Сигурно това,,че се казвам Георги, а не Гюлчан. Или, че 40 процента от БВП в туризма носят руските туристи? Или, че се кръстят с три пръста като теб?
292
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Понеже руснаците са много бедни,затова 400 000 човека си купиха жилища у нас и то само по черноморието.А колко са общо за страната,не знам.А колко са си купили в други страни от Европа,също не знам.А колко официални милиардери има в Русия,знаете ли?Или знаете само да лаете и не си погледнете ***,в която живем ние самите.
291
3
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Дойче веле....Без коментар.
290
6
 
5
 
! Отговори
антизападопоклоник преди 6 години
До 321, А ти като си такъв западопоклонник, защо не се изнесеш ти в богатия и благополучен запад? Тук полза от такива като тебе няма никаква!
289
6
 
12
 
! Отговори
гошо преди 6 години
Пишете колко струва отоплението в апартамента, където е 25 градуса, топлата вода. Санират ли жилища, въпреки, че на улицата е -30? Колко струва бензина? Дали заради санкциите Турция и Китай не удариха " кьоравото", а пък страните от ЕС да търпят загуби? Те от глад няма да умрат, народ преживял Ленинградската блокада. Но за разлика от други имат гордост, самочувствие и се противопоставят на САЩ. Само заради това заслужават огромно уважение.
288
7
 
6
 
! Отговори
70 години робство! преди 6 години
Какво ни пука за русия, на нас българите ни писна да сме марионетка на тази престъпна държава....70 години робство стигат!
287
1
 
3
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 6 години
До анонимен 309, Два, те и не Украйна така мислеха, ама сега инженерите, принудени да мият чинии в аз кола,Германия, си спомнят с носталгия за бившата си работа! Лесно се руши, трудно се създава!
286
9
 
6
 
! Отговори
д0 314 от 40 години преди 6 години
На всички Българи ни дреме, само на вас гaдни прoдaжни русoфилски *** милеете за гaднaта русия, като толкова много я обичате емигрирайте там и ни избавете от прoстoтийте ви !
285
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За съжаление, не съм ходил в Русия отдавна и затова се доверявам на разказаното от проверени хора, които ходят по-често сега. Последните данни са за СПб и за Крим. СПбе станал още по-хубав, както винаги бляскав и чист. Всъщност чистотата е характерна за всички руски градове! Тук разни грухтящи я наричат "***", но *** е тук, като най-голямата е в столицата под мъдрото управление на една учителка по руски! За Крим - било много хубаво, голям прогрес, откакто е в РФ, а не в Украйна!
284
6
 
2
 
! Отговори
сравнение преди 6 години
СА и Кувейт също са петролни държави. къде са те къде е Русия....Няма сравнение. Рускините се продават като добичета, появиха се и руски канибали...
283
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Попитали една руска поетеса ( през 80 те години ) " какво ще направите ако отворят границата " . Тя отговорила : Ще се покатеря на едно дърво -за да не ме претъп4ат ( бягащите).
282
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние сме бедни защото ни управляват крадци като в Русия. Нинова си е пратила дебелачето в САЩ на угоение, руските депутати и те така. И мачкат народите ни и ни крадът. Русия, Украйна, България са мъчни места но не заради Запада а заради подткомунистическата върхушка съставена от бивши *** как не го разбрахте?! "Промените" бяха по сценарии! Ние поне сме в ЕС, а какво да каже Украйна и Русия? Там мъката и липсата на справедливост са в отмайващи размери. Комунизма е бич за всеки народ!
281
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако на руснаците разрешат да живеят и работят в ЕС Русия ТОТАЛНО ще се обезлюди. Обикновенните руснаци имат мечта да се махнат от Русия.
280
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а ние тук забогатяваме всеки ден и даже не можем си похарчим парите , аиде бегаите у лево
279
3
 
6
 
! Отговори
До незапознат преди 6 години
Кво си "работил" бе, дръгел...ю Ходел си да лющиш водка по партийна линия и да се мазниш на товаришчите от КПСС, а може и друго да си им правил... Бачкаторите ходеха в Коми и по газопроводите!
278
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
предлагам всички путинофили дружно да поемат към челябинска област, та да си наберат безплатно лъчение от радоний-106
277
6
 
11
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
До Хаха--293;Абе *** аз не съм ходил на симпозиуми а работехме. Ако не бяхме ние безпартийните щяхте да умрете от глад. Затова не ни пускахте на запад. Щяхте да останете сами и да умрете от глад.Всички русофило-*** бяхте некадърници.
276
7
 
4
 
! Отговори
ни са знай преди 6 години
Време е вече да си изясним:нашите русофоби дали не са всъщност русофили(много са загрижени за съдбата на руския народ), или само се правят на такива!