Руснаците все по-бедни, 8% се лишават дори от храна

Най-тежко е положението в селските региони
25 ное 2017 14:00, Александър Попов
453
Руснаците все по-бедни, 8% се лишават дори от храна
Снимка: Reuters, архив

Близо 30% от руските семейства признават, че парите им стигат само за храна. Това сочат резултатите от ново проучване, според което бедността в Русия продължава да расте, цитирано от "Дойче веле".

Допитването, проведено от московската Висша школа по икономика, нагледно показва, че през есента на 2017 бедността в Русия продължава да расте. Почти една четвърт (23%) от анкетираните руски семейства оценяват собственото си положение като "лошо" или "много лошо" - това представлява ръст от 3% спрямо пролетта на тази година. Същевременно едва 15% от интервюираните семейства оценяват материалното си положение като "добро", което означава спад от 2%.

29% от руските семейства твърдят, че парите им стигат единствено за храна, а още 8% дори заявяват, че се лишават не само от облекло, но понякога дори и от хранителни продукти. От проучването става още ясно, че през последните три месеца всяко четвърто семейство е имало трудности с плащането на сметки за ток, отопление, вода и други комунални услуги, а 17% от домакинствата нямат пари за лекарства.

Най-драматично е положението в селските региони, където почти половината от анкетираните заявяват, че нямат пари за основни продукти и стоки – а това означава ръст от четири процента спрямо пролетта. Рязко се е влошило и положението на многодетните семейства (от петчленно нагоре). През май 2017 година 34% от тях са заявили, че нямат пари за най-необходимите продукти и облекло, а през септември в тази група влизат вече 43% от многодетните семейства.

На пенсионерите също не им е лесно. Само за една година броят на руските пенсионери, които се оплакват от финансови трудности, е нараснал с една пета и през септември 2017 възлиза на 38% от всички пенсионери. Авторите на изследването отбелязват, че най-тежкият проблем на неработещите пенсионери е набавянето на лекарства: за такива трудности съобщават 25 на сто от анкетираните.

Според официалната статистика на "Росстат", реалните разполагаеми доходи на населението през последните три години на практика непрекъснато спадат. По данни от октомври тази година, руснаците са обеднели с 1,2% в сравнение със същия месец на 2016 година. В сравнение с 2014 година обедняването възлиза на 12,8 на сто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


453
Още по темата: бедностРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
355
1
 
1
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
До Анонимен--348;А на теб казвал ли ти е някой колко си ***?
354
5
 
2
 
! Отговори
Гост преди 6 години
Много правилна констатация,в сащ положението е трагично дори като гледах преди време филма спешно отделение беше намекнато как голяма част от хората немогат да си позволят да отидат на лекар!а когато някой без роднини умре се взимат лекарствата от дома му за да ги дадът на някой нуждаещ се. Цял свят е в криза, да не говорим за глупавото отношение и санкции от страна на европейският парламент спрямо русия което допълнително утежнява нещста.русия винаги е успявала да се съвземе!!
353
5
 
3
 
! Отговори
Демократ преди 6 години
Руснак това е равно на верблюд-знаете ли какво значи това на руски-камила,от руски това значи на български превод,човек,който яде всичко,храна,слама,треви,бурени-абе всеядни животни май ще излезат братушките,ядат каквото и да е,само да имат нещо в стомасите си,и тези всеядни тревопасни твари ще ни казват какво да правим,хаха,РУСИЙО колко си пропаднала,боже,ай върви си в |Сибир да папаш желъди,хахаха нещастници руски
352
6
 
5
 
! Отговори
Йово преди 6 години
Защо от години не съм чел за просяците и престъпността в САЩ. Интересно е защо в българските медии не само тази но и много други не показват официалните статистики за бездомните в света. Последната статия от 2010 г. се казваше че в САЩ бездомните са най много от глава на населението от всички развити държави. Относно демокрацията защо никой не пише за индианците и техните права в САЩ. Такива статии няма да ги прочетете в БГ нет пространството или електроните и хартиени медии.
351
7
 
4
 
! Отговори
ГОСТ преди 6 години
До ПарижРУСИЯ МИСЛИ ДАЖЕ МНОГО ЗА СОБСТВЕНИТЕ СИ ГРАЖДАНИ И ГИ ЗАЩИТАВА ДОСТОЙНОООООО ТЕ СА НОМЕР ЕДНО В СВЕТА ПО ВОЕННА МОЩ, А АКО НЕ БЕШЕ ТАКА КРАВАРИТЕ ДО СЕГА ДА ГИ БЯХА ПЛЯЧКОСАЛИИ НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ ЧЕ СЕ СТРЕМЯТ ДА ГИ ПРЕВЗЕМАТТТ ОТ ВСЯКЪДЕ СА ГИ ОБГРАДИЛИ И АКО РУСИЯ НЯМАШЕ ТАЗИ ВОЕННА МОЩ ТЕ ЩЯХА ДО СЕГА ДА СА Я ПЛЯЧКОСАЛИ А ТОВА ДА СИ НАЙ - МОГЪЩАТА ВОЕННА ДЪРЖАВА ИЗИСКВА МНОГО СРЕДСТВАА
350
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Картошки, самагон и махорка - това е щастието за руснака.И речите на Батюшка, разбира се!
349
8
 
10
 
! Отговори
Баба Ванда преди 6 години
Русия ке падне...писано е
348
8
 
13
 
! Отговори
Париж преди 6 години
Русия не мисли за собствените си граждани, та какво остава другите народи. ЕС е най-доброто място за живот, много пред САЩ дори. Останалото са алабализми и клавиатурна гимнастика.
347
12
 
10
 
! Отговори
гошо преди 6 години
Руснаците не ги мислете. Ще се справят и няма да мрънкат. За разлика от нас.
346
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците винаги са живели в бедност и гнет. Те не са европейски народ.
345
9
 
6
 
! Отговори
Жо преди 6 години
Тези от Дойче Веле ( в началото на статията) да бяха дали линк към института...на сайта на Росстат..просто нама такова изследване...Аз така се боря с фалшивите новини...иначе си драскайте!
344
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо ново, *** си е ***.
343
14
 
11
 
! Отговори
Трак преди 6 години
Съжалявам русофили , но вече никой нормален българин не харесва Русия.Даже и потомствените руснаци се наричат украинци.Приемете истината и се извинете за всичките свинщини , които сте сторили
342
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
руснаците няма как да ядат , а американците няма как да станат от канапето... а ние сме в гроба от глад...
341
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците все по-бедни, а щатите все по-черни.
340
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е то има горди и достойни народи, които не са скотски принизени да се интересуват единствено от плюскането. Техните граждани не са по 170 килокрама след диетата и не са затъпяли от телевизия и гмо. Достойнството е скъпо удоволствие и като такова е непознато за скотляците, чиято единствена грижа е пълния търбух и отделянето на отпадните вещества в последствие.
339
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
путин яко е загазил верно.. само американските тролов е останаха :D
338
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тука 8% умират от липса на храна...
337
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Статията и изследването са 50% лъжа и 50% измама. Типична идеологичеака статия, за очерняне. Просто е използвано клишето от 1951г. само че с обратен знак. Същото се пише и за Китай.
336
10
 
11
 
! Отговори
Бедните ми русофили преди 6 години
Май Путин съвсем е фалирал , щом не може да плаща на троловете си за нощна смяна.Каде сте бе русофили , май любовта ви към Русия не е безплатна , за разлика от омразата ви към България.Добре , че Левски не може да види този резил.