Тръмп не уведомил за решението си към сирийските кюрди

Това е било напълно изненадващо за Пентагона и Държавния департамент
Обновена: 25 ное 2017 22:34 | 25 ное 2017 22:29,
25
Тръмп не уведомил за решението си към сирийските кюрди
Снимка: Reuters, архив

Държавният департамент на САЩ и Пентагона не са били предупредени за плановете на американския президент Доналд Тръмп да прекрати доставките на оръжие за сирийските кюрди от "Силите за народна самоотбрана" (YPG), предава ТАСС, като се позовава на публикация в Associated Press.

"Решението на Тръмп, както изглежда, е било напълно изненадващо за Пентагона и Държавния департамент", отбелязват от агенцията. 

"Служителите и на двете ведомства, които в обичайна ситуация биха били уведомени за смяна на политиката на САЩ по отношение на доставката на оръжие за сирийските кюрди, заявиха, че не са знаели за измененията". Както пише в публикацията, не е ясно също дали Вашингтон е предупредил самите кюрди за този ход, преди да информира турската страна.

Агенцията констатира, че прекратяването на доставките на американски оръжия за кюрдите "може да помогне за свалянето на напрежението между САЩ и Турция". В материала се отбелязва, че за кюрдите това ще е "деморализиращ удар".

Вестник "The Wall Street Journal" също съобщава, че решението на Тръмп е било изненада за ред сътрудници на американската администрация, като се позовава на анонимни източници. Изданието отбелязва, че запитаните американски военни още не са получили нови инструкции относно въоръжаването на кюрдите. 

Те уточняват, че към този момент няма планове за изпращане на нови партиди с оръжия за YPG, предава "Фокус".

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу съобщи, че Тръмп е обещал на турския си колега Реджеп Таийп Ердоган, че САЩ ще спрат да снабдяват с оръжие сирийските кюрди и изрази задоволството на турската страна от заявлението на американския държавен глава. След това от Белия Дом съобщиха, че Тръмп е уведомил Ердоган за предстоящи изменения в поддръжката на партньорите на САЩ в Сирия. 

Други подробности не бяха получени и от двете страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
5
 
0
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Тоя ненормалник,колкото по-рано го импичнът толкова по-добре. Продължава да играе по свирката на Путин.
17
3
 
3
 
! Отговори
пенко преди 6 години
ЗНАЕТЕ ЛИ , ЧЕ ОСВЕН АМЕРИКАНСКИТЕ ЩАТИ НА ЗЕМЯТА НЯМА ДРУГ НАРОД ,КОЙТО ДА ПОДКРЕПЯ ПОРЕДНАТА ГАДОСТ НА БРИТАНСКАТА КОРОНА -...А ИМЕННО : ЛИШАВАНЕТО НА 30 МИЛИОНЕН НАРОД ОТ ДЪРЖАВА !!! ПОЯСНЕНИЕ : НАЙ-ДОБРИЯТ МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ТУРЦИЯ БЕ КЮРД И СА КАЗВАШЕ ТЮРГУТ ЙОЗАЛ , А НАЙ ДОБРИЯТ ЩАТСКИ ПРЕЗИДЕНТ ЩЕ СЕ КАЗВА ЕЛИЗАБЕТ МОШЕ МАЙЕР !!!
16
6
 
7
 
! Отговори
eni4er преди 6 години
Първо се отчита на Ердоган,после ще оведомява департамента.
15
4
 
1
 
! Отговори
Новина преди 6 години
За найвници!Има и други начини!Въпросът е ,какво ще му обещаят на Тръмп в Замяна!
14
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прекрасно е когато чрез ТАСС разбираме "новините" в САЩ!
13
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
YPG в Турция се водят терористична организация, което може и да е така. Смята се, че са близки до PKK, имат връзка помежду си или направо са едно и също нещо.
12
2
 
11
 
! Отговори
държдепа скърца преди 6 години
Към този момент няма планове за изпращане на нови партиди с оръжия за YPG. ПентаЛгонът не е чувал за плановете на бай Дончо и продължава да изпраща оръжие на кюрдите по старите планове. Новото, което прави е да провокира кюрдите да заемат местото на зачистените идиловци във въоръжената борба срещу Асад.
11
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гаддните кюрди и сирийските бунтовници пуснаха 2500 терористи от Рака заради сделка за прекратяване на огъна, които веднага тръгнаха към Турция. Най вероятно половината от тях са вече в Европа. Това стана с мълчаливото съгласие на Пентагона и английските МИ6. Не само оръжията, ами и живота да им спрат ! Те не заслужават държава, и са по долни от *** !
10
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма нищо изненадващо,защото човека Тръмп е забравл ,да съобщи и на Президента Тръмп,който да уведими и подчинените си.Все пак дядо Доналд е на години, и е нормално ,да позабравя!
9
5
 
38
 
! Отговори
Кога преди 6 години
А кога САЩ ще напуснат Сирия кадето се намират незаконно и ще спрът да помагат на терористите?
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бреейй къде са троловете, да не би да са им орязали и заплащането и да са ги уволнили и тях внезапно..?
7
10
 
10
 
! Отговори
demograph преди 6 години
Тръпетът упорито си бачка за Путников. Така резен по резен храни мечката. Но да тя ще му пусне топките, не се знае. Щатите яко я закъсват. Сега с Тромпи начело те са като мечка със синджир на носа на гореща тепсия..
6
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както винаги Ердоган пак постигна своето. Не знам как го прави, но накрая всички му клякат.
5
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХА-ХА-ХА-ХА-ХАААААААТака бешедо вчера - Дончо е забранил доставките на оръжие за кюрдите. Пентагона бил изненадан, за кюрдите - не знам. Във всеки случай, САЩ се опитват да възстановят отношенията с Турция.
4
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХА-ХА-ХА-ХА-ХАААААААА краля на Саудитска арбия тежко болен на 80 и години отиде на килимчето пред Путин преди 1-2 месеца.
3
5
 
44
 
! Отговори
Обичам експерти преди 6 години
Сега се чудя къде са онези дето онзи ден ми обясняваха как САЩ ще изхвърлят Русия, Турция и Иран от Сирия и които ми слагаха минуси като коментирах, че САЩ изоставят всичките си съюзници в региона.
2
2
 
20
 
! Отговори
Румен преди 6 години
еее,как не знаят?да поглеждат в Туитър
1
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
rijavata koza dostavi orijiq na teroristite no izgubi kerkuk revaha kato pelenacheta begaha kato sprinyori na 100 metra xa xa xa