Турски продуцент свързан с убийството на руския посланик

Хайредин Айдънбаш арестуван за покушението в Анкара
25 ное 2017 10:27, Александър Попов
26
Турски продуцент свързан с убийството на руския посланик
Карлов бе убит в края на 2016 г. Снимка: Reuters

Турският режисьор и продуцент Хайредин Айдънбаш бе арестуван по обвинение, че е свързан с убийството на руския посланик Андрей Карлов, извършено в Анкара на 19 декември 2016 г. Айдънбаш е и директор на медийната група "Гуру", която издава известните в Турция списания "Тюрксой", "Дневен ред Русия" и "Дневен ред Евразия".

Той е четвъртият арестуван в рамките на разследването на убийството на посланика, което се води от главната републиканска прокуратура в Анкара, съобщиха от институцията.

Айдънбаш е бил разпитван от прокурора Адем Акнъджъ от Отдела за борба срещу противоконституционните престъпления. След това е бил изпратен в затвора с решение на съда за "извършване на предумишлено убийство".

Разследването е разкрило, че задържаният е провеждал много телефонни разговори с Йондер Айтач, член на Фето-Фетхуллахистката терористична организация, за която се твърди, че е организатор на осуетения опит за преврат. Айтач към момента се издирва от властите. Айдънбаш признал в следствието, че имал връзка с организацията, но я прекъснал през 2008 г.

На 19 декември ще се навърши една година от убийството на руския посланик в Анкара. Той бе застрелян от упор от турски полицейски служител по време на откриването на изложба. Убиецът бе ликвидиран от полицията.

Във връзка с убийството на руския посланик преди това бяха задържани 3 души, от които двамата са полицаи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: ТурцияАндрей Карлов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари