Антиправителствена демонстрация се проведе в Букурещ

Правителството иска да ограничи антикорупционната прокуратура
Обновена: 26 ное 2017 22:56 | 26 ное 2017 22:54, Анисия Иванова
9
Антиправителствена демонстрация се проведе в Букурещ
Снимка: БТА

Десетки хиляди румънци протестираха днес в центъра на столицата Букурещ и десетки други градове срещу плана на управляващите социалдемократи за реформа на съдебната система, предаде Ройтерс. 

"Крадци,крадци!", "Червена чума", "Искаме правосъдие, не корупция!", скандираха протестиращите пред сградата на правителството в Букурещ въпреки студа. Около 30 000 се включиха в шествието до парламента, а около 20 000 участваха в демонстрации в около 70 града.

"Как да имаш доверие на вълци да правят закони в кошарата с овце", написа бившият премиер технократ Дачиан Чолош на страницата си във Фейсбук, преди да отиде на протеста в Букурещ.

Около 40 групи на гражданското общество и две големи синдикални конфедерации, които организираха протеста, заявиха в общо комюнике, че "политическа мафия е взела контрола в Румъния". Те поискаха оттеглянето на законопроектите за реформа на правосъдната система, ограничаваща правомощията на антикорупционната прокуратура.

"Законите, които се подготвят, противоречат на интересите на Румъния и целят просто да спасят няколко души, които са разследвани. За мен това е ужасно", заяви за АФП пенсионерът Йон Ника по време на демонстрацията в Букурещ.

(БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
EMO преди 6 години
Бързото излизане на румънците от кризата е тясно свързано бързото излизане на...улицата.При нас нещата се задълбочават,а улицата е задънена.
6
0
 
4
 
! Отговори
Иванчо+Марийка преди 6 години
Усещам РУСКА НАМЕСА. ХХАХАХАХ. Майтапа на страна. Вижте ги бе хора. ВИЖТЕ ГИ. В учебниците по история за нас освен, че ще пише - "последно освободилата се държава на бълаканите", ще бъде добавено - "последни разбраха колко силен е народа когаро е заедно". При нас на протест излизат 10 човека.
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кога в България? О забравих, ние сме овце
4
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Eх, тоя Путин бе. Целият свят владее.Сега ще сваля и мамалигарското правителство.
3
1
 
11
 
! Отговори
виновните преди 6 години
Тия руски хакери немат милост!
2
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И у нас протестираха 10 човека.
1
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дедо Зорош пак ли ще спретва майданче.Май няма да го огрее обаче.