Южна Корея обмисля да премахне забраната на абортите

230 000 южнокорейци подписаха петиция за промяната
26 ное 2017 20:24, Анисия Иванова
3
Южна Корея обмисля да премахне забраната на абортите
Архив: Булфото

Администрацията на южнокорейския президент съобщи днес, че ще започне проучване дали да бъде вдигната забраната за абортите, която е в сила от 64 години, предаде Ройтерс.

Изявлението бе направено, след като 230 000 южнокорейци подписаха петиция, призоваваща за отмяна на закона.
Южна Корея криминализира абортите през 1953 година, когато лидерите й решават да стимулират увеличаването на населението и да изградят армия, достатъчно силна, за да се противопоставя на комунистическия Север.

През 1973 г. обаче, на фона на нарастването на населението, бяха направени изключения от забраната, например в случаи на опасност за здравето на майката, риск бебето да се роди с тежки дефекти или бременност, причинена от сексуално насилие.

Множество експерти в Южна Корея призовават за промени в законодателството, но срещат силна съпротива. Южна Корея е сред азиатските страни с най-голям процент христяни, а правителството полага усилия за увеличаване на раждаемостта, която е сред най-ниските в света.

Конституционният съд на страната, който през 2012 г. подкрепи закона срещу абортите, също отново ще направи преглед на законодателството.

Според най-нови данни в Южна Корея годишно се извършват около 16 900 аборта, като само 6 процента от тях се правят легално. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Не! преди 6 години
Никой не може да принуждава една жена да роди! Животните се размножават, хората планираме!
2
5
 
1
 
! Отговори
До 1 преди 6 години
ФАКТ!
1
7
 
6
 
! Отговори
!? преди 6 години
лошото е че ако са разрешени много от младите ги приемат като противозачатъчно, равно на презервативите или хапчетата- до там им стига акълеца.