Борисов: Инициативата "16+1" – стабилност, добронамереност

Окачестви форума като принос към сътрудничеството ЕС-Китай
27 ное 2017 13:23, Елка Василева
30
Борисов: Инициативата "16+1" – стабилност, добронамереност
Снимка: Правителствена пресслужба

Без да има характер на международна организация, форумът "16+1" излъчва силни сигнали на стабилност, добронамереност, сътрудничество, търсене на общи подходи и решения, посочи министър-председателят Бойко Борисов в изказването си на пленарната сесия на Срещата на лидерите на страните от Централна и Източна Европа и Китай, съобщи правителствената пресслужба.

Премиерът отбеляза, че провежданите срещи и приеманите документи по инициативата са в унисон с идеите и принципите на ЕС като отвореност, равно третиране на всички и взаимна изгода.

По думите му инициативата е принос към сътрудничеството между Европа и Китай и между ЕС и Китай - посока, в която България ще продължи да работи и за в бъдеще.

Българският премиер посочи, че след стартирането през 2012 г. на механизма за редовни срещи между ръководителите на Китай и страните от ЦИЕ китайските компании са засилили присъствието си в областта на инфраструктурата в този регион.

"Разчитаме на китайското правителство активното сътрудничество и двустранните интереси да намерят израз в прагматичния подход, които да доведе до реализирането на конкретни проекти", каза Борисов, като изтъкна, че за България те са свързани основно с изграждането на автомагистралите "Хемус" и "Черно море", както и на жп линията Русе - Варна.

Другите възможности за сътрудничество са в енергетиката, селското стопанство, индустриалните зони, електронната търговия, иновациите, медицината.

По думите на Борисов реализацията на проекти в тези области ще доведе до откриването на нови paбoтни мecтa, повишаване cтaндapтa нa живoт и нов тлacък нa икoнoмичecкия pacтeж.

"Българското правителство е готово за активно сътрудничество при ясно очертани и взаимноизгодни условия за двете страни. Необходимо e да се излезе извън остарялата схема на кредитиране с държавни гаранции, като се търсят нови и гъвкави подходи, като например публично-частното партньорство", подчерта Бойко Борисов.


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като се е скарал с Русия, защо русия строи атомните централи в момента, а не американците.
А тръмпелът ходи да се моли на крака за равнопоставеност на американските и китайските фирми. Щото Китай допуска европейски фирми да инвестират, но на американските им бие шута.
ха-ха-ха
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПОМНИМ КАЙМАТА НА ПЛОЩАД ТЯ НАН МЪН.
ОТТОГАВА В КИТАЙ НЯМА ДИСИДЕНТИ.
25
0
 
2
 
! Отговори
Команда преди 1 година
Централно- и източноевропейски лидери, по Виктор Орбан равниииис!

Китайските лидери нямат нужда от команда, те много бързо съобразяват какво да правят.
24
0
 
2
 
! Отговори
Преди преди 1 година
Да се явява на подобни форуми,Борисов трябва да го пускат през детектор на лъжата и психиатър.Много е зле завалията.
23
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 22 партията може да се нарича и марсианска, но това не означава, че е от Марс. Икономическия модел на Китай е капиталистически, а в политическо отношение са просто една диктатура. Китай още през 60-те се скара с Расия и тръгна по свой път, а в последствие си отвори пазара за САЩ. Болшевизъм може да има само в най-изоснаналите страни като Расия.
22
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Плонди, когато една държава се управлява от Китайската комунистическа партия и няма друга партия в парламента, каква страна е Китай? Не е ли коменистическа. Начинът на експлоатация няма значение, пък и това, което пишеш за купичката с ориз въобще не е вярно!
21
0
 
2
 
! Отговори
Веселин преди 1 година
Стига сте ревали ,ами се хванете на работа.....
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До славянин

Личи си, че не си много умен. Китай въобще не е комунистически. Всъщност, Китай е по-капиталистическа и от САЩ. Работниците ги "експлоатират" (по ленинска терминология) като във Великобритания през 19 век. Работят за купичка ориз по 12 часа. Такава икономика като китайската е невъзможна с болшевизъм.
19
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И се изтъпанчил най-отпред, до китаеца.
Дали има такива снимки с Пашата и Маргините?
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПАК НА ЕКСКУРЗИЯ В ЧУЖБИНА???

НЕ ИЗЛИЗА ЛИ МНОГО СКЪПО НА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ?
17
3
 
11
 
! Отговори
славянин преди 1 година
Китай не беше ли комунистическа държава, управлявана от комунистическа партия и комунистите не бяха ли мръсни и некадърни гадове!? Източноевропейските атлантичета вече сериозно започнаха да се объркват в коя посока да си обърнат задниците! Чакам ''дълбокомислените'' и шизофренични коментари на местните атлантичета!
16
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кръглия суджук от Банкя козината си мени но нрава не , бивш *** ,бивш наркоман и бивш комунист няма
15
2
 
16
 
! Отговори
Аз пък казвам, преди 1 година
каквото каже Орбан, това да правим!
14
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както беше казал Големият Маргин : "Тикво, Тикво....."
13
0
 
16
 
! Отговори
2-Н СТАНДАРД преди 1 година
ИНТЕРЕСНО... КИТАЙЦИТЕ СА КОМУНИСТИ!!!???? ПРАВА ЧЕЛОВЕКА???? РОБСКИ ТРУД -ДЕЦАТА ПРАВЯТ АЙФОНИ ??? ПЛОЩАД ТЯН АН МЪН???

ЗАЩО МЪЛЧА ??? ИСКА ПАРИ И ИНВЕСТИЦИИ ??? ДОЛНИ ПРОДАЖНИЦИ!!!
12
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя го разбраха, че е прост и го канят навсякъде
11
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоз простия докога ще го гледаме ве?
10
2
 
18
 
! Отговори
КОМУНИСТА БОРИСОВ преди 1 година
сега за да се подмаже на китаеца, ще се сети изведнъж къде си е прибрал партийния билет и ще се прекръсти на БАШ КОМУНИСТ
9
3
 
14
 
! Отговори
ОН ВЕЛИКИЯ ОТ БАНКЯ преди 1 година
да се прегърне сега с китаеца и да му целува ръка, шото се видя, че пари от САЩ няма да види, а само то КОМУНИСТИЧЕСКИ КИТАЙ.
8
2
 
17
 
! Отговори
ГОРНО НАНАДОЛНИЩЕ преди 1 година
се оказа долно НАГОРНИЩЕ. ТИКВА-БАНДИТ вече не БАНДИТ, а уважавана ТИКВА. Всички му се смеят на простотията, ама дипломацията изисква някои жертви на истината