Русия експулсира полски историк, обяви Варшава

Ученият проучвал архиви в Москва, готвел конференция
Обновена: 27 ное 2017 08:25 | 27 ное 2017 08:13,
37
Русия експулсира полски историк, обяви Варшава
Снимка: Reuters

Русия е експулсирала изследовател от Полския институт за национална памет. Това съобщиха от организацията и уточниха, че Хенрик Глебоцки е специалист по историята на полско-руските отношения през 19-и и 20-век.

Експулсирането му от Федералната служба за сигурност на Русия /ФСС/ стана няколко седмици след като Полша експулсира руски учен, представител на Руския институт за стратегически проучвания, припомня "Франс прес", цитирана от БТА. Варшава обвини руския учен, че вършел пропаганда в полза на страната си сред историци и журналисти.

Глебоцки, който се намираше в Русия от средата на ноември за проучване на руски архиви, беше задържан в петък в Москва, посочи полският институт в комюнике.

"Беше му връчено решение на ФСС със заповед да напусне територията на Руската Федерация в рамките на 24 часа", се казва в комюникето.

Полският историк организира конференция в Санкт Петерсбург за съдбата на поляците, депортирани от Народния комисариат на вътрешните работи, предшественик на Комитета за държавна сигурност по време на "Големия терор" през 1937 и 1938 година.

Глебоцки, който през уикенда се завърна в Краков, където живее, отказа да разговаря с АФП за експулсирането си.
Според Владислав Булхак, историк от Института за национална памет, това е първото експулсиране на полски учен от Русия откакто руските архиви бяха отворени за полски историци след падането на комунизма в Източния блок през 90-те години.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
5
 
! Отговори
Расате преди 6 години
Каквото и да пишете ясното е,че Русия отговаря на полската постъпка:"експулсирането му от Федералната служба за сигурност на Русия /ФСС/ стана няколко седмици след като Полша експулсира руски учен, представител на Руския институт за стратегически проучвания, припомня "Франс прес", цитирана от БТА"
25
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русише милицаише, абсолютише капутише. Бъхтише на стадионише, като пръчише в кошарише.
24
1
 
2
 
! Отговори
Тц! преди 6 години
До Жоро"гадно ли ти е, че има Макдоналдс на Червения площад "нека има и един музей на по мията! :-)
23
0
 
6
 
! Отговори
И що така? преди 6 години
каквото повикало - такова отговорило ..и са плачем по новините...
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анониментова е първото експулсиране на полски учен от РусияОбратното май не е първото. Та за каква изолация фъфлиш?
21
0
 
3
 
! Отговори
козел преди 6 години
До Анонимен 23"Ледъд" ??? Сериозно?Това на какъв език е? ***.
20
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия все повече се изолира от света. Снимката в началото на статията дава добра представа за стегнацията и ледъд който я е сковал. Няма никаква надежда за затопляне в отношенията с нормалния свят.
19
7
 
2
 
! Отговори
Не! преди 6 години
До Ханко от с. ОсеняБлгарите сме славяни?!? Верно ли????
18
5
 
18
 
! Отговори
Ханко от с. Осеня преди 6 години
Не ме интересуват разни анонимни палячовци, пишещи под най-различни имена. Русия и Полша са християнски и славянски държави и всеки конфликт с тях или помежду тях налива вода в мелницата на враговете ни. Слава на Русия, Полша и България!
17
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евала на поляците. Смел и свободолюбив народ са.
16
20
 
10
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
Полските славяни не са с дръпнати очи като руските...
15
5
 
16
 
! Отговори
Реципрочност преди 6 години
Да би мирно седяло, не би чудо видяло!
14
18
 
8
 
! Отговори
Не! преди 6 години
Дълбок респект към Полша!!!
13
24
 
11
 
! Отговори
Слава на Полша преди 6 години
До 15, Полша е със статут на победител и в двете световни войни за разлика от третополовите немци и руските ***! Историята е доказала, че германо-руските чудовища не могат да унищожат този народ! Руснаците и германците са тюрмата на народите. Само злини за Европа са дошли от там. Болшевизъм и нацизъм и путинизъм и мулти-култи третополов иддиотизъм!
12
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Слава на Порша, спасителката на Европа. Борила се срещу най-човеконенавистните империи и идеологии. Монголци, Отоманци, пруски милитаристи, руско крепостничество, Нацисти, СеСеСеРе и сега мулти-култи гейове и ислямолюбци! Славя братя! Останете си все така борбени, консервативни, католически, бели и красиви хора! Мачкайте утайките!
11
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кремъл се страхува от истината. Според кремълската истина ние пишем на македоница и червената армия е спасила евреите ни.
10
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия вече 140 години крие оригинала на Санстефанския мирен договор. Защо - не знаем. Но се говори, че в него никъде не става дума за възстановяване на България, а има само " територия под временно руско управление". По-късно с Берлинския договор великите сили разпокъсват тази територия, но решават, че България ще бъде възстановена, макар и далеч по-малка.
9
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами какво да кажем - славянска любов и братство. Колкото по-бързо осъзнаем, че това е една химера, толкова по-добре.
8
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До каквото повикало ...Руските *** фалшифицират историята и не искат някой да ги разобличи. Най-малко пък някой от омразните им поляци.А на нас все още не са върнали ограбените по време на окупацията държавни архиви.
7
18
 
5
 
! Отговори
Жоро преди 6 години
До *** ЗA СAЩгадно ли ти е, че има Макдоналдс на Червения площад :-)