Руска военноморска база в Судан? Ще има ли полза Москва?

"Московский комсомолец": Кремъл засега не реагира на предложението
27 ное 2017 10:00, Елка Василева
74
Руска военноморска база в Судан? Ще има ли полза Москва?
Снимка: архив, Reuters

Какво ще рискува Русия, ако изгради военноморска база в Африка, пита в заглавие "Московский комсомолец".

Судан предложи на Русия да създаде такава база в Червено море. Това се разбра на 23 ноември след срещата в Сочи между суданския президент Омар Башир и руския му колега Владимир Путин, а Башир разказа, че е обсъдил тази възможност и с министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу, пише вестникът.

Официален Кремъл засега не реагира на изненадващото предложение. Мнозина руски политици и експерти обаче го коментираха. С основното послание, че сближаване със Судан може да укрепи взаимодействието на Русия с мюсюлманския свят, базата може да стане гарант на стабилността в този район, да повлияе и върху плановете на САЩ да доминират в региона. Освен това създаването на такава база може да подпомогне и борбата срещу сомалийските пирати.

Минусите също не са малко. Първо, строежът на база е много скъпо начинание и не се знае откъде ще дойдат парите. Второ, Международният наказателен съд е издал заповед за арест на суданския президент, обвинен в геноцид и престъпления срещу човечеството, и ако Русия работи с Омар Башир, рискува нов международен скандал, се казва в статията.

Москва тепърва ще проучва предложението "под лупа" и ще претегля всички "за" и "против", но военноморска база в Червено море ще й позволи да контролира региона и ако Русия наистина се е върнала в Близкия изток, такава база й е необходима, коментира военният експерт Иван Коновалов.

Всички приказки, че база на руския военноморски флот в Судан ще позволи на Москва да контролира проливите и да засили влиянието си в района, са популизъм. Това заявява пред вестника друг военен експерт - Руслан Пухов. Според него Русия вероятно "ще постигне само едно - за пореден път да се изпокара с големите играчи от региона".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
4
 
3
 
! Отговори
Дсе преди 6 години
Боби, комплименти за познанията ти, но база няма да има. Судан се явява един от най-близките съюзници на Саудитска Арабия, а последните са съюзник на САЩ. Заключенията всеки може да си ги направи.
50
1
 
4
 
! Отговори
Поп Кръстьо преди 6 години
Боби с какво се храниш ве човекОткъде толкова изблик на енергия...
49
3
 
3
 
! Отговори
Kr преди 6 години
Браво Путин!
48
1
 
7
 
! Отговори
РККА преди 6 години
Международния наказателен съд споменат по горе в статията да се подразбира като усложливо бюрократично недоносче обслужващо интереса на една....трудно е да го нарека нация,пример присъдите над бившите югославски лидери .Относно руски бази къде ли не съществуват два варианта 1руснаците раздухват случая за да подразнят своите американски колеги защото в таз игра заплахата е с по голям ефект от самото нападение .2 вариант САЩ си измисля заплаха и си отпуска още 100/150 милиарда за военен бюджет...
47
2
 
4
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 43Значи Самолет 6 поколение следващите 25 години няма да се появи. И да се появи някакъв технологичен демонстратор но до там. След 15 години МиГ-31 си отива и Русия остава без цял клас наистина необходими особено на север самолети. Това означава че до 10 години ще има МиГ-41.100% няма да е СТЕЛТ защото постоянно ще работят радарите му и стелта се обезсмисля100% ще е далекобоен неманеврен баражиращ(патрулиращ) прехващач100% ще има свръхзвук без форсаж100% нова електроника
46
2
 
6
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 44Значи за да попаднеш под Юрисдикцията на някой съд ти трябва да си декларирал това - тоест да си дал права на съда. Примерно САЩ военни и политици не попадат в Юрисдикцията на въпросния съд - само на Американски съдилища. Гадничко нали?
45
1
 
3
 
! Отговори
1 преди 6 години
Чета коментарите само заради Боби, защото е жива енциклопедия.Жив и здрав да си, Боби!
44
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Международният наказателен съд е издал заповед за арест на суданския президент, а той си пътува на воля.
43
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БобиТака като те слушам, МиГ-41 е една мечта още, щом си взимате това-онова оттук-оттам... Мечтать не вредно.
42
3
 
7
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До СатаНАТО 40Имах предвид АНОНИМНИТЕ нападения на Сомалийски пирати. Много от които съвсем не са случайни ако се сещам какво намеквам. Инициирани от Някой я за застраховка я за сваляне акциите на фирмата превозвач я за каквото друго гадно нещо се сетиш.
41
3
 
6
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Изгърбич Задвратян 35"Проблема с реализацията"Така пак и отново бъркаш понятията МиГ-25/31/41 са ТЕЖКИ БАРАЖИРАЩИ ПРЕХВАЩАЧИ по руската класификация - приеми ги за подвижни ПВО комплексиКак може да изглежда един МиГ-41Вземаме за основа МиГ-31 но с ракето отсек на корема на самолетаВ него носи 4-6 свръхдалекобойни(поне 400км по ВИП цели и крилати ракети) ракетиМетров АФАР - Антистелт, Свръхзвук без форсаж, Информационно смесване и такива самолети не се доближават на 100км от границата
40
2
 
2
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
До Бобислед като имаш изтърбушен "АНОНИМНО" Танкер и РЕАЛНО НИКАКВИ ВЕЩЕСТВЕНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА КОЙ ГО Е НАПРАВИЛ за теб остават само огромните разходи поограничаване на щетите.-----------------Тоест, както досега с "анонимните" атентати в Европа и в Турция?И ти това го одобряваш?Ти си терорист по душа, евата ти праим!
39
2
 
5
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 34Казах НАТИСКЪТ ИМА МНОГО ЛИЦАДА ЩЕ СИ ПОМИСЛИ защото няма да пратят катери или Корвети с Ракети в мирно време а ще пратят бойни плувци. Червено море е много тясно даже за да стигнат целта не е необходимо да се ползват спец средства за доставка като подводници примерно.А след като имаш изтърбушен "АНОНИМНО" Танкер и РЕАЛНО НИКАКВИ ВЕЩЕСТВЕНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА КОЙ ГО Е НАПРАВИЛ за теб остават само огромните разходи поограничаване на щетите.
38
1
 
2
 
! Отговори
Руслан Пухов преди 6 години
Правильно.
37
3
 
7
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Изгърбич ЗадвратянДа прав си че голяма част от парка на СССР корабите а и новопроизведените кораби са с украинско производство двигатели, но ЗАБРАВЯШ ЧЕ КОНСТРУКТОРСКИТЕ БЮРА СА РУСКИ Ураинците само произвеждат на ИШЛЕМЕ.Относно леките кораби тип *** с или без калибри Китай им достави прекрасна лицензна реплика на немските МВТ двигатели. А за по-големите кораби от бюджета хвърлиха едни пари и се очаква средата 2018 първия двигател да отиде на тестове - не прототип а сериен.
36
3
 
3
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
До Боби...аз ше ида да пия една лаваца докато изброиш десетте егн-та на евентуалната "база" дето ще включва произведените до момента 1 есминец и 2 стражеви кораба "без аналогов в мире"
35
3
 
5
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
До Боби2020 е близо. проблема е че в момента на "реализация" евентуалните противници ще имт стотици бройки и пилоти от това бъдещо поколение, а на стапела ще бъде ново. военноморската им база е същия кюорфишек. виж на колко съдове двигателите са украински, и кога им изтича ресурса. както и колко подводници в момента са в експлоатация след края на ресурса.
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Натискът над една страна има много лица - една от които е оръжия с които може да спре износа на петрол на 100км от границата ти. След това САрабия ще си помисли дали ще направи това или онова на политическата и икономическа сцена....Какво викаш Троби? Русия като не и изнася ниската цена на петрола ще потопява танкерите с петрол на СА ли? Хахаха
33
7
 
5
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 29Натискът над една страна има много лица - една от които е оръжия с които може да спре износа на петрол на 100км от границата ти. След това САрабия ще си помисли дали ще направи това или онова на политическата и икономическа сцена.
32
11
 
7
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До СатаНАТО 26МиГ-41 е много по-близо до реализация от колкото си мислишМиГ-25 Определено никога не може да се нарече Маневрен самолет но изпълнява нуждата по онова време от скоростМиГ-31 отговаря на нуждата от обсег на действие запазвайки скоростта - маневреност хе хе даже не се води официално изтребител а въздушен корабМиГ-41 Скорост, обсег, ракети с голям обсег това го има и сега какво е нужно?АФАР в метров обсег - АнтиСтелтСмесване на информацията(5 поколение)По добри летателни данни