Руска военноморска база в Судан? Ще има ли полза Москва?

"Московский комсомолец": Кремъл засега не реагира на предложението
27 ное 2017 10:00, Елка Василева
74
Руска военноморска база в Судан? Ще има ли полза Москва?
Снимка: архив, Reuters

Какво ще рискува Русия, ако изгради военноморска база в Африка, пита в заглавие "Московский комсомолец".

Судан предложи на Русия да създаде такава база в Червено море. Това се разбра на 23 ноември след срещата в Сочи между суданския президент Омар Башир и руския му колега Владимир Путин, а Башир разказа, че е обсъдил тази възможност и с министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу, пише вестникът.

Официален Кремъл засега не реагира на изненадващото предложение. Мнозина руски политици и експерти обаче го коментираха. С основното послание, че сближаване със Судан може да укрепи взаимодействието на Русия с мюсюлманския свят, базата може да стане гарант на стабилността в този район, да повлияе и върху плановете на САЩ да доминират в региона. Освен това създаването на такава база може да подпомогне и борбата срещу сомалийските пирати.

Минусите също не са малко. Първо, строежът на база е много скъпо начинание и не се знае откъде ще дойдат парите. Второ, Международният наказателен съд е издал заповед за арест на суданския президент, обвинен в геноцид и престъпления срещу човечеството, и ако Русия работи с Омар Башир, рискува нов международен скандал, се казва в статията.

Москва тепърва ще проучва предложението "под лупа" и ще претегля всички "за" и "против", но военноморска база в Червено море ще й позволи да контролира региона и ако Русия наистина се е върнала в Близкия изток, такава база й е необходима, коментира военният експерт Иван Коновалов.

Всички приказки, че база на руския военноморски флот в Судан ще позволи на Москва да контролира проливите и да засили влиянието си в района, са популизъм. Това заявява пред вестника друг военен експерт - Руслан Пухов. Според него Русия вероятно "ще постигне само едно - за пореден път да се изпокара с големите играчи от региона".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия контролира целия свят не и трябва някаква мижава база, нека краварите разбъркат още света тогава ще пълзите на 4 крака пред великия император Путин. Суджук за краварите и техните слуги, мачкай Вова.
10
16
 
9
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 6 години
То само базата не стига.За цялата работа трябват и кораби...Рашаните какво ще изпратят в Судан? Димящата гемия Кузя ли???
9
7
 
22
 
! Отговори
В КУБА преди 6 години
е най-близо до САЩ. На Кенеди му се заклати стола от страх и бързо и тихо си прибра ядрените ракети от ТУРЦИЯ, насочени срещу СССР. Може пак да им разиграят тоя пасианс
8
8
 
18
 
! Отговори
ВАРНА преди 6 години
е отлично място за нова руска база. Може и в СОФИЯ пред Министерския съвет да му се разтреперят на ТИКВАТА .... листенцата
7
1
 
8
 
! Отговори
Хм преди 6 години
С оглед на обстановката,по-актуално е създаването на база в Либия.Ама там въпросът чия власт е легитимна не го позволява.
6
18
 
10
 
! Отговори
№0 преди 6 години
Путин се среща със осъден и търсен от международния съд за геноцид военнопрестъпник. Хахаха, то е ясно защо този се слага на Путин. Пък и в деня Судан се освободи от настоящия си президент, най вероятно следващия ще изрита руските казаци от там където никога не им е било място.
5
5
 
19
 
! Отговори
буммм преди 6 години
На преден план е възстановяването на базата в Куба,това стана ясно от последното заседание при президента Путин,Судан ще чака.
4
6
 
15
 
! Отговори
ясно преди 6 години
Президента на Судан поиска Руска база!не Американска а Руска .....
3
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Официален Кремъл засега не реагира на изненадващото предложение."Цяла статия върху едно погрешно твърдение. Кремъл вече коментира, че не би отхвърлил официално предложение за такава база. Т.е. просто е въпрос на време да се случи. Оттам нататък всичко е разтягане на локуми.
2
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредния шут в говедарските трътки. Сорросс се поти със студена пот.
1
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЗА КАКВО И Е БАЗА НА РУСИЯ В СУДАН?ДВЕ РУСКИ ДЪРЖАВНИ ФИРМИ СА СОБСТВЕНИЦИ НА КОНЦЕСИИ ЗА ДОБИВ НА ЗЛАТО, СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ И РЕДКИ МЕТАЛИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА СУДАН.РУДАТА СЕ ОБОГАТЯВА НА МЯСТО И СЕ КАРА ЗА ПРЕРАБОТКА В РУСИЯ.ПЛАЩАТ КОНЦЕСИОННИТЕ ТАКСИ С ОРЪЖИЕ.