Руска военноморска база в Судан? Ще има ли полза Москва?

"Московский комсомолец": Кремъл засега не реагира на предложението
27 ное 2017 10:00, Елка Василева
74
Руска военноморска база в Судан? Ще има ли полза Москва?
Снимка: архив, Reuters

Какво ще рискува Русия, ако изгради военноморска база в Африка, пита в заглавие "Московский комсомолец".

Судан предложи на Русия да създаде такава база в Червено море. Това се разбра на 23 ноември след срещата в Сочи между суданския президент Омар Башир и руския му колега Владимир Путин, а Башир разказа, че е обсъдил тази възможност и с министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу, пише вестникът.

Официален Кремъл засега не реагира на изненадващото предложение. Мнозина руски политици и експерти обаче го коментираха. С основното послание, че сближаване със Судан може да укрепи взаимодействието на Русия с мюсюлманския свят, базата може да стане гарант на стабилността в този район, да повлияе и върху плановете на САЩ да доминират в региона. Освен това създаването на такава база може да подпомогне и борбата срещу сомалийските пирати.

Минусите също не са малко. Първо, строежът на база е много скъпо начинание и не се знае откъде ще дойдат парите. Второ, Международният наказателен съд е издал заповед за арест на суданския президент, обвинен в геноцид и престъпления срещу човечеството, и ако Русия работи с Омар Башир, рискува нов международен скандал, се казва в статията.

Москва тепърва ще проучва предложението "под лупа" и ще претегля всички "за" и "против", но военноморска база в Червено море ще й позволи да контролира региона и ако Русия наистина се е върнала в Близкия изток, такава база й е необходима, коментира военният експерт Иван Коновалов.

Всички приказки, че база на руския военноморски флот в Судан ще позволи на Москва да контролира проливите и да засили влиянието си в района, са популизъм. Това заявява пред вестника друг военен експерт - Руслан Пухов. Според него Русия вероятно "ще постигне само едно - за пореден път да се изпокара с големите играчи от региона".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
6
 
3
 
! Отговори
русия=джудже преди 6 години
Русия си затвърждава връзката с мюсюлманския свят.Нищо ниво.
70
3
 
4
 
! Отговори
Rrr преди 6 години
До ПУТИН НА СЪДБереги яйца, м у д о з в о н!
69
11
 
2
 
! Отговори
ПУТИН НА СЪД преди 6 години
"Международният наказателен съд е издал заповед за арест на суданския президент, обвинен в геноцид и престъпления срещу човечеството, и ако Русия работи с Омар Башир, рискува нов международен скандал"- И ПУТИН Е ЗА ТОЗИ СЪД ....СВАЛЯТ ДРЕБНИЯ ТЕРОРИСТ ПЪТНИЧЕСКИ САМОЛЕТИ И ИЗБИВА ЦИВИЛНИ.
68
1
 
9
 
! Отговори
Kr преди 6 години
Браво Путин! )))
67
1
 
2
 
! Отговори
Krom преди 6 години
До бг - освен Израел и Саудитска Арабия ли?
66
1
 
11
 
! Отговори
та кой рече? преди 6 години
Ще цитирам от една глупава статия на е дин препил анаЛлизатор:"упехът на Кремъл (вероятно временен, както често се случва в Близкия Изток)...":) рашките вече ги канят просто ей-така за кураж и то арабески и то черни...наистина ли мислите че успеха им е временен?И Кой ще бъде победителят..?
65
1
 
5
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Дсе 61Мдаа сгреших Френска Полинезия с Френска Гвиана е случва се.
64
1
 
8
 
! Отговори
бг преди 6 години
Судан има излаз на море.
63
1
 
5
 
! Отговори
бг преди 6 години
Кои са тези големи играчи в региона?
62
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе по-принцип няма да има полза защото Судан някак си няма излазлаз на море. *** дерзайте джурналята
61
1
 
4
 
! Отговори
Дсе преди 6 години
"Таити е най-големият остров във Френска Полинезия. Намира се в архипелага Дружествени острови в южната част на Тихия океан. Географските му координати са 1740′ ю. г. ш. 14930′ и. г. д""Република Хаити е държава разположена в западната част на остров Испаньола. Той се намира в Карибско море, като по-голямата му източна част е заета от съседната Доминиканска република"Не си извади поука от предишния ми пост да си проверяваш информацията, вместо да пишеш, когато не знаеш/разбираш.
60
3
 
5
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До ДсеКатар 2.5 милиона издържа се от петрол радикални мюсюлманиСудан 31 милиона подобноХаити и Таити са два различни страни / острова в атлантическия океан
59
4
 
4
 
! Отговори
Дсе преди 6 години
Боби, ти току що стана жертва на собствената си непогрешимост. Кажи ми сега разликата между Катар и Судан?После можеш да ми разясниш и за разликата между Хаити и Таити :)
58
1
 
6
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До ДсеНа кой свят живееш? Катар и САрабия и сие се скараха. Официалната причина финансиране на терористи от Катар но и едните и другите реално го правят без съмнение.
57
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 54А кои точно са нормалните хора?
56
2
 
3
 
! Отговори
Дсе преди 6 години
Да, с кой са се скарали? Можеш ли да ми кажеш, не знам? Ако можеш да ми пратиш и новината?
55
2
 
5
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 54Практичен Въпрос КОЙ политик докопал се до власт не ПРЕСТЪПНИК И ДОРИ УБИЕЦ?Всеки политик Рано или късно се изправят пред избор който води пряко или косвено до нечия СМЪРТ!
54
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин се сближава само с престъпници. Как искаш да го уважават нормалните хора?
53
3
 
6
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Дсе 51САрабия с кого се скара преди има няма 4 месеца? Както казват Англичаните няма вечни съюзници има вечни интереси
52
1
 
3
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Поп КръстьоКогато някой почне да пуска в ефир в най-добрия случай полуистини ми бърка под ***Ето всеки не експерт си мисли ЩРАК и 6 поколение самолетиМалко история1 практичен Боен реактивен самолет 19441 поколение 1950(МиГ-15 и Ф-86)2 поколение 1960(МиГ-19/21 и Ф-4а/б/с) (10 години)3 поколение 1970(МиГ-23/25 и ф-4е/ф/г)4 поколение 1980(МиГ-29,Су-27 и Ф-14/15/16/18а/б)4+ 2000(МиГ-29С, Су-30 и Ф-14/15/16/18с/д)4++2010(МиГ-29К/35 Су-34/35 и Ф-15/16/18е/ф/г)5 поколение 2003 (Ф-22)