"Фигаро": Китай купува източноевропейците!

Френският вестник подозира, че Пекин иска да цепи ЕС
28 ное 2017 15:37, Екип на Dnes.bg
55
"Фигаро": Китай купува източноевропейците!
Снимка: БТА

Целта на Китай е да засили разделението между двете части на Европа, пише днес влиятелният френски ежедневник "Фигаро" по повод проведената вчера в Будапеща среща на 16 държави с Китай.

Премиерът Бойко Борисов, който взе участие във форума, уговори догодина той да се състои в София.

Според "Фигаро" изборът на Унгария за домакин на срещата „Китай и приятели“ не е бил случаен, тъй като "това е страната, която е най-отворена към китайските инвестиции и най-враждебна към опитите на Брюксел, Париж и Берлин да я контролират".

Китай преследва търговските си амбиции като противовес на ЕС, който не налага върховенство на закона, условия за труд и не обвързва инвестициите си с бежански квоти, пише вестникът.

Още по темата

Ето защо държавите от Централна и Източна Европа са благоразположени към китайските пари. Френският ежедневник подчертава, че това се случва в очакване излизането на Великобритания от ЕС, миграционната криза и проектите за европейска отбрана, да доведат до намаляване на европейските фондове за тях.

Според "Фигаро" обаче китайските инвестиции в тези еврочленки не могат да се сравнят с помощта от кохезионните фондове на Европа, която за 2014-2020 г възлиза на €367 млрд.

В коментара се казва, че зад китайската щедрост се крият политически намерения да се осигури отстъпчивостта на централно- и източноевропейските членки при преговорите с ЕС по щекотливи въпроси като контрола върху чуждите инвестиции или антидъмпинговите санкции.

Германските вестници "Ди Велт" и "Зюддойче цайтунг" също смятат, че унгарците постъпват нелоялно към останалия ЕС, като се прегръщат с китайците и настояват Брюксел да се противопостави на "агресивния експанзионизъм" на Пекин и на засилващото му се влияние върху новите еврочленки. В днешни коментари те напомнят, че влиянието дори на една еврочленка върху общите политики не бива да се подценява, тъй като европейските решения се вземат с единодушие.

В срещата в Будапеща в понеделник участие взеха 11 държави от ЕС. Китайската страна обеща да вложи в региона на Централна и Източна Европа 3 млрд. евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
дано станем република на китайне знам кой номер точно понеже не знам колко са им републикитемного обичам китайско и тогава ще си се отям без паринали ще сме една държава
28
5
 
25
 
! Отговори
българина преди 6 години
Запада са лицемери да дадем шанс на китай. Те ше ни продават прахосмукачки по 2000 вата и гей браковете исляма и юдаизма не са им приоритет
27
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Навиха ли се китайците да се загробят с АЕЦ Белене?Ще нагазят ли в гьола?Ще направим един великолепен реактор и ще го лакираме, а над него ще се веят знамената на Русия, Китай и България. В основата на реактора ще направим паметна плоча на великата червена армия без която този реактор не би съществувал. А в реактора ще сложем много зелки и ще го претакаме всяка вечер след по-света-и-у-нас. След това ставаме най-големия износител на кисело зеле и таковичка
26
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато западноевропейските лидери направиха пътека до Китай да искат заеми-може, а инвестиции у нас-не може.Защо евроатлантиците не си отглеждате любимата mix-раса и не ни оставите да си гледаме нашата работа?Когато англичаните акостират в Китай не могат да продадат една карфица, защото китайците си имат всичко и какво правят:започват да внасят индийски опиум в Китай за да развращават местното население.Ба си цивилизационния модел и така до ден днешен!
25
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблема не е самия ЕС,проблема е кой управлява ЕС и как го управлява.Засега ЕС е най-доброто,но управляващите трябва да сменят посоката и да се еманципират.Европа трябва да бъде по-самостоятелна и силна.И ако има полезни проекти за европейците,да не ги спра,независимо за кои европейци и с кои държави,щом има изгода от това.
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 19 Тогава там още нямаше русняци.
23
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 22Изсипаха за да не фалират банките им и да държат гърците на каишка.
22
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може би е за добро.Едва ли ще бъдем по-зле отколкото в ЕС.Сега сме последна дупка на кавала, а китайците са богати и справедливи.
21
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европа изсипа 100 (!!) милиарда на южните ни съседи, та сега за някакъв си китайски 1 млрд. !!!
20
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Източноевропейците достатъчно живяхме под диктата на СИВ, а сега това, което идва от Брюксел си е същата диктатура! Криви краставици не можело, мощни прахосмукачки не можело, водата в тоалетните казанчета еди колко си, а от щастливи кокошки, прасета, роми и третополови вече ни се повръща! Стига, да се цепи!
19
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 17Толкова е изконен, че са построили великата китайска стена за да се отделят от Сибир.
18
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 13Друго е да скача на съдругарката си нинова.
17
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Споко, има време за всичко. Когато Китай си прибере исконния Сибир, ще обвърже инвестициите с квоти за руските бежанци. Ще трябва да развъдим Дунава с акули и крокодили. Номерът със дувара против разпространение на шап там няма да мине, а и тая граница е много дълга.
16
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм за ЕС,защото няма по-добро място в света за сега от ЕС,но ЕС управляващите сами са си виновни и за излизането на Англия и за проблемите в източноевропейските държави,да не се сърдят на никого!Колкото повече натискат държавите и им налагат правила и не им дават да се развиват,произвеждат,търгуват,подобряват социалната политика, здравеопазване,екология,толкова повече хората ще искат да бягат от тях.Насила хубост не става.
15
1
 
20
 
! Отговори
ОТ САЩ НИЩО ДОБРО преди 6 години
не видяхме. даже ограбиха и последните трохи на българина. Така че ДА СИ ,,,, М...А
14
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой не дава пари за нищо, но двойния стандарт и едни две скорости на ЕС водят до там, а сега подскачат като ощипани госпожици.
13
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Орбане сритай *** на Меркел щото нашия селяндурин хем ***. хем страхлив освен да се чупи от поклони и да смуче че-па за зеле на Меркел за друго не става. БГ-Унгария-Австрия вечна дружба.
12
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Китай не обвързва инвестициите си с бежански квоти, както прави Брюксел. Именно, "Фигаро", именно, това е! ЗЗападна Европа нека си прибира африканските и афганистански отпадъци, ние не ги искаме. Не искаме на Брюксел нито меда, нито жилото!
11
13
 
12
 
! Отговори
Жокер преди 6 години
Бай *** само китаец не го е клатил.
10
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЩЕ БЪДЕМ МНОГО ПО-ДОБРЕ С КИТАЙЦИТЕ, ОТКОЛКОТО С ОНЕЗИ ТРЕТОПОЛОВИТЕ ОТ БРЮКСЕЛ.