"Фигаро": Китай купува източноевропейците!

Френският вестник подозира, че Пекин иска да цепи ЕС
28 ное 2017 15:37, Екип на Dnes.bg
55
"Фигаро": Китай купува източноевропейците!
Снимка: БТА

Целта на Китай е да засили разделението между двете части на Европа, пише днес влиятелният френски ежедневник "Фигаро" по повод проведената вчера в Будапеща среща на 16 държави с Китай.

Премиерът Бойко Борисов, който взе участие във форума, уговори догодина той да се състои в София.

Според "Фигаро" изборът на Унгария за домакин на срещата „Китай и приятели“ не е бил случаен, тъй като "това е страната, която е най-отворена към китайските инвестиции и най-враждебна към опитите на Брюксел, Париж и Берлин да я контролират".

Китай преследва търговските си амбиции като противовес на ЕС, който не налага върховенство на закона, условия за труд и не обвързва инвестициите си с бежански квоти, пише вестникът.

Още по темата

Ето защо държавите от Централна и Източна Европа са благоразположени към китайските пари. Френският ежедневник подчертава, че това се случва в очакване излизането на Великобритания от ЕС, миграционната криза и проектите за европейска отбрана, да доведат до намаляване на европейските фондове за тях.

Според "Фигаро" обаче китайските инвестиции в тези еврочленки не могат да се сравнят с помощта от кохезионните фондове на Европа, която за 2014-2020 г възлиза на €367 млрд.

В коментара се казва, че зад китайската щедрост се крият политически намерения да се осигури отстъпчивостта на централно- и източноевропейските членки при преговорите с ЕС по щекотливи въпроси като контрола върху чуждите инвестиции или антидъмпинговите санкции.

Германските вестници "Ди Велт" и "Зюддойче цайтунг" също смятат, че унгарците постъпват нелоялно към останалия ЕС, като се прегръщат с китайците и настояват Брюксел да се противопостави на "агресивния експанзионизъм" на Пекин и на засилващото му се влияние върху новите еврочленки. В днешни коментари те напомнят, че влиянието дори на една еврочленка върху общите политики не бива да се подценява, тъй като европейските решения се вземат с единодушие.

В срещата в Будапеща в понеделник участие взеха 11 държави от ЕС. Китайската страна обеща да вложи в региона на Централна и Източна Европа 3 млрд. евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
5
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
Ами да продължава западът да инвестира и развива в производства в Китай, Индия, Пакистан, Виетнам, а да ползва Източна Европа само за пазар на произведени в Китай стоки с европейски марки. Пък после да се чудят защо Източна Европа е податлива на икономическо и политическо влияние от Русия и Китай.
48
0
 
5
 
! Отговори
Факт!Сион!Сорош! преди 6 години
До АндрешкоПравилно нека инвестират китайците като немците не искат заради техните немски инвестиции в Турция един завод не се направи в България затова и цели региони са обречени на мизерия и на ниски заплати!
47
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
какво инвестира запада в изтока като се изключат някои корупционни и изгодни сделки че да има някакви претенции.отделно е че ни смятат за ***.
46
3
 
1
 
! Отговори
Миял преди 6 години
Нещо да кажете за "поредния успех" на русия в космоса. Колко струват падналите спътници ? Говори се че са отишли на свиждане при Аржентинската подводница.
45
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Герб спокойно могат да крадат и от Китай, нищо не ги ограничава, още повече, че еврофондовете скоро свършват.
44
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който има пари, купува, който няма седи и гледа.
43
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И в Западните медии видяха ,че Боко е корумпиран!
42
3
 
10
 
! Отговори
Андрешко преди 6 години
Китай с продадените си *** по целия свят натрупа много пари и понеже няма какво да ги прави,ги влага в инвестиции. У нас освен в болници може да вложи пари в магистрали,АЕЦ Белене и построяването на заводи,което ще им донесе доходи.
41
1
 
15
 
! Отговори
Фигаро преди 6 години
Ужас, ние мислехме, че Източна Европа е наша собственост, а китайците се опитват да ни я отнемат.
40
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Източна Европа сама ще си внася собствени "брандове" от Китай и няма да купува "оригинални" произведени в Азия.
39
3
 
8
 
! Отговори
до 38 преди 6 години
Точно затова е опасен, защото за разлика от нашия първо гледа да е за народа, не се съобразява с ЕС . Нашият чака напътствия и разрешения, да не обиди някого от съюза.
38
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ужас, комунистите ни купуват!!!
37
3
 
20
 
! Отговори
До 37 преди 6 години
И кое му е опасното? Че гледа първо унгарците , а нашите продажници гладни ще ни държат само и само да угодят на сругите. Съгласиха се да няма Южен поток за да не страдала Украйна, не строят ограда с Гърция за да не се обидят гърците и налрая ние го отнасяме.
36
2
 
18
 
! Отговори
Евала преди 6 години
Опасен е Орбан, не му пука какво ще каже ЕС , организира и действа, не чака разрешение.
35
4
 
24
 
! Отговори
Двойни стандарти преди 6 години
ЕвроГeйският съюз да прави както вятъра! Ама много силно да го прави!Значи когато германците си правят алъш-вериша с Китай и Русия, всичко е ОК, а когато са източно европейски държави не можело, защото щели да нарушат някакви там си измислени от чиновниците норми. Какъв е проблемът китайците да инвестират? Явно проблемът е на германци и французи, които искат да командват и манипулират останалите. А някой пита ли ни за бежанците. Значи те могат да канят когото си искат, а ние не
34
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първо вижте смога от който не се диша в Китай.Китай си има много позитивни,но и някои негативни страни.
33
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За кризата в Гърция вижте историята за Лемън Брадърс банк от която гърците теглиха,а европейците плащаха.
32
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 32Ама не така, че знаеш ли колко гербави ще хукнат няма да им останат ни вождове ,ни членове.
31
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дай Боже да се присъединим към Китай.Не зная само дали членството ми от БКП ще го признаят в Китайската КомПартия.Чул съм че там ако си партиец, заплатата ти е по две.
30
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единственото наистина лошо нещо ще е, ако продаваме земя на Китай.Китайците си имат и много тъмна страна.