Русия вече си има убежище за... гейове

"Тук се подкрепяме взаимно, защото никой друг не го прави"
28 ное 2017 15:45, Елка Василева
51
Русия вече си има убежище за... гейове
Снимка: архив, Reuters

Никол е искал да стане жена и прекарал девет месеца затворен от родителите си, докато избяга и отиде в първото отворено в Русия убежище за хомосексуални и транссексуални.

"Когато пристигнах тук, не можех да стоя прав, мускулите ми бяха атрофирали. Борех се със себе си, с вътрешното си "аз", с външния си вид", разказва Никол.

Никол се представя с това женско име, но говори за себе си в мъжки род. Той взема женски хормони, а неотдавна му е направена операция за премахване на тестисите.

Той е един от обитателите на първото убежище за млади ЛГБТ (лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални), отворено в Русия, където хомофобията често се изразява открито, особено след приемането през 2013 г. на закон, който наказва "пропагандирането" на хомосексуалността сред малолетни и непълнолетни.

Още по темата

Центърът се намира в обезопасен комплекс в покрайнините на Москва и може да приеме до 14 души. Отворен е през април, за да приеме дошли от Чечения хомосексуални след разкритията на руския опозиционен всекидневник "Новая газета" за тормоза над гейовете в тази силно консервативна руска кавказка република, които предизвикаха възмущение в цял свят, пише Франс прес.

От октомври обаче той приема "всички страдащи ЛГБТ", които са отхвърлени от семействата си или са загубили работата си или пък са били нападнати, обяснява директорката на управляващата центъра организация за подкрепа Московски център на ЛГБТ общността Олга Баранова.

Идеята за убежището съществува отдавна, но набирането на средства за финансирането му става възможно благодарение на реакциите към положението на хомосексуалните в Чечения, добавя тя.

Обитателите му идват от цяла Русия, а в случая на Никол от бившата съветска кавказка република Азербайджан.

Никол разказва, че семейството му го е затворило в апартамента му, когато той решил да си пусне дълга коса, която днес носи на конска опашка, и да взема женски хормони. Спомня си за мислите за самоубийство, които са го навестявали през дългите месеци на едно канапе, когато не е можел да взема тези хормони.

В крайна сметка родителите му го пускат да си върви и му помагат да си купи билет за Русия, но го предупреждават: ако някой ден се върне, ще го убият и ще се самоубият.
Никол нервно изразява надежда, че ще може да се установи в Холандия. "Трябва да претърпя още няколко операции, искам да си изградя нов живот и да получа нови документи за самоличност. Тук това не е възможно", казва той.

Друг обитател на убежището, Григорий Чибиров, идва от Владикавказ, Северна Осетия, в руската част на Кавказ.

"Тук се чувствам в безопасност, с хора като мен. Всички се държат приятелски и се подкрепяме взаимно, защото никой друг не го прави", обяснява 22-годишният рус младеж с лакирани в синьо нокти.

Напуснал е родното си място, защото родителите и братята му се срамували от сексуалната му ориентация. "Не мога да живея там, понеже съм такъв", казва той.

Помни как е бил тормозен от най-ранна възраст. Семейството му го накарало да си обръсне главата, когато си изрусил косата. Уволняван е от няколко места и е наричан "педал" на улицата.

Григорий се надява да се премести във Франция и да работи в модния бранш.

Той не се надява страната му да стане по-толерантна. "Може би след 50 или 100 години? Малко вероятно е да стане, докато Путин е на власт", смята той, споменавайки закона за "пропагандирането" на хомосексуалността сред малолетни и непълнолетни, символ на мощното завръщане на "традиционните ценности", които властите насърчават през последните години.

Почти никоя известна личност не афишира публично хомосексуалността си в Русия, а обществените прояви от рода на гей прайдовете системно се забраняват и разпръсват от полицията.

Убежището позволява на обитателите си да престоят в него шест седмици, в стаи с по две или три легла. Получават храна, съвети и юридическа помощ.

От един месец убежището е получило 37 молби от цяла Русия, включително Москва и Арктика, далеч повече от наличните места, съобщава директорката му.

Центърът дава предимство на хора с реалистични планове за изхода на престоя си и се опитва да окаже помощ на останалите.

Повечето обитатели са гейове, една четвърт са транссексуални и една пета са жени.
31-годишна транссексуална обитателка Ника се надява да замине за Франция за хормонална терапия и операция.

Младата жена, която също е от руския Кавказ, е била заплашвана от свои близки, но вече се чувства спокойна в убежището. "Дава ни покрив и сигурност. Сдобих се с второ семейство", казва тя.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имам приятел с розова тениска, който работи във фризьорски салон.Той е гей.Имам комшия, който всяка сутрин реже нещо с шлайфа.Е той вече е *** !
37
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И Русия развя байряка на дъгата! Не се срамувайте да си признаете, така или иначе знаем, че "братушките" са истинските прикрити гейове :)
36
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И В БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА ИМА ТАКОВА УБЕЖИЩЕ, ДА ГИ СЪБИРАТ ТАМ В ИЗОЛАЦИЯ.
35
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сигурно им хвърлят храната през оградата като на чумави.
34
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поклонниците на евроатлонтическите ценности до един са такива. Че това е най голямата ценност.
33
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В София е фрашкано с гейове, много са смешни.Че пък се и правят на равни с другите.И имат нормални приятели, които уж ги разбират и подкрепятн, пък зад гърба им се подиграват.
32
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хора, гнус ме е от тези, на които викате гейове. Противоречи на природата. Да правят каквото щат, но да не ни занимават с това.
31
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин мисли за старините си.
30
2
 
8
 
! Отговори
Не популяризирайте преди 6 години
Не се интересувам от извратеняци!
29
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТРЯБВА ИМ УБЕЖИЩЕ, ЗАЩОТО НОРМАЛНИТЕ ХОРА ЩЕ ГИ ЛИНЧУВАТ.ТАМ НЕ СА ПОКЛОННИЦИ НА ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИТЕ ЦЕННОСТИ.
28
0
 
8
 
! Отговори
Makedon преди 6 години
Najgolema LGBT populacija ima vo Anglija - tamu sekoj vtor maz se'' rabot''i vo AUSPUHOT....
27
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Убежището се казва Кремъл, и там се намира най-гнилият гей.
26
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Врабче - Eй , врабецо ,ама ти големи майтапи си написал .Ами този обратния дет лежи в Мавзолея защо го държат още ? Само в Москва има Мавзолей на един гей.
25
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че отдавна обратните си имат убежище у нас. Прикриват се като русофили.
24
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В крайна сметка на някой дреме ли му за Русия? Ама били обратни.. еми техна си работа.. хем руснак, хем обратен.. еми то няма за кво да се хванеш ако си работодател
23
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
хомосексуалистите са двигатели на прогреса, россия ги дискриминират и за това са задълбали яко дъното!!!
22
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия е правилното място за отваряне на такива центрове!Все пак там действаше системата ГУЛАГ ,идеално място за контрол над гейове,лесбийки,***! След изнурителен труд ,подкрепен с малко хлебец в мизерни условия за живот при строг режим с физически наказания ,след някоя друга година в такива условия с.бъ.р.кан.яците ще влезат в правия път!
21
12
 
22
 
! Отговори
Врабче преди 6 години
Руснаците не са прости и глуповати,за разлика от западняците. Руснаците не подкрепят хомосексуализма. Тази статия е лъжа,защото руският народ ненавижда обратните. А обратните са врагове на всеки народ,както и на човечеството.
20
13
 
6
 
! Отговори
анализатор преди 6 години
В Русия има много трански. Скоро гледах едно документално предаване където една транска в Москва си уреди срещи с мъже по интернет като те не знаеха че тя е шимейл и като разбраха 90% от тях нямаха нищо против. Така че толкова за митовете че в Русия нямало шимейли. Пълно е.
19
4
 
12
 
! Отговори
Консерватор преди 6 години
Сбъркани хора. Не толкова че са сбъркани сексуално, това е по-малкия им проблем, а че са въздигнали сексуалните си сбърканости в идея фикс. Аз ако бях обратен, щях да намеря някоя жена дето няма нужда от кой знае колко секс, но иска да има деца, и да си направим семейство, с деца, както му е реда. Секса няма никакво значение за семейството, нормален или обратен, след 10 години никой не се пали сексуално от жена си и тръпка няма. Тия дето крепят връзка със секс след две години се разбягват.