Китай иска да превземе Сирия без бой – икономически!

Руски издания: КНР иска да се възползва от военната победа на Русия и САЩ
30 ное 2017 09:23, Елка Василева
32
Китай иска да превземе Сирия без бой – икономически!
Снимка: архив, Reuters

Китай иска да превземе Сирия без бой, пише "Независимая газета". Според арабското издание "Ню Халидж" Пекин смята да изпрати специални сили в подкрепа на Башар Асад, пояснява руският вестник.

По данни на "Ню Халидж" в Сирия може да бъдат изпратени китайските специални подразделения "Сибирски тигри" и "Нощни тигри", а решението е взето с оглед дейното участие на хиляди бойци от терористичната уйгурска групировка "Ислямска партия на Туркестан" в сраженията на сирийска територия.

Експерти напомнят, че подобни съобщения е имало и преди, но не отричат, че Небесната империя разчита да сложи ръка на следвоенна Сирия. Обаче става дума за икономически, а не военен контрол.

Още през 2016 г. постоянно плъзваха слухове и изтекли сведения, че Китай всеки момент ще започне да праща войски в Сирия - санитарни батальони, охрана и т. н., посочва пред "Независимая газета" ориенталистът Алексей Маслов.

Всъщност оттогава насам Китай не е изпращал никого никъде. Затова пък наскоро бе съобщено, че КНР е готова да участва в следвоенното възстановяване на Сирия, дори с хуманитарна помощ. Напълно в духа на Китай. Сиреч той е готов да инвестира средства в Сирия - във възстановяване на стопанството, в контрол върху някои територии и така фактически да се възползва от победата на руските и на американските войски, казва експертът.

Защото Китай инвестираше огромни пари още в предвоенна Сирия. Става дума за милиарди, има различни оценки. КНР на практика изгуби тези пари. Сега Пекин иска да възстанови икономическото си влияние и да обере плодовете от чуждата победа, допълва той.

Същевременно Китай "винаги заявява: "Днес подкрепяме официалния режим" в Сирия. С други думи, ако страните примерно се споразумеят и Башар Асад се оттегли, Китай ще сътрудничи с всеки друг режим, отбелязва руският ориенталист.

Сирийските демократични сили, включващи главно кюрдски формирования, може да станат част от националната армия, ако се постигне компромис в политическото уреждане на кризата. Това заявява пред "Известия" говорителят на сирийската кюрдска Партия "Демократичен съюз" Абд Салам Али.

"Ако бъде намерено приемливо за всички решение, присъединяването на СДС към сирийската армия ще бъде логично развитие", посочва Али. "Никога не сме поставяли въпроса да се обособим или отделим. Напротив, кюрдите настояват правата им и правата на другите етноси да бъдат затвърдени в рамките на единна Сирия", изтъква той.

Депутати от сирийския парламент отбелязват, че кюрдите са неделима част от обществото и ако са готови да следват интересите на страната, няма да има никакви пречки за обединяване на формированията им с официалните въоръжени сили.

Според експерти този сценарий ще заздрави суверенитета на държавата и ще успокои Анкара, която смята кюрдските организации за терористични, допълва "Известия".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: КитайсащРусияСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И от къде я измисли тази "Небесна империя"?Китай се нарича "поднебесна", а не "небесна".
30
0
 
5
 
! Отговори
пенко преди 6 години
Когато бях социалистическо дете , НАЙ-ШАРЕНОТО СТЪКЛЕНО ТОПЧЕ НАРИЧАХМЕ "АМЕРИКАНЧЕ " и беше ценно "та знаели се"!!! В същото време на м.ода беше " ЧИЧО ТОМОВАТА КОЛИБА" !!! В ЖИВОТА НЯМА" ЧЕРНО И БЯЛО" А ИМА СЕМИТСКО -ЙЕХУДИСТКО И ОСТАНАЛОТО !!! ИМА ГОСПОДАРИ И РОБИ ...ИМА СИТИ ГОСПОДАРИ И ГЛАДНИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ... ИМА КАПИТАЛИЗЪМ ...ИМА РОБСТВО...ИМА ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА ЧОВЕК ОТ ЧОВЕКА !!! -Е СРЕЩУ ТОВА- ПОБЕДИХМЕ ВРЕМЕННО В БЪЛГАРИЯ,НО ГАДОВЕТЕ ПАРТОКРАТИ СЪСИПАХА ВСИЧКО !!! НАСЛЕДНИКЪТ БСП !!
29
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ СА ИЗПЯТА ПЕСЕН. ЩОМ ДОРИ И КИМ ГИ ПРАВИ НА МАЙМУНИ!ГЕРМАНИЯ СИ ПОИСКА ЗЛАТОТО, А ТЕ ПОИСКАХА ОТСРОЧКА, ЗАЩОТО НЕ МОЖЕЛИ ВЕДНАГА ДА СЪБЕРАТ ТОЛКОВА ЗЛАТО.-
28
0
 
3
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
26,Това не е вярно! Само и единствено Китай може да си позволи да изнася човешки ресурс. И още веднъж казвам, каквито и андроиди да създадат, за момента човешкият фактор е незаменим и основен в икономиката!
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Китайската тактика е изпробвана успешно в Сибир, така че руснаците от където е взет материала за тази статия са наясно!
26
12
 
6
 
! Отговори
русия=джудже преди 6 години
Същото може да направи и САЩ с Россия.Американците имат прекалено голямо световно влияние и могат да заличат Русия икономически,без война.Това е проблема на икономическите джуджета и на недоразвитите държави като Русия,Сирия,Северна Корея и тем подобни страни които взимат само площ на земното кълбо.
25
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На времето и Франция беше "превзела икономически" Ирак. После "верните им съюзници" решиха да махнат Садам и взеха всичко за себе си.
24
3
 
12
 
! Отговори
Терсенето преди 6 години
Китай е приятел само на себе си. Затова е велик. Няма приятели, има интереси. Те са доказателството. Рижавия шут се чуди откъде да измъкне 14 трилиона, и се пъне като пинчер пред свинчо. Но много добре му е ясно кой стои зад него, и особенно внимава да не настъпи дракона по опашката.
23
6
 
11
 
! Отговори
Do 17 преди 6 години
До АнонименХаха, ако мислиш, че на Китай му пука за евразийската кочинка...жестоко се лъжеш.Китай са много по-големи приятели на САЩ, отколкото на ***.Тези стари времена да се подкрепят по комунистически, отдавна отминаха.
22
1
 
11
 
! Отговори
Терсенето преди 6 години
Поднебесната империя, е съществувала много дълго, преди САЩ или Русия. Ще съществува и без тях. Цялата тайна е че няма джамии или църкви на всеки ъгъл
21
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно гледат от германците - Четвъртия райх как превзе Европейския съюз? Два пъти опитаха с война и ядоха пердаха покрай тях и ние. Сега обърнаха тактиката.
20
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Китай ще изпрати две малки разузнавателни роти от по 1млн.
19
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ОтговорДолара е важен освен за САЩ и за другия клон на ционистката мафия РФ. В Русия с рубли можеш да си купиш водка и сальотка, но всичко по-крупно се плаща с долари. Ционистите притежават над 90% от оръжията за масово изтребление. Така потдържат кухата валута - долар.
18
5
 
5
 
! Отговори
БСП=ДПС=Евророма преди 6 години
И ще! Те Русия вече я превзеха до Сибир.
17
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак измислени статии. Путин и Тръмп се уговориха за намаляне на контингентите си в Сирия. Тръмп обаче забрави, че Русия и Китай си гукат на ушенце и затова Китай вкарва 5000 души специални части. Пехота. Тоест, напрактика русофилската групировка се усилва. Путин вади 1000 души охрана на авиогрупата му в Сирия, защото района вече не е толкова опасен и няма да нужда да прави допълнителни разходи. Оъ друга страна, китайците се радват на възможността да потренират с реални джихадисти.
16
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На никой не му пука какво написал някакъв вмирисан sоросоиден журналист. Сирия се управлява от Асад и от Путин, краварите са незаконно там и ако Китай искат да помогнат за следвоенното възстановаване още по-хубаво много ви здраве западни лицемери. От цялата работа ще ядат дървото СА, които изхарчиха много пари за оръжия.
15
13
 
12
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До Ф.Е. Джержински 7 Стига с тази лъжа че Америка печати не обезпечени долари. Ако това е вярно , би настъпила инфлация.Само че долара става все по силен и на него се крепи световната икономика.Рухне ли долара , рухва и световната икономика. Всички световни кризи са започволи от САЩ.Затова се моли долара да е стабилен.
14
1
 
5
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
12,Именно затова Сахара не е развита колкото Китай. Като имаш много работна ръка, цената и пада и себестойността на продукта намалява. ННямам време, трябва да излизам. Лек ден ти пожелавам!
13
11
 
6
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
До Анонимен 6 Презтавям си един милиард китайска армия въоръжени с тояги да залеят Рашка като цунами. Никакви бомби няма да помогна. А китайците отдавна са им вдигнали мерника , а и има да си връщат.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Hafen die WahrheitТук отиваме до първичната философска дилема за кокошката и яйцето. Но все пак Сахара не гъмжи от "човешки ресурс", до колкото ми е известно...