Праляк вероятно се е отровил с цианид или арсеник

Кой беше хърватският генерал, сложил драматично край на живота си?
30 ное 2017 11:45, Елка Василева
33
Праляк вероятно се е отровил с цианид или арсеник
Слободан Праляк. Снимка: БТА

Темата за вчерашната драма в съдебната зала на Хагския трибунал, където осъденият хърватски генерал Слободан Праляк погълна отрова в момента, когато бе потвърдена присъдата му от 20 години затвор за военни престъпления, е централна в днешния хърватски печат.

Хърватският токсиколог Франьо Плавшич смята, че лекарската намеса след отравянето на Слободан Праляк най-вероятно не е била достатъчно бърза, независимо за каква отрова става дума, съобщава хърватският печат.

Подчертавайки, че бързината е от ключово значение за спасяването на живота на отровения пациент, особено когато не е известно каква е отровата, Плавшич добавя, че е минало много време, откакто Праляк е изпил отровата, до приемането му в болницата и е било прекалено късно за интервенцията. Лекарят припомня, че и за най-силната отрова, поета през устата, е необходимо известно време да навлезе в кръвта и да стане смъртоносна и през това време лекарите могат да помогнат.

Според данните Праляк е погълнал отровата в 11.30 часа, а колата на Бърза помощ е пристигнала в Хагския трибунал едва около 12.30. След това пристигнал екипът за реанимация и едва час по-късно Бърза помощ откарала пациента в болницата.

Още по темата

Все още не е известно каква отрова е изпил Праляк, освен, че е много силна и има предположения, че може да е цианид или арсеник, пише "Слободна Далмация".

"Никога не съм виждала такова нещо, но генерал Праляк не ме изненада. Трябва да знаете, че той бе изключително горд човек", коментира за хърватския "Дневник" бившият министър на правосъдието на Хърватия Весна Шкаре - Ожболт.

"Праляк бе човек с характер, който има определени принципи. Преценил е, че това ще бъде послание, което ще разтърси Хагския трибунал", каза и председателят на Генералния сбор Павао Милявац.

Депутатът от Мост Миро Бул заяви, че Праляк е бил "хърватски войник, който е защитавал хърватския народ, Хърватия и Босна и Херцеговина". "Наистина е тежко това, което се случва на хърватите в Босна и Херцеговина, хърватската държава е обвинена в престъпно сдружаване. Никога не мога да приема, че хърватски войник и хърватската държава са участвали в престъпно сдружаване освен в борбата против великосръбската агресия, предизвикана директно от Сърбия", каза Бул.

Хърватският генерал е прехвърлил цялото си имущество на осиновения си син Никола, който е син от първия брак на съпругата му Качуша с известния хърватски поет и дисидент Горан Бабич, съобщават още хърватските вестници, цитирани от БТА.

Праляк и Бабич, и двамата отраснали в Херцеговина, били неразделни приятели и останали такива и след като отишли да следват в Загреб. Приятелството им обаче свършило, след като Праляк "отнел" съпругата на Бабич Качуша. Тя довела в новия си брак сина си Никола и дъщеря си Наташа, които отраснали и се изучили край пастрока си Слободан.

Праляк е роден в Чаплина, в гимназията в Широки Брег бил съученик на някогашния министър на отбраната Гойко Шушак, бил е член на три армии, собственик на много предприятия и недвижими имоти, които по-късно прехвърлил на членовете на семейството си, пише хърватският "Вечерни лист".

Слободан Праляк се отличава от профила на другите осъдени в Хага военни командири. Завършил е три факултета в Загреб - Електротехническия, Философския - където е завършил философия и социология, и Академията за театър, филми и телевизия, съобщават "Вечерни лист" и "Ютарни лист". Работил е като театрален режисьор, снимал е телевизионен сериал, документалния филм "Смъртта на кучето", филма "Завръщането на Катарина Козул". Издал е 18 книги с документи от Отечествената война /през 90-те години/ и с анализи на войната в Босна и Херцеговина.

"Вечерни лист" пише, че на Праляк се приписва отговорността за разрушаването на Стария мост в Мостар, макар ден по-рано да е бил сменен от поста командир на Хърватския съвет за отбрана /въоръжените сили на босненските хървати - бел. ред./ Праляк твърдеше, че мостът е разрушен с активирането на експлозиви, поставени на левия бряг на река Неретва, където се намираше Армията на Босна и Херцеговина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
11
 
! Отговори
До 15-Анонимен. преди 6 години
На колко си годинки ,че не си спомняш и не си разбрал?Поинтересувай се,прочети,попитай по стари хора и ще разбереш.Виж в какво го обвиняват босненските мюсюлмани.На вас деца всичко ви е една игра,един майтап.
11
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На нашите патрЕоти дали са им раздали шишенца така за всеки случай?
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека не цапаме форума с имената на нашите лъжепатриоти....Е защо? Нали и те са "патриоти", нали и те са осъждани? Аналогията е очевадна. Защо не стигат до край?
9
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цианид, любимата отрова на всички военнопрестъпници. И фашистите се тровеха така, бързо и лесно.
8
2
 
13
 
! Отговори
Васо преди 6 години
Първо изтрихте няколко думи, после всичко. Лагерите кога ще отваряте. Газдовци колкото щеш. От една партия дето започва с Г.
7
2
 
30
 
! Отговори
ЕС-автентичен преди 6 години
Нека не цапаме форума с имената на нашите лъжепатриоти.Тях малко ще избират,но те ща са с властта,която ще им подари гласове.Войната в Югославия отприщи много долни страсти,тя бе наказание и нагледен урок за характера на ЕС и НАТО,омразата им към славяните и използване различните вероизповедания за разсаждане (не насаждане) омраза помежду."""Съда""" в Хага е един позор за човечеството,който "правилно" е отсъдил само дела на роми,разбойници политици.Поклон пред истинските мъже-скончили в Хага!
6
2
 
13
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
сега бошняците вместо да се изкарат страдалци, а те са не по малко ксенофоби от всички останали, направиха хърватския генерал мъченик за кауза. тия дето им мислят доктрините са на левела на пиара на позитано.
5
24
 
9
 
! Отговори
Има правда преди 6 години
До Су 34Твоя генерал даде фира.Сега в ада го чака дебела тояга и много отрова.
4
7
 
36
 
! Отговори
Су 34 преди 6 години
Поклон, генерале!
3
26
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Друго си е рассссиюшки съд. Все едни левенти, бели-арийци, негеьове....тук таме някой рамадан кадировец.
2
6
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом е препочитал да се самоубие, а не да лежи в затвора значи са му нарушили правата. Ж,алките старчета със подагра дето си играят на съдии не знаят какво значи чест и достойнство. Праляк и тук победи и доказа на всички, че е човек на място Поредния голям позор за ЕС, нека европейците да ги колят мюслитата не ми пука за евро-мършите.
1
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За Гьоринг ли говориш?И той така "достойно" завърши битката.