Пекин забрани бомбичките за Китайската Нова година

Десетки са ранените и убитите от тях през последните години
1 дек 2017 21:34, Анисия Иванова
2
Пекин забрани бомбичките за Китайската Нова година
Снимка: БТА

Жителите на Пекин няма да могат да възпламенят бомбички и фойерверки по повод Китайската Нова година, тъй като градските власти решиха да забранят тази опасна за здравето и околната среда отколешна традиция, предаде Франс прес.

Китайците, които са изобретили барута, имат навика в разстояние на 15 дни да възпламеняват огромни количества бомбички и фойерверки по повод Лунната Нова година, за да отдалечат злите духове през настъпващата година. В резултат на тази традиция обаче имаше десетки ранени и убити в Пекин през последните три години, припомни Синхуа.

Димът от бомбичките е в основата на допълнително атмосферно замърсяване в града, който е смятан за един от най-замърсените на планетата.

През последните 5 години имаше между два и четири дни годишно, свързани с голямо замърсяване, през 7-те дни, обявени за неработни заради настъпването на Китайската Нова година.

Поради тази причина кметството на Пекин гласува в полза на забраната на бомбичките в зона на града, в която живеят над 20 милиона души. Отвъд границите на въпросната зона възпламеняването на бомбички ще е регламентирано и ограничено през 15-те дни след настъпването на Лунната Нова година.(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.