В Берлин в момента липсва котка и мишките танцуват

Преговорите за ново правителство са в застой
Обновена: 1 дек 2017 12:15 | 1 дек 2017 11:57, Бойчо Попов
2
В Берлин в момента липсва котка и мишките танцуват
Снимка: архив, БТА

С липсата на котка в Берлин в момента мишките танцуват по масата*. Eдна от тях е експертът по здравеопазването на социалдемократите SPD Карл Лаутербах. Той настоява за премахването на частното здравно осигуряване и въвеждането на единна застраховка като условие за създаването на нова голяма коалиция.

И тъй като искането звучи толкова близко до комунистическото минало на ГДР, то се радва на голямо одобрение от фракцията на SPD. Може би канцлерът Ангела Меркел трябва да помисли отново с кой партньор иска да управлява. Ако трябва да го кажем с думите на германския поет, белетрист и публицист Курт Тухолски: „Сватбата е нещо повече от само четири заголени крака в едно легло“.

Въпреки това обаче федералният президент Франк-Валтер Щайнмайер възнамерява да принуди партньорите да си легнат заедно. В четвъртък Меркел, баварският ѝ съюзник Хорст Зеехофер и Мартин Шулц, председател на социалдемократите, прекараха 135 минути при президента в Двореца Белвю. Точно в 22,15 часа те напуснаха мястото, без да кажат и дума, пише Handelsblatt.

По принцип в нормалния сюжет има просто решение за тези случаи - „държавнополитическа отговорност“ се казва то. Но всъщност участниците са уморени един от друг. Мартин Шулц и Ангела Меркел нямат нищо общо помежду си. В ислямските държави в такива случаи се говори за „уреден брак", в САЩ – за „Shotgun Wedding“, извоювано с помощта на оръжие съгласие за брак. А у нас му казваме „брак по сметка“.

И така – днес се очаква консерваторите и социалдемократите да проведат свои вътрешни консултации, преди да дадат информация за първите резултати от снощните разговори.

Целта на срещата при президента бе да се разбере дали партийните лидери са готови да започнат разговори за създаване на нова широка коалиция.

За Меркел това е началото на битка за политическо оцеляване, писа преди очакваната с интерес среща Spiegel.

Междувременно външният министър Зигмар Габриел, който е от социалдемократите, заяви преди срещата пред ZDF, че никой не бива да очаква, че неговата партия, която все още управлява с християндемократите в служебното правителство, незабавно ще приеме да влезе в нова голяма коалиция, след като преговорите на Меркел с либералите и Зелените се провалиха.

Източници от лявата партия твърдят, че днес ще се обсъждат всички варианти - от нови избори до нова широка коалиция.

Очаква се Меркел също да проведе телеконферентна дискусия с висши партийни членове, за да обсъди снощната среща, но консерваторите не очакват социалдемократите да се съгласят на официални коалиционни преговори преди конгреса си, който е идната седмица.

Около една трета от германците искат социалдемократите да започнат преговори с консерваторите за създаване отново на широка коалиция, показа допитване на Allensbach, цитирано от Ройтерс.

Междувременно в икономическите среди се засилват опасенията, че това забавяне при сформирането на правителство може да доведе до негативни последици за бизнеса.

„Понякога имам чувството, че сме като на пътешествие с „Титаник“. Оркестърът още свири, но един ден ще се събудим и ще установим, че сме се удавили“, казва в интервю пред Handelsblatt председателят на Надзорния съвет на Siemens Герхард Кроме. „Сега сме добре наистина. Но трябва да внимаваме да не се окаже, че сегашният бум са всъщност последните лъчи на едно залязващо вечерно слънце“, казва той. 

* Когато котката я няма в къщата, мишките танцуват на масата - холандска поговорка.

Още новини четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: Германияангела меркел
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Меркел иска да умре на поста канцлер като Брежнев! Управлява от 2005г. и не пуска кокъла. Типична гедерейка от ЩАЗИ. Само с кръв пускат властта! Готова е да се коалира със социалисти, зелени екоталибани и ако се налага с Алтернативата или Линке, но важното е да не пускаме властта! Иначе сме много десни и много принципни! Немците са най-малоумното племе, а скоро бабушкерата ще бие Хитлер по продължителност на упраевичление! Общото между тях е, че и двамата са луди и унищожители на Европа.
1
1
 
8
 
! Отговори
Хелмут Кол преди 6 години
От статията разбрах, че благодарение на "мъдрата" политика на фрау Шайзела Изперкел Германия се закопа толкова яко, че за да се оправи ще и трябват точно толкова години колкото любителката на мигранти беше на власт!Честито!