Станишев: Ще се борим за социална Европа на една скорост!

ПЕС очерта лявата визия за бъдещето на Евросъюза
3 дек 2017 11:36, Елка Василева
67
Станишев: Ще се борим за социална Европа на една скорост!
Сергей Станишев. Снимка: архив, Reuters

„Искаме Европа да остане обединена – без скорости, без бюджетни ограничения и без социални неравенства.“ Това заяви Сергей Станишев в речта си на заседанието на Съвета на ПЕС в Лисабон.

„След днешните дебати нашето политическо семейство е обединено зад силно послание: Европа може да бъде различна. Партиите-членки на ПЕС предлагат реална алтернатива на настоящата мантра на десницата за затягане на коланите, неравенство и национализъм“, заяви Станишев.

„Имаме три важни политически битки през следващата година: да превърнем прокламацията от Гьотеборг за Социалния стълб в реални действия – в политика на Комисията и на правителствата. Да се борим за нова реформа на Еврозоната, основана на икономическа и социална конвергенция. Да се противопоставим категорично на бюджетните ограничения, предлагани от десните в следващата Многогодишна финансова рамка на ЕС“, каза лидерът на ПЕС.

„Да, разходите нарастват: нужни са средства за миграцията, за отбрана и др., но това не означава да се режат пари от други политики – като кохезионната и земеделската. ЕС се нуждае от собствени ресурси, като данъка върху финансовите транзакции, например“, заяви Станишев.

Президентът на ПЕС посочи, че през 2009 г. именно левицата предложи избирането на Общ кандидат на всяка от политическите партии за председател на ЕК. „Тогава другите политически сили ни последваха и дадохме шанс на европейските граждани сами да избират председателя на Комисията. Днес сме готови за следващата крачка – да направим процедурата още по-отворена – да вървим към първични избори на кандидатите вътре в самите европейски политически семейства. Левите премиери и лидерите на социалистическите партии от цяла Европа заявиха ангажимента си да изберат кандидата на ПЕС в отворен и демократичен  процес, обсъждайки възможността за избори при наличието на повече от един кандидат“, заяви лидерът на ПЕС.

„Ние, социалистите, трябва повече да си вярваме. Направили сме толкова много. Нашите ценности са в основата на ЕС. И както каза Джефри Сакс преди месец в Брюксел: социалдемокрацията е туптящото сърце на човечността. Нека продължим да променяме Европа“, призова делегатите и ПЕС активистите Станишев.

Лидерът на европейските социалисти благодари на домакина на заседанието – португалския премиер Антонио Коста. „Неговото правителство ни даде възможност да видим как чудото работи. Резултатите са пример и вдъхновение.",  продължи Сергей Станишев и цитира добрите икономически показатели на страната.

"Помня колко депресирани бяха хората в Португалия през 2015 г., нямаха перспектива. За 2 години правителството стабилизира икономиката и банковия сектор, разкри 270 хиляди нови работни места и за първи път от 1994 г. насам се намаляват разликите между най-бедните и най-богатите в страната. Португалия значително намали дълга и дефицита си, както и безработицата, благодарение на инвестиции и адекватни мерки", похвали Станишев политиката на Коща.

Премиерът-домакин благодари на президента на ПЕС за подкрепата на Съвета и посочи, че именно „социалистите правят разликата: благодарение на Стефан Льовен – министър-председател на Швеция, имаме Социалния стълб от Гьотеборг. На нашите комисари в ЕК са поверени ключови ресори. Ние отстояваме Социална Европа на заседанията на Европейския съвет. Затова е важно да печелим избори – догодина в Италия, Швеция и Унгария. Не знам какво мислят моитe приятели от Германската социалдемократическа партия, но съм сигурен, че участието им в бъдещото правителство ще направи дебата за Европа много по-смислен. Без тях Германия и целия ЕС ще бъдат тласнати от десните към още по-големи ограничения“, каза Коща.

“Трябва да имаме обща валута, която ни обединява, а не ни разделя. Едно време мечтаехме човек да стъпи на Луната. Това се случи. Сега мечтаем за нещо на Земята – всички хора да живеят достойно и да намерят щастието си, преодолявайки неравенствата.”, завърши речта си Антонио Коща.
 


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
1
 
! Отговори
АМАН от наглеци преди 1 година
Каква скорост какви пет ..
У нас разориха народа..Ликвидираха индустрията,Оставиха милиони без доходи ..
Обезлюдяват огромни региони .. ХАрчат десетки милиарди ограбени от народа само за корупционни проектчета..Не дават пари за раждане и отглеждане на деца..
ИЗдържат стотици хиляди доказани престъпници в министерства ведомства и общини с ограбвани пари от народа
56
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БСП е безродническа партия и ВИНАГИ е била такава от 100 години. Тази партия не бива да съществува. Социализма е едно недоносче - дори бай Тодор го прозря.
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
УжасТ
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лигав ***!
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Античко-македонска скорост.
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом Снонишев го е казал, скоростта ще е задна със сигурност.
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напоследък авторката май е решила да трупа напрежение у хората - или за измами с лекарства пише, или пуска статии за личности, които са омразни на цяла България. Изглежда са получили поръчка да покриват някакво събитие с отклоняване на вниманието в други посоки.
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя гнусен *** откъде изпълзя бе?
49
0
 
4
 
! Отговори
безпартиен преди 1 година
То и задната е скорост и доста политици я практикуват!Само не ни карайте и ние да сме като тях!
48
0
 
7
 
! Отговори
Да преди 1 година
На борба за премахване от политическия живот на такива уродливи престъпници, като Станишев !!!!!!
47
4
 
2
 
! Отговори
икономист преди 1 година
Единственият начин да се преборим със социалните неравенства, и да жевеем в един по-социален свят, където ресурсите ще стигат за всички, а не като сегашния, в който ни лъжат, че има недостиг на ресурси..., е като сринем системата!
Трябва ни нова система, а не да променяме сегашната(която и без това не работи), и да опитваме да се напасваме спрямо нея... Социалистите някак се опитват да правят точно това - социален капитализъм. Но такова животно няма, и никога не може да съществува.
46
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е най-гнусният човек, когото съм виждал...След монотонното му говорене изхитри всички, направи още милион поразии освен заменките и накрая стана евродепутат...Евалла гнусен мишок...
45
2
 
10
 
! Отговори
"-" преди 1 година
Ако, БСП иска да оцелее и да се развива, първо трябва да се реформира и да изчисти редиците си от подобни "едноклетъчни и примитивни организми", и едва тогава, може би, гласоподавателя би им повярвал..., може би!
44
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е ужасен БИконект.
43
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС на една скорост означава аут на руското влияние
42
3
 
3
 
! Отговори
кубанская столица преди 1 година
Напрасно! България изостана навинаги
41
1
 
13
 
! Отговори
789 преди 1 година
Искаме да се разследват заменките на земи. Точно тоя съсел ги направи.
40
0
 
15
 
! Отговори
аха преди 1 година
САМО ЗАРАДИ ЗАМЕНКИТЕ, ТОЗИ ПРЕСТЪПНИК , ЗАСЛУЖАВА ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР
39
3
 
15
 
! Отговори
1 преди 1 година
Марксизма е утопия !
38
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя е абсолютен лъжец ! лъже като дърт *** - щял да се бори ? и не ми се чете по надолу щото се ядосвам .