Станишев: Ще се борим за социална Европа на една скорост!

ПЕС очерта лявата визия за бъдещето на Евросъюза
3 дек 2017 11:36, Елка Василева
67
Станишев: Ще се борим за социална Европа на една скорост!
Сергей Станишев. Снимка: архив, Reuters

„Искаме Европа да остане обединена – без скорости, без бюджетни ограничения и без социални неравенства.“ Това заяви Сергей Станишев в речта си на заседанието на Съвета на ПЕС в Лисабон.

„След днешните дебати нашето политическо семейство е обединено зад силно послание: Европа може да бъде различна. Партиите-членки на ПЕС предлагат реална алтернатива на настоящата мантра на десницата за затягане на коланите, неравенство и национализъм“, заяви Станишев.

„Имаме три важни политически битки през следващата година: да превърнем прокламацията от Гьотеборг за Социалния стълб в реални действия – в политика на Комисията и на правителствата. Да се борим за нова реформа на Еврозоната, основана на икономическа и социална конвергенция. Да се противопоставим категорично на бюджетните ограничения, предлагани от десните в следващата Многогодишна финансова рамка на ЕС“, каза лидерът на ПЕС.

„Да, разходите нарастват: нужни са средства за миграцията, за отбрана и др., но това не означава да се режат пари от други политики – като кохезионната и земеделската. ЕС се нуждае от собствени ресурси, като данъка върху финансовите транзакции, например“, заяви Станишев.

Президентът на ПЕС посочи, че през 2009 г. именно левицата предложи избирането на Общ кандидат на всяка от политическите партии за председател на ЕК. „Тогава другите политически сили ни последваха и дадохме шанс на европейските граждани сами да избират председателя на Комисията. Днес сме готови за следващата крачка – да направим процедурата още по-отворена – да вървим към първични избори на кандидатите вътре в самите европейски политически семейства. Левите премиери и лидерите на социалистическите партии от цяла Европа заявиха ангажимента си да изберат кандидата на ПЕС в отворен и демократичен  процес, обсъждайки възможността за избори при наличието на повече от един кандидат“, заяви лидерът на ПЕС.

„Ние, социалистите, трябва повече да си вярваме. Направили сме толкова много. Нашите ценности са в основата на ЕС. И както каза Джефри Сакс преди месец в Брюксел: социалдемокрацията е туптящото сърце на човечността. Нека продължим да променяме Европа“, призова делегатите и ПЕС активистите Станишев.

Лидерът на европейските социалисти благодари на домакина на заседанието – португалския премиер Антонио Коста. „Неговото правителство ни даде възможност да видим как чудото работи. Резултатите са пример и вдъхновение.",  продължи Сергей Станишев и цитира добрите икономически показатели на страната.

"Помня колко депресирани бяха хората в Португалия през 2015 г., нямаха перспектива. За 2 години правителството стабилизира икономиката и банковия сектор, разкри 270 хиляди нови работни места и за първи път от 1994 г. насам се намаляват разликите между най-бедните и най-богатите в страната. Португалия значително намали дълга и дефицита си, както и безработицата, благодарение на инвестиции и адекватни мерки", похвали Станишев политиката на Коща.

Премиерът-домакин благодари на президента на ПЕС за подкрепата на Съвета и посочи, че именно „социалистите правят разликата: благодарение на Стефан Льовен – министър-председател на Швеция, имаме Социалния стълб от Гьотеборг. На нашите комисари в ЕК са поверени ключови ресори. Ние отстояваме Социална Европа на заседанията на Европейския съвет. Затова е важно да печелим избори – догодина в Италия, Швеция и Унгария. Не знам какво мислят моитe приятели от Германската социалдемократическа партия, но съм сигурен, че участието им в бъдещото правителство ще направи дебата за Европа много по-смислен. Без тях Германия и целия ЕС ще бъдат тласнати от десните към още по-големи ограничения“, каза Коща.

“Трябва да имаме обща валута, която ни обединява, а не ни разделя. Едно време мечтаехме човек да стъпи на Луната. Това се случи. Сега мечтаем за нещо на Земята – всички хора да живеят достойно и да намерят щастието си, преодолявайки неравенствата.”, завърши речта си Антонио Коща.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
10
 
7
 
! Отговори
Жената преди 6 години
Стига сте писали за Станишевата вила на Женевското езеро. Сергей е настанил там сираци и бездомници.
35
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Твърдо ляв на заплата на Запад :)) То цинично няма ! Това заслужават пенсиите дето го бутаха 20 години. Сега яжте кисело мляко , а той 20к заплата :)) Балалайки.
34
1
 
14
 
! Отговори
хм преди 6 години
На задна скорост...
33
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно така . Ние от Изтока ще се борим за кефа на Запада . Но не забравяйте , че все повече се налага разбирането , че ако не са тези от Запада , ние от Изтока бихме си живяли като царе . Докога ще ги носим на гърба си .
32
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Народен съд за тоя !!!Като едно време,по което много тъжат!!!
31
0
 
2
 
! Отговори
Artik преди 6 години
Europeiskia parlament - miasto za izhvarliane i recycling na vehti hardwere i softwere...
30
1
 
12
 
! Отговори
леле преди 6 години
Този национален престъпник е за доживотен затвор !!! Гнусен крадец ..
29
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Ханко БратНе бъркай украинци с руснаци. Роден е в Херсон, Украйна. Станишев е защитил дисертацияна тема: "Система на служебното повишение на висшите граждански чинове в Русия и нейната еволюция през втората половина на 19в."Докато ББ е защитил дисертация на тема: "Психофизическа подготовка на оперативния състав на ПО за действие в екстремална ситуация на пожар".
28
5
 
6
 
! Отговори
Ооох, преди 6 години
И тоя стана като Борисов. И двамцата,все нещо борят и все не могат да се преборят. Борбата се явява неефективна. ....Абе,важното е,нещо да се обещава,но не е задължително да се изпълнява. Кой знае защо,преди влизането ни в ЕС,се чувствах някак по- европейски,отколкото сега.
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само задна скорост
26
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-отвратителната личност в България. Подайте ми кофата да повърна...
25
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя мога да го нарека всякак, ама на нито дума не му вярвам .........
24
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
колко по социална бе ? ... на Запад има семейства дето не си спомнят кой последно е работил от родата им !
23
2
 
10
 
! Отговори
Ханко Брат преди 6 години
Този не е българин. Наш дълг е да мразим и саботираме руският окупатор.
22
1
 
16
 
! Отговори
ее преди 6 години
Този плазмодий и национален престъпник не трябва да излиза от затвора . Той е срам за България . Мисли си , че сме забравили ....
21
0
 
14
 
! Отговори
ю преди 6 години
Този с очилцата не беше ли социално слаб, на държавни помощи? Разбира се че ще се бори, поне да започне работа на средна заплата.
20
1
 
13
 
! Отговори
По стара традиция преди 6 години
Всите верни синове на масква след като задигнат каквото могат се спасяват в гейска Европа , а не в матушката си Що така?!
19
0
 
17
 
! Отговори
Червен клошар преди 6 години
Да се чете: Ще се борим други да работят, а ние да лапаме.
18
0
 
21
 
! Отговори
Знаете ли че преди 6 години
Тоз живее във вила за десет милиона на брега на Женевското езеро?
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тя защото сега не е социална, под напора на боилшевиките демократи от демократическата партия на САЩ. В момента няма истински десни партии в Европа. Ако има такива, то те са заклеймявани от поръчковите медии, като ксенофобски, фашистки или там каквито други идотии им спуснат господарите им. По-социална Европа от това, което е в момента, ще е тотална катастрофа. Повечето държави разпределят 40-45 % от БВП. Пълно безумие и голямо блажене за политиците и приближените им "социалисти".