Станишев: Ще се борим за социална Европа на една скорост!

ПЕС очерта лявата визия за бъдещето на Евросъюза
3 дек 2017 11:36, Елка Василева
67
Станишев: Ще се борим за социална Европа на една скорост!
Сергей Станишев. Снимка: архив, Reuters

„Искаме Европа да остане обединена – без скорости, без бюджетни ограничения и без социални неравенства.“ Това заяви Сергей Станишев в речта си на заседанието на Съвета на ПЕС в Лисабон.

„След днешните дебати нашето политическо семейство е обединено зад силно послание: Европа може да бъде различна. Партиите-членки на ПЕС предлагат реална алтернатива на настоящата мантра на десницата за затягане на коланите, неравенство и национализъм“, заяви Станишев.

„Имаме три важни политически битки през следващата година: да превърнем прокламацията от Гьотеборг за Социалния стълб в реални действия – в политика на Комисията и на правителствата. Да се борим за нова реформа на Еврозоната, основана на икономическа и социална конвергенция. Да се противопоставим категорично на бюджетните ограничения, предлагани от десните в следващата Многогодишна финансова рамка на ЕС“, каза лидерът на ПЕС.

„Да, разходите нарастват: нужни са средства за миграцията, за отбрана и др., но това не означава да се режат пари от други политики – като кохезионната и земеделската. ЕС се нуждае от собствени ресурси, като данъка върху финансовите транзакции, например“, заяви Станишев.

Президентът на ПЕС посочи, че през 2009 г. именно левицата предложи избирането на Общ кандидат на всяка от политическите партии за председател на ЕК. „Тогава другите политически сили ни последваха и дадохме шанс на европейските граждани сами да избират председателя на Комисията. Днес сме готови за следващата крачка – да направим процедурата още по-отворена – да вървим към първични избори на кандидатите вътре в самите европейски политически семейства. Левите премиери и лидерите на социалистическите партии от цяла Европа заявиха ангажимента си да изберат кандидата на ПЕС в отворен и демократичен  процес, обсъждайки възможността за избори при наличието на повече от един кандидат“, заяви лидерът на ПЕС.

„Ние, социалистите, трябва повече да си вярваме. Направили сме толкова много. Нашите ценности са в основата на ЕС. И както каза Джефри Сакс преди месец в Брюксел: социалдемокрацията е туптящото сърце на човечността. Нека продължим да променяме Европа“, призова делегатите и ПЕС активистите Станишев.

Лидерът на европейските социалисти благодари на домакина на заседанието – португалския премиер Антонио Коста. „Неговото правителство ни даде възможност да видим как чудото работи. Резултатите са пример и вдъхновение.",  продължи Сергей Станишев и цитира добрите икономически показатели на страната.

"Помня колко депресирани бяха хората в Португалия през 2015 г., нямаха перспектива. За 2 години правителството стабилизира икономиката и банковия сектор, разкри 270 хиляди нови работни места и за първи път от 1994 г. насам се намаляват разликите между най-бедните и най-богатите в страната. Португалия значително намали дълга и дефицита си, както и безработицата, благодарение на инвестиции и адекватни мерки", похвали Станишев политиката на Коща.

Премиерът-домакин благодари на президента на ПЕС за подкрепата на Съвета и посочи, че именно „социалистите правят разликата: благодарение на Стефан Льовен – министър-председател на Швеция, имаме Социалния стълб от Гьотеборг. На нашите комисари в ЕК са поверени ключови ресори. Ние отстояваме Социална Европа на заседанията на Европейския съвет. Затова е важно да печелим избори – догодина в Италия, Швеция и Унгария. Не знам какво мислят моитe приятели от Германската социалдемократическа партия, но съм сигурен, че участието им в бъдещото правителство ще направи дебата за Европа много по-смислен. Без тях Германия и целия ЕС ще бъдат тласнати от десните към още по-големи ограничения“, каза Коща.

“Трябва да имаме обща валута, която ни обединява, а не ни разделя. Едно време мечтаехме човек да стъпи на Луната. Това се случи. Сега мечтаем за нещо на Земята – всички хора да живеят достойно и да намерят щастието си, преодолявайки неравенствата.”, завърши речта си Антонио Коща.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Левите идеи са били на мо;да преди 100 години! Сега народа пак си обича и уважава богатите както е било откак свят светува и иска да е като тях.
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ще свали ли очилцата като се бори?
14
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПОЛИТИЧЕСКИ МАФИОТ ИЗМАМНИК
13
1
 
20
 
! Отговори
един преди 6 години
ех защо баща ми не стана комунист сега можеше да са я някой капиталист, я да живея на женевското езеро...
12
1
 
14
 
! Отговори
Я гледай преди 6 години
На бас се хващам, че този убавец няма да се върне в България.
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Затри бсп в България сега и в ес
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде си бе извини се на турците и избяга да не те линчуваме ли страхливец
9
0
 
3
 
! Отговори
КГБ преди 6 години
До Анонимен"Тиквата"бе наясно с Азарбейджаската афера отдавна. Не мисля, че дръпна някой в трапа.
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе Станишев ако продължават да ни дискриминират да ни смятат за трета ръка хора да трета не втора в тая група влизат мигрантите трябва да им поставим условия не те на нас а ние на тях както прави Унгария например
7
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега чакаме Боко Тиквата да подкрепи Спинишеф, понеже Боко Тиквата каза, че на казана на българите нямало пазач, задето провалиха Бокова от завист няма да споменаваме. Къде сте бе Тикви елате кажете сега ще подкрепите ли Спинишеф.
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 4Да бе. :-) Тоя е като Че Гевара - разнася комунизма по света, само дето никой не му го иска :-)
5
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато социалистите са на власт, вярно всичко е на една скорост - на задна. Не, благодаря! Не щем да се проваляме с вас. После къде, в Америка ли да емигрираме, когато опоскате цяла Европа? Там пък владее онова бозавото.
4
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Станишев се бори за социална държава в България и след като я постигна отиде в Брюксел да оправи и социална Европа . Абе може си човека .
3
0
 
21
 
! Отговори
1 преди 6 години
Този дезертьор пък с кого ще се бори? Голяма борба ще падне. лъжец.
2
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
на задна ?
1
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гад ***.