Дадоха 24 часа на Саакашвили да се предаде

Eксперт: Украинците не са готови за нов Майдан
33
Дадоха 24 часа на Саакашвили да се предаде
Снимка: Reuters

Генералният прокурор на Украйна заяви, че бившият грузински президент Михаил Саакашвили има срок от 24 часа да се предаде на правоохранителните органи, след като негови привърженици му помогнаха да се изплъзне от полицейски арест, предаде Ройтерс.

Още по темата
"Смятам, че с лично явяване пред следователите в Службата за сигурност на Украйна Михаил Саакашвили ще помогне на страната, която обича, и ще избегне ненужни сътресения", каза в парламента главният прокурор Юри Луценко.

"Двайсет и четири часа след това цялата правоохранителна система на Украйна ще направи всичко възможно да го изправи пред следователите", предупреди Луценко, цитиран от БТА.

Задържането на Саакашвили породи опасения, че Украйна може би е изправена пред най-острата си политическа криза след революцията на Майдана през 2014 г., отбелязва Асошиейтед прес.

Луценко заяви по телевизията, че прокуратурата разполага с доказателства, че представител на Саакашвили е получил 500 000 долара от украински бизнесмени с връзки с Русия, за финансиране на протести.

Саакашвили вече организира няколко протестни акции в Киев, но те обикновено привличаха не повече от 4000 души, припомня АП. "Всички протести са били финансирани от чуждестранни олигарси, целящи да завземат властта с незаконни средства", каза Луценко.

Прокуратурата възнамерява да поиска от съда да постави Саакашвили под домашен арест.

Анализатори в Киев обаче не смятат, че случаят ще породи достатъчно големи протести, за да станат предизвикателство за Порошенко. По думите на един от експертите - Володимир Фесенко, "Саакашвили има малък, но забележим брой хиперактивни привърженици, готови за действие. Те могат да вдигат много шум, но повечето украинци се отнасят предпазливо към негативните и непредвидими последици от един нов Майдан".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
4
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Саакашвили помни ли как си яде вратовръзката, беше голям смях?
2
13
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Украйна - поредната провалена държава, гарантирано от САЩ.
1
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Украйна - още едно отлично попълнение към списъка с о*рани държави на Краварника.