Русия обяви 9 US медии за "чуждестранни агенти"

Това означава, че обслужват интересите на чуждо правителство
5 дек 2017 15:30, Елка Василева
155
Русия обяви 9 US медии за "чуждестранни агенти"
Снимка: архив, Reuters

Руското министерство на правосъдието обяви днес за "чуждестранни агенти" девет американски медии, след като президентът Владимир Путин обнародва съответната законова поправка, предаде Франс прес, като се позова на комюнике на ведомството.

За "изпълняващи функциите на чуждестранен агент" са обявени радио "Гласът на Америка" и Радио "Свободна Европа/ Радио "Свобода", финансирани от Конгреса на САЩ, както и още седем свързани с тях медии.

Освен радио "Гласът на Америка" и "Радио Свободна Европа"/ Радио Свобода" под действието на закона попадат също телевизия "Настоящее время", татарско-башкирската служба на "Радио Свобода" (Azatliq Radiosi), сайтовете "Сибир. Реалии", "Idel. Реалии", "Фактограф", "Кавказ. Реалии" и "Крим. Реалии", изброява ги ТАСС.

В края на ноември президентът Путин обнародва закон за регистрирането на всички действащи в Русия международни медии със спорната формулировка "чуждестранен агент" в отговор на задължаването на руската държавна телевизия RT (бившата "Раша тудей") да се регистрира като "чуждестранен агент" в САЩ. Висши американски представители обвиниха руската телевизия в опит да влияе на миналогодишните президентски избори, спечелени от Доналд Тръмп, припомня ДПА.

Съветът по правата на човека към руския президент осъди закона, отбелязвайки, че "министерството на правосъдието ще може произволно да окачестви всяка чуждестранна медия като чужд агент".

Законът, разкритикуван остро от правозащитните организации "Хюман райтс уоч" и "Амнести интернешънъл", задължава регистрираните като "чуждестранен агент" медии да дават на властите информация за финансовото си състояние и да посочват изрично в материалите си, че са регистрирани като чужд агент, което ще рече, че обслужват интересите на чуждо правителство.

Изискването за регистрация на медиите се въвежда с поправка към действалия досега закон от 2012 г., който се отнасяше само за неправителствените организации.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 113Много си в грешка мой човек!Русия в България има и ще има влияние докато в България има поне един истински българин.Нека медиите си джафкат, нали им плащат за това, и те са хора.
112
9
 
7
 
! Отговори
философска мисъл преди 6 години
Нищо хубаво не идва от изток освен слънцето !Така ,че от Русия не очаквайте нищо хубаво !
111
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
на русия вече потчти и е изето влиянието в България така че престанете да я джвакате
110
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Законът, разкритикуван остро от правозащитните организации "Хюман райтс уоч" и "Амнести интернешънъл", задължава регистрираните като "чуждестранен агент" медии да дават на властите информация за финансовото си състояние и да посочват изрично в материалите си, че са регистрирани като чужд агент, което ще рече, че обслужват интересите на чуждо правителство.Същия закон е в сила в САЩ от 70 години. Къде бяха до сега Хуман райтс и сие? В чуждото око намират прашинка, а в своето и греда не виждат...
109
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато бъблгаринът люби и защитава мафиотизираните кагебисти, и в България ще е царство на олигарси, мутри, Пеевски, Доган и т.н.
108
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо не ни обяснихте какво означава термина "чуждестранен агент", когато САЩ приеха този ограничаващ закон и накараха RT да се регистрира по него, а онзи ден и отнеха всички акредитации?Путин каза ясно - ще има моментален огледален отговор на всяко американско действие срещу Русия.Така, че вие не вървете след новините, имайте това предвид. И ако се случи САЩ да започнат унищожаването на КНДР с "огън и ярост", то бъдете лидер сред медиите и пишете, как руските ракети вече летят към САЩ.
107
1
 
1
 
! Отговори
майорски преди 6 години
До хакерпак губиш !Смехурко ..кази от къде пиша аз !
106
1
 
2
 
! Отговори
до хакер преди 6 години
Братле пообъркал си се малко
105
0
 
1
 
! Отговори
майорски преди 6 години
До Тинтири Минтиридори и да им достъп пак има начин да се приктие истинското местоположение ..типично е за големи компаний например: ако централния офис е в Германия а дъщерният е в Австрия ...и пораде осигуряване на сигурността на фирмата интернета на дъщерната преминава през центеланият офис ...всичко ще виждат съобщението като идващо от Германия ...а не от Австрия ! Големите фирми го практикуват с цел центализиран контол на интернет потока !!
104
1
 
1
 
! Отговори
хакер преди 6 години
До Тинтири МинтириА ако " програмката " има пряк достъп до сървъра ,кво правим тогава ?!
103
0
 
1
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 6 години
Лека забележка към "хакерите"Ако вълшебната ви "програмка" няма пряк или косвен достъп до сървъра, където е хостнат сайта и форума, няма как да ви покаже от коя област, община или от кой край на крайселския бостан пишат хората тук.
102
1
 
6
 
! Отговори
майорски преди 6 години
До руснако-мразецаха .....добре ще им кажа на Руснаците, да знаят че са зле !
101
9
 
5
 
! Отговори
руснако-мразец преди 6 години
Най-хубавото е ,че Русия затъва все повече с всеки изминал ден
100
3
 
4
 
! Отговори
майорски преди 6 години
До Анонимен 100пич само едно ще ти кажа ... в момента Русия е златна мина за бизнес !!!пълно е с европейци които внасят инзнасят ...строят заводи и откриват фирми ...печалбите са такива каквито смо в Русия може да ги има ......особенно пък сега пркрй санкцийте !казвам ти го от личен опит работя за германска фирма !
99
0
 
5
 
! Отговори
факт преди 6 години
Вместо да се пише по темата,се пишат глупости и лични обиди това се случва защото малко са информирани и повечето вярват на дезинформацията за Русия.
98
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поговорката казва:"Каквото почукало, такова се обадило"Така, че правозащитните организации и троловете финансирани от Козяк да замълчат! Интересно ми е защо мълчаха, когато краварите накараха РТ да се регистрират, като чуждестранен агент? Защо тогава не ги казаха същите неща, а сега, когато има ответна реакция? Значи пак опираме до двойните стандарти. За едните може, а за другите не може. Това ли ви е демокрацията?
97
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе като толкова ви харесва русия що избягахте от там никои от хубаво не бега
96
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
98 Бил съм да и знам много добре какво пиша . Сигурен съм обаче, че Вие не знаете какво значи полуазиатска Русия
95
0
 
4
 
! Отговори
кака преди 6 години
96, ти наистина ли си вярваш, че живееш в европейска България? Бил ли си изобщо в Европа?
94
1
 
3
 
! Отговори
майорски преди 6 години
До Анонименпич замислял ли си се как се контолира държава (империя !!!) която се намира в 9 часови пояси .. 90% от която е необитаема .... от единият край до другият със самолет е 12 часа а с влак 7 дена ???и в съвременният свят на комуникация е трудно .... но е въпрос на време !