Русия обяви 9 US медии за "чуждестранни агенти"

Това означава, че обслужват интересите на чуждо правителство
5 дек 2017 15:30, Елка Василева
155
Русия обяви 9 US медии за "чуждестранни агенти"
Снимка: архив, Reuters

Руското министерство на правосъдието обяви днес за "чуждестранни агенти" девет американски медии, след като президентът Владимир Путин обнародва съответната законова поправка, предаде Франс прес, като се позова на комюнике на ведомството.

За "изпълняващи функциите на чуждестранен агент" са обявени радио "Гласът на Америка" и Радио "Свободна Европа/ Радио "Свобода", финансирани от Конгреса на САЩ, както и още седем свързани с тях медии.

Освен радио "Гласът на Америка" и "Радио Свободна Европа"/ Радио Свобода" под действието на закона попадат също телевизия "Настоящее время", татарско-башкирската служба на "Радио Свобода" (Azatliq Radiosi), сайтовете "Сибир. Реалии", "Idel. Реалии", "Фактограф", "Кавказ. Реалии" и "Крим. Реалии", изброява ги ТАСС.

В края на ноември президентът Путин обнародва закон за регистрирането на всички действащи в Русия международни медии със спорната формулировка "чуждестранен агент" в отговор на задължаването на руската държавна телевизия RT (бившата "Раша тудей") да се регистрира като "чуждестранен агент" в САЩ. Висши американски представители обвиниха руската телевизия в опит да влияе на миналогодишните президентски избори, спечелени от Доналд Тръмп, припомня ДПА.

Съветът по правата на човека към руския президент осъди закона, отбелязвайки, че "министерството на правосъдието ще може произволно да окачестви всяка чуждестранна медия като чужд агент".

Законът, разкритикуван остро от правозащитните организации "Хюман райтс уоч" и "Амнести интернешънъл", задължава регистрираните като "чуждестранен агент" медии да дават на властите информация за финансовото си състояние и да посочват изрично в материалите си, че са регистрирани като чужд агент, което ще рече, че обслужват интересите на чуждо правителство.

Изискването за регистрация на медиите се въвежда с поправка към действалия досега закон от 2012 г., който се отнасяше само за неправителствените организации.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радвайте се българи че живеете в европейска България защото ако живеехте в Путинска Русия бог да ви е на помощ . Вярно там има и екстри за номенклатурата , но са толкова проветриви.
92
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До рускиняМа ти ненормална ли си *** ?Как може да сравняваш България с Русия ?!България е малка държавица с никакви природни ресурси ,затова има причини да е бедна ! Русия защо е бедна при тази огромна територия и тези природни ресурси ?! Руснаците трябва да се срамуват че са бедни защото нямат причини да са бедни , единствената причина е собствената им некадърност ,че не могат да се възползват от това което им е дал Господ
91
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
91 Ако беше в Русия да се обереш о такъв фонд е все едно шестица от тотото
90
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
89 Има елементарни програмки майорски които да направят така че да пишеш и от Виетнам а ти да си в Каспичан
89
2
 
2
 
! Отговори
рускиня преди 6 години
До хакер. Пиша от Пловдивска област? Хахахаха. Пиша от село долно нанагорнище. Смени програмата - бъгната е отвсякъде.
88
1
 
3
 
! Отговори
рускиня преди 6 години
До хакерТова е най-важно, като аргумент. Ето цитирам статия от dnes.bg "Фондът за лечение на деца в чужбина отказа да финансира лечение на малката Ани". След което смятате че може да се надувате като европейци и да плюете Русия. А относно IP - сполай
87
1
 
1
 
! Отговори
майорски преди 6 години
До хакерхакерче можеш да лъжеш на село, че по IP то можеш да хванеш от къде ти пишат ....но за средноинтелигентен човек е ясно че говориш глупости ...преди 6 месеца в един подобен чат на "днес" един ме запалшва че щял да ме намери по IP то и да му гостувал "приятелски" ...п оканих го ...ама и той като теб се покри !Въздухари ! Гледали по някой друг филм от Холивууууууд и си муслят че всичко знаят ...
86
5
 
12
 
! Отговори
До 85 преди 6 години
Аз миналата година бях в Русия и мога да потвърдя думите ти. Първото което ме порази беше...чистотата в градовете, засенчваща не само нашата действителност а и на доста европейски градове в които също съм бил. За жалост за Русия пишат хора, които дори на картичка не са я виждали.
85
2
 
5
 
! Отговори
хакер преди 6 години
До ВъпросТака наречената рускиня пише от територията на Пловдивска област
84
3
 
2
 
! Отговори
майорски преди 6 години
До хакера мойта показва че си от Виетнам ...а кази аз от къде пиша !
83
6
 
8
 
! Отговори
майорски преди 6 години
за съжаление много хора тук пишат за Русия без да са прекарали и минута на Руска територия ...последните три години (заради работата ми) съм бил в командировки пет пъти в русия в три града Москва, Казан и Нижний Новгород ... да ..по различна култура имат Руснаците ...да не са като европейците ... но не бих казал че са мнооого по далеч от тях ! Колкото и да се бием в гърдите има да ги гоним Руснаците с десетилетия .. а те в момента се развиват мощно..инвестира се ...строй се !
82
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
абсолютно са прави руснаците
81
6
 
5
 
! Отговори
Въпрос преди 6 години
До хакерОт Позитано ли е IP то на "рускинята"?
80
8
 
5
 
! Отговори
хакер преди 6 години
До рускиняНе живееш в Русия и не пишеш от Русия ! Програмата която ползвам за да виждам IP-тата ,показва ,че компютъра ти е регистриран в България !
79
4
 
4
 
! Отговори
рускиня преди 6 години
До Г.У.Р.Б.ЕТ.ЧИ.ЯТА1. Сайтът е достъпен даже от Австралия,(това пояснявам,ако мислиш че сайт и селска седянка е едно и също) 2. Не е живея в страната на ЕС 3. Имам парички, тъй като имам специалност и работа по специалността 4. От Русия не е никакъв проблем да пиша в немски, американски, бразилски и български сайтове. 5. кой те учил на IT - вуйна на стринката ти, че направо къртиш? 6. спирам дискусия, защото ти превърна форума в простащина, както ти прилаяга
78
1
 
4
 
! Отговори
скоро преди 6 години
Днес в Русия утре и у нас най после.
77
0
 
0
 
! Отговори
do gurbetchiata преди 6 години
Day link
76
7
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
До рускиняКутев, стига се прави на рускиня!
75
5
 
2
 
! Отговори
фурия преди 6 години
Абе гурбетчийче, що си не гледаш собствената кочинка, що не се взреш как мизерстват голяма част от българите и пр., ами се напиняш да кекемечиш къде какво било какр мизерна твар!
74
6
 
8
 
! Отговори
рускиня преди 6 години
До Г.У.Р.Б.Е.Т.Ч.И.Я.Т.А1. В Русия съм доста време и познавам тази страна не е по клипове.2. Мога да изкарам толкова яки клипове за България,че ум ще те зайде3. горда съм че съм рускиня4. А ти май не се срамуваш да си българин, когато убиват,изнасилват български пенсионери, а ти през това време гледкаш клипове за русия. Гледкай си,мамин сладък