Русия обяви 9 US медии за "чуждестранни агенти"

Това означава, че обслужват интересите на чуждо правителство
5 дек 2017 15:30, Елка Василева
155
Русия обяви 9 US медии за "чуждестранни агенти"
Снимка: архив, Reuters

Руското министерство на правосъдието обяви днес за "чуждестранни агенти" девет американски медии, след като президентът Владимир Путин обнародва съответната законова поправка, предаде Франс прес, като се позова на комюнике на ведомството.

За "изпълняващи функциите на чуждестранен агент" са обявени радио "Гласът на Америка" и Радио "Свободна Европа/ Радио "Свобода", финансирани от Конгреса на САЩ, както и още седем свързани с тях медии.

Освен радио "Гласът на Америка" и "Радио Свободна Европа"/ Радио Свобода" под действието на закона попадат също телевизия "Настоящее время", татарско-башкирската служба на "Радио Свобода" (Azatliq Radiosi), сайтовете "Сибир. Реалии", "Idel. Реалии", "Фактограф", "Кавказ. Реалии" и "Крим. Реалии", изброява ги ТАСС.

В края на ноември президентът Путин обнародва закон за регистрирането на всички действащи в Русия международни медии със спорната формулировка "чуждестранен агент" в отговор на задължаването на руската държавна телевизия RT (бившата "Раша тудей") да се регистрира като "чуждестранен агент" в САЩ. Висши американски представители обвиниха руската телевизия в опит да влияе на миналогодишните президентски избори, спечелени от Доналд Тръмп, припомня ДПА.

Съветът по правата на човека към руския президент осъди закона, отбелязвайки, че "министерството на правосъдието ще може произволно да окачестви всяка чуждестранна медия като чужд агент".

Законът, разкритикуван остро от правозащитните организации "Хюман райтс уоч" и "Амнести интернешънъл", задължава регистрираните като "чуждестранен агент" медии да дават на властите информация за финансовото си състояние и да посочват изрично в материалите си, че са регистрирани като чужд агент, което ще рече, че обслужват интересите на чуждо правителство.

Изискването за регистрация на медиите се въвежда с поправка към действалия досега закон от 2012 г., който се отнасяше само за неправителствените организации.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кво значи ***
132
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До ПацuНе Паци всяка медия която се финансира от някой в Чужбина е враг на РусияЗнаеш приказката: Който плаща той и поръчва музиката.
131
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Тинтири Минтириподпомагат далечните и откъснати области със суров климат. А тук у нас на властта в Софийката и дреме на ***, че Северозападът мизерства------------Че ти некъф суров климат ли имаш, какво?Дунавската равнина е една от най-плодородните области на Европа, ибахва!
130
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХХХизчистиха фашизма от Европа ,и затова че недопуснаха да разсипят Сирия-----------------За твое сведение, Сирия е повече от разсипана, а съвременният представител на фашизма е Руската федерация.
129
4
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Русия е велика, Крим е руски, свикнахте ли?
128
3
 
9
 
! Отговори
ХХХ преди 6 години
До Анонимен 129 На всички са им виновни руснаците - и за това,че гинеха за свободата на България ,и затова че изчистиха фашизма от Европа ,и затова че недопуснаха да разсипят Сирия и Т.н. Това че сме благодарни за тези неща ли ни прави русофили? Тогава ти какъв си - османлия?фашист?талибан?***?американофил? Всички тях ги ненавиждам,това не са люде!
127
1
 
3
 
! Отговори
Тежък Сокол преди 6 години
125 Никой не подпомага нищо , просто там се копат петрол и други полезни изкопаеми и е нормално заплатите да са най-високи Кво ще копаш във Видин И тук в Стара Загора заради мините и Мариците заплатите са Софийски
126
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русофилите сравняват най-бедната страна в ЕС (БГ) с Русия. Мен лично щеше да ме е срам ама това са русофили. Най-голямото достижение на любимата им страна е, че от дупки със слама заживяха в комуналки. Още в далечната 1878г. руските войници са се хванали за главата като са видели спретнатите къщурки и стадата, които са ПРИТЕЖАВАЛИ българите. Дойде комунизма, взехте собствеността и земята на хората и ги набутахте в панелени блокове в София. А после имате наглостта да сравнявате двете мизерии..
125
0
 
3
 
! Отговори
Тежък Сокол преди 6 години
125 Което значи че и там има голям толеранс между най-високата и най-ниската СРЗ
124
0
 
3
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 6 години
До Анонимен (123)Хайде сега и аз да попитам - откъде ги извади тези 300 000 руски имота?
123
3
 
4
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 6 години
До Анонимен (122)Разбира се, че не са най-високите в Москва, не съм го и твърдял! Точно така, подпомагат далечните и откъснати области със суров климат. А тук у нас на властта в Софийката и дреме на ***, че Северозападът мизерства.
122
3
 
4
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 6 години
До 118Ами ако си под наем в центъра, няма да ти е лесно :)Но същото важи за Лондон при 2000 паунда. Само, че UK не е под "санкции" от ЕС и САЩ.
121
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Затова ли рускините емигрират на талази в БГ (над 300 000 руски имота), защото в Русия е много хубаво? Лъжете като дърти комунисти както дядовците ви са лъгали хората на село колко велик е комунизма.
120
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
121 Много лесно , влизаш в Росстат и виждаш в рублиМежду другото в Москва не са най-високите а в Тюмен , Чукотка и в Ненецка област
119
2
 
2
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 6 години
До Анонимен (121)Тези заплати са официални данни (РОССТАТ). Цитират се и се обсъждат от всички руски медии - включително опозиционни. Или чакаш да го чуеш от "по-надеждни" източници като CNN или BBC...
118
3
 
9
 
! Отговори
До 115 преди 6 години
До АнонименВие- бг муурзилките не сте българи, а руснаци.Така че...не се пишете "истински българи". И не обвързвайте българщината с русофилството.Не се ли усещате, поне малко??!? То, бива....
117
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Тинтири МинтириТея заплати по РТ ли ги съобщиха?
116
2
 
8
 
! Отговори
До 117 преди 6 години
До Тинтири МинтириОтиди в Мослва с 1100Е и се пробвай да преживееш 2 седмици.Ама, много говорите всички муурзилки, така от далече. Отидете там да живеете като е толкова хубаво.
115
2
 
8
 
! Отговори
До 113 преди 6 години
До АнонименТи вярваш ли си, че Русия няма влияние в България???Ами, Гоце, Волен, Псевдопатриотите, ами ДПС - Доган и Пеевски?? Мислете с тези глави!!
114
8
 
11
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 6 години
Средната заплата в Русия за 2017 година е около 600 евро (1100 - 1200 лв.), а за Москва е около 1100 евро (2200 лв.). Колко да е зле Русия в сравнение с България, където "средната" заплата била 1000 лв. Само дето единствено Софийска област е над "средната"...Така, че русохейтърите - гледайте си в наaканата паница и оставете руснаците на мира. На техните санкции да сме банкрутирали 100 пъти. Гнoмска кoмплексарщина и злоба...