Според германците: Тръмп е по-голям проблем от КНДР и Русия

В Германия притеснени дали ще се справят с бежанците
5 дек 2017 10:30, Елка Василева
152
Според германците: Тръмп е по-голям проблем от КНДР и Русия
Доналд Тръмп и Ангела Меркел. Снимка: архив, Reuters

Германците възприемат президента на САЩ Доналд Тръмп като по-голямо предизвикателство за германската външна политика, отколкото авторитарните лидери на Северна Корея, Русия и Турция, според допитване на фондация "Кьорбер", предаде Ройтерс.

Допитването показва, че начело в списъка на външнополитическите въпроси, пораждащи безпокойство у германците, е този за бежанците. Двадесет и шест процента от анкетираните са притеснени дали Германия ще се справи с притока на кандидати за убежище.

Отношенията на страната с Тръмп и със САЩ са вторият въпрос, пораждащ безпокойство, показва допитването. Деветнадесет процента от анкетираните са ги описали като голямо предизвикателство. За 17 процента от анкетираните голямо предизвикателство са отношенията с Турция, а за 10 процента - отношенията със Северна Корея. Осем процента от анкетираните са определили Русия и отношенията с нея като голямо предизвикателство пред Германия.

Откакто влезе в Белия дом през януари, Тръмп притесни германците, като обяви намерение за изтегляне на САЩ от Парижкото климатично споразумение. Той отказа да потвърди, че Техеран се придържа към международното споразумение за иранската ядрена програма и разкритикува германския търговски излишък и приноса на Берлин към НАТО. Действията на Тръмп накараха обичайно предпазливата в изказванията си Ангела Меркел да заяви по-рано тази година, че Берлин може би няма да може да разчита на САЩ в бъдеще. Меркел също така призова Европа да поеме съдбата си в своите ръце, припомня Ройтерс.

В анкетата, извършена през октомври, са участвали 1005 германци. Над половината /56 процента/ от анкетираните описват отношенията на Германия със САЩ като лоши или много лоши. А въпреки обещанията на Меркел за по-активна германска роля в разрешаването на международните кризи 52 процента от анкетираните смятат, че страната трябва да продължи своята поствоенна политика на сдържаност.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе Русия и КНДР са безобасни игли. Лаят, но не хапят. Само Русия предизвиква сърбежи, но до толкова са и силиците.Виж САЩ в лицето на Тръмп наистина може да е проблем. Човека не го слуша много главата и може да натвори големи простотии.
77
1
 
0
 
! Отговори
Факт! преди 6 години
До До Факт!Дрън дрън та пляс.генетично не можеш да разграничиш германец от французин или италианец в европа и с това всичките ти доводи за немско превъзходство издъхват.А това че демографски германия е имала по-голямо население и логично от това повече учени е въпрос на друг разговор.Най-много нобелови лауреати на глава от населението мисля че имаше Англия а най-много носители на медал Филдс по математика еквивалента на Нобел имат Америка и Франция.
76
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каквото и да се пише,Европа трябва да се еманципира,да се засили икономически, военно,социално,но всички държави заедно.Русия не е цвете за мирисане,но ако имат полза от търговия и сътрудничество,суровини,защо да се създават излишни конфликти и се дават пари за конфликти,войни? И защо да сме в ръцете на азиатци,като суровините са до *** ни,в Русия?
75
1
 
1
 
! Отговори
До Факт! преди 6 години
Ами направи проучване с имената на американски и всякакви други учени и изобретатели."Къде е германският гений"? Ами навсякъде. Просто се огледай наоколо.Без предубеждение.
74
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Техническите и научните гении на Германия са само в миналото, след ВСВ много големи немски учени заминаха да работят в САЩ.
73
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако мога да избирам,винаги ще избера Германия за инвеститор в България,не само защото са технически напреднали,но и защото са коректни и с тях човек винаги може да се договори и разбере,но не ми харесва,че понякога са толкова послушни към глобалистите,че за да са коректни и за да служат на разни лобита(вкл. и немски) загърбват общия интерес на гражданите в Европа и самата Европа.Европа не е слаба,те просто отказаха да платят,както Ердоган плати,за да си води собствена политика в целия район.
72
1
 
0
 
! Отговори
Факт! преди 6 години
Под първа кола е спорно какво се има предвид.Но това на мерцедес не е кола а триколка.Ако за него говориш
71
2
 
0
 
! Отговори
Факт! преди 6 години
До До ФАКТ!И кой е тоя технически гении на немците да чуем?И дали когато се е пръквал всъщност не е била баш Германия а ми отделни ландове.И откога съществува германия като едно цяло и от 45-та до 1990 всъщност пак не беше едно цяло.Та дай да поясним.Кое какво що.И къде го втората световна тоя технически гении като по всички видове оръжия отстъпват на западните съюзници от началото до края.
70
3
 
2
 
! Отговори
за Германия преди 6 години
Германия не е велика сила, Франция и Англия са великите сили в Европа.Не го ли разбрахте?
69
0
 
1
 
! Отговори
До ФАКТ! преди 6 години
Говоря за германския технически гений,не ми говори за (наистина добри)японски и всички други, които са копия, може би подобрени, но копия.Не споря кои коли са по-добри сега.Кой направи първата?
68
1
 
2
 
! Отговори
Факт! преди 6 години
Така че германия е просто едно джудже във всеки един аспект на всичко!И само крепенето им от страна на американците за да ги използват да управляват Европа ги крепи!*** за зеле не става от тях.И в момента единствено Бавария Северен рейн вестфалия и баден са добре.Бившето Гдр е плачевно с по-голяма безработица от испания.
67
1
 
1
 
! Отговори
Факт! преди 6 години
До До ФАКТ!Стига с тия вундервафени и техническата им напредналост.Франция има атомни подводници къде са немските няма ги.Франция има атомен самолетоносач къде е немският няма го.Франция има ракети къде са немските няма ги.Америка има от всичко това по 10.Русия тоже.Германците нямат нищо дори и телевизори в електрониката па ептем ги няма там са корейци и японци.германия никога не е била фактор освен за 4-5 години между 39-та и 45-та.Ние сме били повече фактор исторически от тея бираджии!
66
1
 
1
 
! Отговори
Факт! преди 6 години
До за ГерманияГермания е технически напреднала колкото Америка Япония Франция и Англия.Нищо повече нормална развита Западно европейска държава.За тяхно съжаление демографските им показатели са повече от плачевни.Тя няма ресурсите да бъде велика сила и никога не ги е имала.Нито необходимото въоръжение.Тя не си е разпространила езика и културата колониално и няма световно влияние освен в някои държави от източна и централна Европа които обаче демографски са по-зле дори и от нея!Така че...
65
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Великитие сили са Русия, Китай, САЩ, Англия и Франция.Те са постоянни членки на съвета за сигурност на ООН.
64
1
 
2
 
! Отговори
за Германия преди 6 години
Германия не е велика сила.
63
0
 
1
 
! Отговори
за Германия преди 6 години
До До ФАКТ!Германия е много технически напреднала държава, дала много учени и философи на света.Но съвременна Германия не е велика сила и има малка тежест в световната геополитика. Дори Германия не е постоянен член на съвета за сигурност на ООН.
62
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе не мога да им хвана логиката.От една страна се натискат да търгуват с Китай и печелят от търговията с Русия,изхвърлят си радиоактивните отпадъци в Русия,защото никой не ги иска,а от друга страна им поставят санкции.Сега немците ще строят сметище в северна България за радиоактивни отпадъци,спите ли,ще ни изтровят природата,водата!В Германия едно такова сметище протече и платиха около 10 милиарда евро,за да го обезопасят.Кой луд допусна да се строи това?Защо се мълчи и никой не протестира?.?!
61
0
 
1
 
! Отговори
До ФАКТ! преди 6 години
Германия винаги е била и ще бъде фактор. От създаването на автомобила до последния ти телевизор(може би).
60
0
 
0
 
! Отговори
де да беше Тръмп преди 6 години
За съжаление и преди Тръмп в САЩ имаше наивници които хранеха надежди в Русия.Нека видим който и да е филм на Холивуд. Там отрицателния герой на пръв поглед е руснак, но после се оказва че е германец. САЩ първо трябва да превъзмогнат заблудите и да прогледнат за истината.
59
1
 
2
 
! Отговори
БГТРАКИЕЦ преди 6 години
ЦАРСКИ ИМОТИ,НЕ СТИГА,ЧЕ НИ ДОКАРА ДА ДВЕ НАЦИОНАЛНИ КАТАСТРОФИ,50 ГОДИНИ ПЛАЩААМЕ РЕПАРАЦИИ НА СЪРБИЯ,РУМЪНИЯ, ГЪРЦИЯ ДО 68 ГОДИНА,ЗАРАДИ ЦАРСКИТЕ ГРЕШКИ НА ВОЙНИТЕ,ЗАГИНАХА МИЛИОНИ БЪЛГАРИ ЗАРАДИ ТЕЗИ ЦАРСКИ РЕШЕНИЯ,И СЕГА ЩЕ МУ ДАВАМЕ ВСИЧКИ ИМОТИ,БАРАБАР С ТЕЗИ НА ИНТЕНДАНСТВОТО,АКО ПАТРИОТИТЕ СЕ СЪГЛАСЯТ,ТОВА Е КРАЯТТАЗИИ МАЗНА ЛИСИЦА ЗАЩО БЕШЕ С ББ ПРИ ЧАРШАФИТЕ,ВСИЧКО Е ЯСНО ББ ГУБИ НАРОДНАТА ЛЮБОВ.КАЗВАСЕ,ОТ НАРОДА ИЗРАЛСЕ НА МЕТЕНОТО.