В Киев: Михаил Саакашвили заплашва да скочи отвисоко

Украинските служби обискират жилището му
Обновена: 5 дек 2017 10:07 | 5 дек 2017 10:06, Елка Василева
24
В Киев: Михаил Саакашвили заплашва да скочи отвисоко
Михаил Саакашвили. Снимка: архив, Reuters

Бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили се е качил на покрива на осеметажен блок и заплашва, че ще скочи, след като следователи от Службата за сигурност на Украйна (ССУ) разбиха вратата на жилището му в центъра на Киев, където започна обиск.

„В момента Саакашвили е на покрива и води преговори с вероятни правоохранители. Чува се шум. Политикът казва, че ако някой го докосне, той ще скочи от покрива. На мястото са пристигнали спасители и медици“, съобщи украинската телевизия "1+1", цитирана от РИА Новости.

По информация на телевизията е бил направен опит Саакашвили да бъде задържан.

За започналия обиск съобщи и ТАСС, като се позовава на украинската партия "Движение на новите сили", оглавявана от бившия грузински президент. "Настояваме за обяснения и отправяме молба за предотвратяване на евентуално отвличане и други незаконни действия", заявили хора от партията.

Събитията се излъчват от място чрез видеовръзка от Иван Слободянюк, член на партийното ръководство. От кадрите личи, че край апартамента на Саакашвили стоят неколцина напълно екипирани служители на ССУ. Един от тях обясни, че съдът е издал необходимото постановление за извършване на следствените действия.
Адвокатите на Саакашвили не се допускат в жилището. Край сградата има полицаи и пожарникари, добавя ТАСС.

Както съобщава украинската агенция УНН, която се позовава на свои източници, обискът е свързан с наказателно дело за финансиране на протестни акции.

В края на ноември медиите съобщиха, че властите в Украйна са решили да екстрадират Саакашвили до края на годината. В началото на декември политикът заяви, че той може да бъде екстрадиран още идната седмица и в такъв случай предпочита да се върне в Грузия, а не да бъде екстрадиран в Европа. По-рано Саакашвили каза, че срокът му за законно пребиваване в Украйна е удължен до 1 март.

През септември беше отнето украинското гражданство на Саакашвили. Той обаче с подкрепата на свои привърженици проби кордон от граничари и влезе в Украйна от Полша. Съдът му наложи глоба от 130 долара за незаконно преминаване на границата.

В Грузия Саакашвили е обвинен за няколко престъпления. Той напусна страната след встъпването в длъжност на новия президент Гиорги Маргвелашвили през ноември 2013 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТОЗИ Е ПРОФЕСИОНАЛЕН ЛЪЖЕЦ;, НЯМА ДА СКОЧИ.ПЪК АКО ИСКА ДА СКОЧИ, НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕЧИ НА СВОБОДНОТО ДВИЖЕНИЕ НА ХОРАТА, ВСЕ ПАК ТОВА СА ПРАВИЛАТА НА ДЕМОКРАЦИЯТА.
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е защо не скочи? Да беше скочил, щях да се разплача! От възторг, че един доказан страхливец е намерил сили веднъж в животеца си да постъпи достойно! Поне него го гледахме, как се тресеше, като чуе самолет и как дъвче вратовръзки!
15
0
 
2
 
! Отговори
Виж ти преди 6 години
До УточнениеНе, преди да се появи в Украйна.
14
0
 
5
 
! Отговори
Уточнение преди 6 години
Да си припомним: по времето на неговото губернаторство ли изгориха хората в профсъюзния дом в Одеса?
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да скача, бе - един американски агент и войнолюбец по-малко!!!
12
0
 
17
 
! Отговори
Виж ти преди 6 години
До БАЧКАТОРЕ, че ти да не мислиш, че някой му пречи да се хвърли:) То ако се хвърли ще е супер добре дошло за Порошенко, даже укрите от службите сигурно имат поръчение да му помогнат в скока. Само чакат да се повредят телевизионните камери.
11
0
 
18
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 6 години
Оставете го да се хвърли бе. Да видим дали ще посмее. Аз не вярвам.
10
1
 
15
 
! Отговори
Виж ти преди 6 години
Ха ха, тоя е толкова страхлив, че няма да скочи и от първия етаж. А Порошенко сега гледа телевизия и стиска палци подканяйки го - Скачай Миша, скачай... гадинке!Цирковите представления в тази страна у края, са ежедневие и единствено забавление за все по-бедните украинци.
9
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да събере всички пудели и лакеи на САЩ и всички за ръчичка да скачат. Колкото от по-високо, толкова по-добре.
8
3
 
21
 
! Отговори
Еврей преди 6 години
Укранска нация има толкова колкото и македонска
7
2
 
17
 
! Отговори
ТАКА ЩЕ СЕ СЛУЧИ преди 6 години
и нас когато излязат наяве делата на американските агенти тук
6
2
 
23
 
! Отговори
Trolland Dump преди 6 години
То не беше ядене на вратовръзки, то не беше нелегално преминаване на граници, сега ново десет - заплахи за скачане от блокове.Няма ли да го затворят тоя в някоя лудница и да се свършват цирковете?!?
5
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как си беше изял вратовръзката само. Клоун.
4
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма лошо само да си върже вратовръзката за нЕкой комин.
3
2
 
28
 
! Отговори
В ГРУЗИЯ ОСЪДЕН преди 6 години
за престъпления човек на САЩ го трудоустроиха като помощник на БАНДЕРОВЦИТЕ. Да ама излезе филм на италиански журналисти, че ТОЙ е организирал разстрела на 100 човека по време на ПРЕВРАТА 2014. Снайперистите са грузинци от личната му охрана. Така, че даже в БАНДЕРОВСКА УКРАЙНА ще му видят сметката на тая американска маша
2
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да скача по-бързо тогава и да вземе и Потрошенко със себе си.
1
3
 
19
 
! Отговори
ОТ ПОСОЛСТВОТО преди 6 години
на САЩ спешно пращат стълба за своя човек