Кого всъщност наказа МОК заради допинга в руския спорт?

Издания от Русия: Няма доказателства за държавна подкрепа на допинга
6 дек 2017 09:07, Елка Василева
197
Кого всъщност наказа МОК заради допинга в руския спорт?
Снимка: архив, Reuters

Ръководството на Международния олимпийски комитет (МОК), разследвал допинговата криза в Русия, избра едно от най-суровите, но все пак не най-суровото наказание за установените нарушения. То отстрани от февруарската олимпиада в Пьончан руския олимпийски комитет, но допусна онези руски спортисти, които изпълнят критериите за "чистота" на МОК, пише "Комерсант".

Ще им бъде разрешено да се представят само под неутрално знаме и без да могат да чуят в Южна Корея своя национален химн. Интригата е кой ще бъде допуснат в Пьончан и ще склонят ли на варианта без национални символи руските власти, намекнали вече, че ако МОК наистина избере тази мярка, ще откажат изобщо участие в олимпийските игри, добавя вестникът.

При това положение "руският олимпийски комитет и всички останали хора от спорта може да реагират както си искат, но нещата не ги решават те, решава ги нали знаете кой", коментира пред "РБК" спортният журналист Евгений Слюсаренко.

Още по темата

Формално руските власти нямат лостове за въздействие върху спортистите, които пожелаят да участват в състезанията под неутрално знаме, подчертава юристът Тимур Хутов. Той припомня "доста много" подобни случаи от историята на спорта и прогнозира, че руските власти едва ли ще правят спънки - "това може да предизвика и съдебни процеси, и поредния международен скандал".

Решението на МОК съдържа и добри новини за Русия - не са открити доказателства за държавна подкрепа на допинга в Руската федерация, посочва "Взгляд".

"Комисията на МОК не намери никакви документирани, независими и безпристрастни доказателства за това, че висшите държавни органи на властта в Русия са подкрепяли или са били осведомени за т. нар. допингова система", цитира онлайн изданието доклад от сайта на МОК.

Според "Ведомости" обаче с решението си да допусне руските национали на олимпиадата само с олимпийския флаг, но не и с трикольора на Русия, МОК "наказва на първо място държавата, допуснала или най-малкото гледала през пръсти как руските спортисти масово и системно използват забранени препарати".

От олимпиадата са отстранени именно символите и представителите на руската държава - знамето й, химнът, националните символи по униформите, служителите от спортната система. По един или друг начин са наказани всички официални лица, представлявали Русия като държава на игрите. За знамето и химна се говореше отдавна, но в Русия явно не са очаквали да бъдат наказани толкова сериозно именно представители на държавата, изтъква всекидневникът.

Русия може да обжалва решението на МОК пред Спортния арбитраж в Лозана. На практика обаче няма време за това. Олимпиадата в Пьончан стартира на 9 февруари, отбелязва "Известия".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
1
 
5
 
! Отговори
Idealist преди 6 години
Путин, дай им Сибир. Него искат, защото само там са останали ресурси. Всичко друго са опаскали като скакалци. И бедната България опоскаха, но не искат да взема Боко и Цоко, вземат само умните и образованите.
140
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Rrr======А у тебя м у д а к будущее есть благодаря России, не смей лгать на Россию!=Благодарение на руските *** , снасяни от Русия цели 45 години България все още не може да стане нормална държава. Никой в света не ви обича, всеки гледа да страни от вас и никой не иска да е приятел с вас, защото продължавате да сте империя на злото.
139
1
 
2
 
! Отговори
Rrr преди 6 години
До св.св.Маркс и ЕнгелсТи си мишок само с д е р м о
138
2
 
2
 
! Отговори
Rrr преди 6 години
До СатаНАТОЕсли они норвежцы больны то пусть участвуют в паролимпийских играх
137
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Другарите от ГЕРБ, да.
136
4
 
7
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 6 години
До рускиняКъде се покри ботоксният мишок ,бе другарко??Май избра много неподходящ момент до му опъват наново кожите...Друг път от него отърване няма-самолети кара,амфори от морето вади...-направо мачо че дрънка,а баш сега никакъв не се чува...
135
7
 
3
 
! Отговори
Rrr преди 6 години
До Анонимен 149А у тебя м у д а к будущее есть благодаря России, не смей лгать на Россию!
134
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До рускиня до 135А изглежда на теб всичко ти е отлично. живееш в просперираща държава, в която се уважава човешката свобода и всички останали държави я обичат и уважават. Семейният ти живот също е прекрасен, както и децата ти и съпруга-богатир. Дори български се опитваш да пишеш за разнообразие. Само , че си забравила, че работиш като гнусен олгински *** и путински холоп.
133
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голям плач му дръпнаха другарите :)))
132
8
 
7
 
! Отговори
рускиня до 135 преди 6 години
"да се наслаждаваме на азиатския рев.."Д.б.и.л, като нямаш пари да се наслаждаваш на живота - само това те се остава да се "наслаждаваме на азиатския рев". Колко трябва да си *** да се признаеш ,че това основно наслаждение в живота. Вероятно не ти върви в семеен план, не ти върви в работа, низка заплата, космата и грозна жена. Наслаждавай се....
131
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До рускиняРусия винаги е лъгала, лъже и ще продължава да лъже. Всичко у вас е фалшиво, и миналото и настоящето и бъдещето.
130
8
 
10
 
! Отговори
рускиня преди 6 години
До Малко историяСъс същия плам сте твърдяли,че Садам Хюсейн има хим. оръжие , махахте с епруветка в ООН. Би ли посочи поне 1 бъчвичка от това оръжие да е намерена - или пак мръсни краварски лъжи за премахване на неудобните?
129
5
 
11
 
! Отговори
Не било политика преди 6 години
Германия, Австрия, България, Унгария и Турция както и Япония, Северна Корея, Южна Африка, Индонезия и др. са били забранявани от олимпийски игри по различно време в историята в зависимост кой с кого е бил съюзник. Това не ви ли говори нещо? Англо саксонците забраняват който си искат и когато си поискат ако не им е удобен.А манипулации и причини да намерят за да те отстранят мислите ли че е проблем за тях?Много шарани днес по магазините а и тук има да им вярат обаче.
128
5
 
11
 
! Отговори
амин преди 6 години
Преди малко дойде добра новина за света и Русия,Путин ще участва в изборите за президент на Русия 2018г.Бог да му помага....
127
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руския спорт е най-спортния спорт!
126
7
 
10
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 6 години
Обидена Масква ще направи паралелни олимпийски игри!!!Участници: Расия,Сев Корея и Зимбабве...Почетен гост- другаря Мъдуро от братска Венецуела...
125
4
 
3
 
! Отговори
рускиня преди 6 години
До СатаНАТО"Ми диагностицирайте се и вие и взимайте вещества.."нали врякате за честност и почтенност в спорта.
124
9
 
12
 
! Отговори
ivailo преди 6 години
Американските спортисти може и да са по - допингирани от руските, ама те са "привилегировани", и тях никой не ги следи... Или ги проверяват през пръсти.
123
9
 
10
 
! Отговори
Малко история преди 6 години
дПрез 2015 г. на МОК става ясно, че в Московския антидопингов център от спецслужбите са унищожени над 1400 проби на руски спотристи уличаващи ги във вземането на допинг. ФСБ започва да замита следите и двама от доскорошното й ръководство - директорът Никита Камаев и председателят на УС Вячеслав Синев, почиват в рамките на няколко дни. Бившия и директор Григорий Родченков за да се спаси бяга в САЩ и става информатор на Световната антидопивгова агенция и разкрива мащабите на престъплението органи
122
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ са виновни, че руски спортисти вземат допинг. Руските *** откачиха.