Кого всъщност наказа МОК заради допинга в руския спорт?

Издания от Русия: Няма доказателства за държавна подкрепа на допинга
6 дек 2017 09:07, Елка Василева
197
Кого всъщност наказа МОК заради допинга в руския спорт?
Снимка: архив, Reuters

Ръководството на Международния олимпийски комитет (МОК), разследвал допинговата криза в Русия, избра едно от най-суровите, но все пак не най-суровото наказание за установените нарушения. То отстрани от февруарската олимпиада в Пьончан руския олимпийски комитет, но допусна онези руски спортисти, които изпълнят критериите за "чистота" на МОК, пише "Комерсант".

Ще им бъде разрешено да се представят само под неутрално знаме и без да могат да чуят в Южна Корея своя национален химн. Интригата е кой ще бъде допуснат в Пьончан и ще склонят ли на варианта без национални символи руските власти, намекнали вече, че ако МОК наистина избере тази мярка, ще откажат изобщо участие в олимпийските игри, добавя вестникът.

При това положение "руският олимпийски комитет и всички останали хора от спорта може да реагират както си искат, но нещата не ги решават те, решава ги нали знаете кой", коментира пред "РБК" спортният журналист Евгений Слюсаренко.

Още по темата

Формално руските власти нямат лостове за въздействие върху спортистите, които пожелаят да участват в състезанията под неутрално знаме, подчертава юристът Тимур Хутов. Той припомня "доста много" подобни случаи от историята на спорта и прогнозира, че руските власти едва ли ще правят спънки - "това може да предизвика и съдебни процеси, и поредния международен скандал".

Решението на МОК съдържа и добри новини за Русия - не са открити доказателства за държавна подкрепа на допинга в Руската федерация, посочва "Взгляд".

"Комисията на МОК не намери никакви документирани, независими и безпристрастни доказателства за това, че висшите държавни органи на властта в Русия са подкрепяли или са били осведомени за т. нар. допингова система", цитира онлайн изданието доклад от сайта на МОК.

Според "Ведомости" обаче с решението си да допусне руските национали на олимпиадата само с олимпийския флаг, но не и с трикольора на Русия, МОК "наказва на първо място държавата, допуснала или най-малкото гледала през пръсти как руските спортисти масово и системно използват забранени препарати".

От олимпиадата са отстранени именно символите и представителите на руската държава - знамето й, химнът, националните символи по униформите, служителите от спортната система. По един или друг начин са наказани всички официални лица, представлявали Русия като държава на игрите. За знамето и химна се говореше отдавна, но в Русия явно не са очаквали да бъдат наказани толкова сериозно именно представители на държавата, изтъква всекидневникът.

Русия може да обжалва решението на МОК пред Спортния арбитраж в Лозана. На практика обаче няма време за това. Олимпиадата в Пьончан стартира на 9 февруари, отбелязва "Известия".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
5
 
9
 
! Отговори
Русофилски лъжи преди 6 години
До До 127........американскят конгресмен Дж.Маккейн публично заяви...............Лъжеш повече и от психопата Путин!
120
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 133Всички се друсат, но само в Русия това е държавна политика. Провери да видиш колко руснака бяха хванати надрусани, провери защо Русия отказа достъп до базата данни за пробите. Иначе добре е да приказваш общи приказки ако това ще намали мъкато ти, че няма да слушаш майчиния си руски химн.
119
5
 
8
 
! Отговори
Ахмедчо Мусъ преди 6 години
Холивуд умира,свуршиха кинтите за великата хамериканска армия,и сега балъците от МОК влизат в действие.....сякаш некой се инересува от некви игри,били те и Олимпийски.Ако направят анкета в Хамерика кво е туй Олимписки игри...над 80 % ще кажат...нещо като избори...
118
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какъв прекрасен ден е днес! Дано всеки ден да четем подобни новини!Разбира се, и да се наслаждаваме на азиатския рев :)Слънчев ден на всички, и другари, пазете си гърлата :)
117
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На всички непредубедени хора по света е ясно ,че това е политическа акция спрямо Русия.Всеизвесна тайна от къде идват проблемите ,а именно Русия да бъде отстранена.Защо почти никога не се наказват американски спортисти.Нима те не взимат допинг айде бе.Лошо е когато спортът се бърка с политика.
116
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само руснаците се друсат, нито Ланс Армстронг, нито Бен Джонсън, никой друг не употребява допинг. Да живее демокрацията.Но преди всичко да живеят двойните стандарти. За едните може, за другите не. Никога не съм харесвал СЪВЕТСКАТА СИСТЕМА. Но не се заблуждавайте-днешна Русия не води по-различна политика от тази която водят САЩ, Великобритания и другите "демократични страни".
115
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жалко за спортистите от Крим.
114
2
 
1
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 129Това е едно от възможните решения но все още не взето ОФИЦИАЛНОСлед 2 седмици - трябва да се изчака ОФИЦИАЛНИЯ ПРЕВОД НА ВСИЧКИ МАТЕРИАЛИ ОТ ВАДА И МОК - ще се вземе решение
113
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жуженцето е на колене. Гък не може да каже. А е гъкнало, а са извадили доказателствата на светло. Затова е впрегнало платената *** да вие по форумите. Гаврата с коччинката е пълна.
112
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По държавна линия Русия няма да спира никого. Всеки участник обаче ще отиде там на собствена отговорност и без да разчита дори на една копейка руски държавни средства. Дали ще могат да разчитат на държавна финансова подкрепа за заниманията си с професионален спорт след Олимпиадата? Може би, все пак предимство ще имат онези руски спортисти, които откажат да участват при предлаганите им унизителни условия? Не говорим за руските данъчни власти - когато искат, те могат добре да си вършат работата.
111
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 126Американската политика ли сложи в гърлата на спортистите им медикаменти :))))))) ***
110
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайде другаре на амбразурата да защитаваме нашите дрогирани сънародници! Да се внушава: САЩ е виновна, че са вземали допинг!Хахахахахаха
109
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чудесна новина за спорта! Вече е ясно колко са "велики" руските спортисти...
108
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Россия на тези игри ще е преименувана на ОСРания. Хахаха
107
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 120Абе какви акции ве ушнка.....Виж колко руски спортисти са хванати с допинг бре. Защо Русия недопусна до лабораториите си МОК???? Доказана е и подмяната на проби....Сляп ли си *** ли си или си просто русофиилситик-путиинофилска измеет?
106
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
красота е да слушаш как плачат защитниците на допинга :))))
105
2
 
12
 
! Отговори
Напротив преди 6 години
До АнонименНапротив, цялата акция с-у Русия е от купен високопоставен руски чиновник, който избягва в САЩ. Преди дни показваха личното му тефтерче, в което написаното противоречи на думите му пред МОК. Много ми хареса на скоро едно изказване на Жириновски. Той каза, че в човешката история няма револяция, коята да не е платена от едрия капитал. В Този акт на МОК се съзира единствено борба за влияние върху света. Някой се страхува, че пада първенството му!
104
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мръсните Руски спортисти и чистите Американски афро братя. Какво ново по света и у нас?
103
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Do 114Кка точно побеждават руските спортисти? С допинг, а? Да са им честити тези победи.
102
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цялата медия е спонсорирана и създадена с цел анти руска и про западна пропаганда. Ако не ми вярвате потърсете в гугъла "pro american propaganda in Bulgaria" и ще видите как като гъбки растят само сайтове за про Руска пропаганда у нас но нищо за това което търсите. Как това е възможно, явно спесифични фрази са пряко манипулирани за да ви дадат желаният от ТЯХ резултат а не това което всъщност търсите.