Кого всъщност наказа МОК заради допинга в руския спорт?

Издания от Русия: Няма доказателства за държавна подкрепа на допинга
6 дек 2017 09:07, Елка Василева
197
Кого всъщност наказа МОК заради допинга в руския спорт?
Снимка: архив, Reuters

Ръководството на Международния олимпийски комитет (МОК), разследвал допинговата криза в Русия, избра едно от най-суровите, но все пак не най-суровото наказание за установените нарушения. То отстрани от февруарската олимпиада в Пьончан руския олимпийски комитет, но допусна онези руски спортисти, които изпълнят критериите за "чистота" на МОК, пише "Комерсант".

Ще им бъде разрешено да се представят само под неутрално знаме и без да могат да чуят в Южна Корея своя национален химн. Интригата е кой ще бъде допуснат в Пьончан и ще склонят ли на варианта без национални символи руските власти, намекнали вече, че ако МОК наистина избере тази мярка, ще откажат изобщо участие в олимпийските игри, добавя вестникът.

При това положение "руският олимпийски комитет и всички останали хора от спорта може да реагират както си искат, но нещата не ги решават те, решава ги нали знаете кой", коментира пред "РБК" спортният журналист Евгений Слюсаренко.

Още по темата

Формално руските власти нямат лостове за въздействие върху спортистите, които пожелаят да участват в състезанията под неутрално знаме, подчертава юристът Тимур Хутов. Той припомня "доста много" подобни случаи от историята на спорта и прогнозира, че руските власти едва ли ще правят спънки - "това може да предизвика и съдебни процеси, и поредния международен скандал".

Решението на МОК съдържа и добри новини за Русия - не са открити доказателства за държавна подкрепа на допинга в Руската федерация, посочва "Взгляд".

"Комисията на МОК не намери никакви документирани, независими и безпристрастни доказателства за това, че висшите държавни органи на властта в Русия са подкрепяли или са били осведомени за т. нар. допингова система", цитира онлайн изданието доклад от сайта на МОК.

Според "Ведомости" обаче с решението си да допусне руските национали на олимпиадата само с олимпийския флаг, но не и с трикольора на Русия, МОК "наказва на първо място държавата, допуснала или най-малкото гледала през пръсти как руските спортисти масово и системно използват забранени препарати".

От олимпиадата са отстранени именно символите и представителите на руската държава - знамето й, химнът, националните символи по униформите, служителите от спортната система. По един или друг начин са наказани всички официални лица, представлявали Русия като държава на игрите. За знамето и химна се говореше отдавна, но в Русия явно не са очаквали да бъдат наказани толкова сериозно именно представители на държавата, изтъква всекидневникът.

Русия може да обжалва решението на МОК пред Спортния арбитраж в Лозана. На практика обаче няма време за това. Олимпиадата в Пьончан стартира на 9 февруари, отбелязва "Известия".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
0
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
Самият Путин се извини по телевизията!
160
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В експертизата на МОК е записано, че Русия НЯМА държавно участие и подпомагане на употребата на допинг от спортисти. Обаче решението на МОК е, че нито един спортист ня може да се състезава под държавния флаг на Русия. Защо? Очевадно е, че вече никога няма да гледам олимпиада. както и няма да следя за нобеловите награди - твърде са компрометирани, за да имат каквото и да било значение.
159
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На зимни олимпиади гледам само хокея. Жалко че Русия няма да участва.
158
2
 
5
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До св.св.Маркс и ЕнгелсПутин е на награждаването на Доброволците на Русия. Награждават се хора които са вършили добри дела безкористно през миналата година.
157
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин пак ще е президент, щото руснаците си го искат!!всичко е политика, няма вече спорт и мир!!
156
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
то най-интересното са коментарите...много умен народ сме! знаем всичко, можем всичко! горди сме, силни сме!сплотени сме! патриоти сме!.....ама само тука!!а Путин си знае работата! не се продава и водка не пие!!! лоша работа!
155
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МОК, ФАЩ, ЕС - *** от *** и подлеци...........Ами що Путин не организира путински олимпийски игри и да покани "братските"(ИД,Северна Корея,Венецуела...) държави ..ха.ха
154
5
 
8
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 6 години
До Боби-ти понеже знаеш всичко, я ни обясни къде се е покрил ботоксния мишок,та никакъв не се вясва след олимпийския шамар???
153
5
 
7
 
! Отговори
dris.bg преди 6 години
МОК, ФАЩ, ЕС - *** от *** и подлеци...............Русия няма да се огъне срещу тия провокации бе , още повече ще сплотите руския народ.
152
2
 
4
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 169Значи ако въпросния беглец го "ОТХРАНЯТ" то тогава това вече ще е ДОКАЗАТЕЛСТВО. До момента има само едно ДОКАЗАНО НЕЩО ВЪПРОСНИЯ БЕГЛЕЦ СЪТРУДНИЧИ С НЕЧИИ СПЕЦСЛУЖБИ И СЕ ОХРАНВА.Пак ще кажа КОЙТО ПЛАЩА ТОЙ ПОРЪЧВА МУЗИКАТА - КОЙ ПЛАЩА? Е ЯСНО Е КОЙ!
151
4
 
2
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 168Прави разлика между РАКЕТА и Орбитален модул който поставя спътниците на съответните им орбити.Ракетата изкарва на ниска околоземна орбита комплекса Орбитален модул + спътници. Орбиталния модул ползвайки разни орбитални хитринки ускорява до необходимите орбити съответните сателити.По принцип за да не се задръстват ниските орбити ракетите се качват примерно до 200км височина и 6км/с скорост - това позволява остатъците от ракетата да останат на орбита максимум 5-60 дни
150
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За какво е този рев за някакви азиатски полуxopa?
149
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На ревахте ли се кутевци? :))))))
148
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Боби............ВАДА и МОК не могат да "ОХРАНЯВАТ" Свидете..Охранява се да не го ОХРАНЯТ рашките, подобно на двама от колегите му..
147
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БобиНали писа, че са изведени успешно в орбита. патологичен лъжец си бубенце и това е.
146
3
 
4
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Ха-ха-хаВъпросните 19 сателитаВъв момента са на молекули изгорели в атмосферата на земята.Официално мисията е провалена. И пак ти казвам Ракетата си е свършила работата. Последния модул(Орбитален) който трябва да разпредели спътниците по орбити не е задействал (пп от 65 според някои но аз намерих информация за 41 само последния се е издънил останалите са изкарали стотици спътници на множество орбити)
145
3
 
2
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 162Айдее пак неразбрали1. Росгвардия трябва да обедини всякакви структури които трябва да се разформироват малко по малко защото се оказва че става както в САЩ Лявата ръка не знае какво прави Дясната а двете изобщо не знаят къде се намира протезата на левия крак ...2. Знам че няма КГБ - нарочно го написх3. ВАДА и МОК не могат да "ОХРАНЯВАТ" Свидетел - Значи се "ОХРАНЯВА" от "ОХРАНИТЕЛИ" на НЕЧИИ СПЕЦСЛУЖБИ за да се "ОХРАНИ" Свидетеля ...Основната дума тук е СПЕЦСЛУЖБИ
144
7
 
7
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 6 години
До БобиКакво стана с 19-те спътника, които според теб Русия изпрати в орбита? Кажи лъжецо, русофилски.
143
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БобиНай-накрая и главния руски слуга да се включи в дискусията. Убили са ги в русия и двамата, бил е ред и на третия, но е успял да избяга и сега го пазят, КГБ отдавна няма умник експертен а Росгвардия се занимава със съвсем други неща, като превенция на масови протести срещу джуджето например.
142
2
 
1
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Малко история 140Умнико 1400 проби са нищо в сравнение колко проби се взимат за година в големите страни. Освен това знае се кои са пробите нали - е изключваш за един цикъл(4 години) въпросните спортисти защото не можеш да докажеш нищо друго освен унищожаване на пробитеИ защо ФСБ? Защо не КГБ Защо не Росгвардия примерно?И най-накрая ако наистина е ФСБ избягалия функционер мислиш ли че ще му се размине? Нали според теб двама вече са хвърлили топа.