Саакашвили отново се измъкна от полицията в Киев

Протестиращи в палатков лагер са оказали отпор
6 дек 2017 10:07, Елка Василева
22
Саакашвили отново се измъкна от полицията в Киев
Снимка: Reuters

Киевски полицаи и агенти от Службата за сигурност на Украйна се опитаха тази сутрин да задържат водача на украинската партия "Движение на новите сили" Михаил Саакашвили в палатковия лагер край Върховната рада, но срещнаха отпор от страна на протестиращите и се отказаха. Това съобщи столичната полиция, предаде ТАСС.
Няма задържани участници в протеста, уточниха служителите на реда.

Самият Саакашвили - бивш президент на Грузия, после губернатор на Одеска област, а сега украински опозиционер, заяви днес, че тази сутрин "хора с черни униформи" "нападнали" лагера в стремеж да го заловят.

"Те искаха да ме измъкнат от палатката, но объркаха палатките и нападнаха съседната, където спяха активисти, жестоко пребиха хората", написа Саакашвили във Facebook.

Според демонстранти около 6 ч. сутринта неизвестни дошли в лагера и "започнали да бият всички". Неколцина били ранени. Протестиращите обвиняват за станалото полицията, а украинското МВР засега не коментира.

Още по темата

Саакашвили пък обвини президента Петро Порошенко. Той заяви: "Обръщам се към Порошенко: Какво целите с тези провокации? Недейте да нападате и не карайте хората да се бранят! Това е мирна акция!".

Генералният прокурор на Украйна Юрий Луценко заяви вчера, че Саакашвили трябва в срок от 24 часа да се предаде на правоохранителните органи, след като негови привърженици му помогнаха по-рано същия ден да се изплъзне от полицейски арест.

Луценко поясни по телевизията, че според прокуратурата представител на Саакашвили е получил 500 000 долара от украински бизнесмени, свързани с Русия, за финансиране на митинги с оглед завземане на властта в Украйна.

Службата за сигурност на Украйна съобщи по-рано, че опозиционерът е обвинен "в съдействие на престъпна организация". Преди това негов адвокат заяви, че "Саакашвили е обвинен в опит за сваляне на конституционния строй".

Саакашвили няма намерение да се яви днес на разпит в прокуратурата. Това заяви адвокатът му Руслан Чорнолуцки, цитиран от ТАСС.

"Той всъщност не е и длъжен да отиде, защото публичното изявление на генералния прокурор от телевизионния екран не е официална призовка за разпит", каза юристът пред телевизия "НюзУан".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кога успя да избяга след като го смъкнаха от покрива едва-едва за да не се охлузи го качиха в специална кола и за да не си удари главата в покрива го предпазиха с движения докато седне след което го откараха,явно за някакви пари от тези са го откупили и той пак тръгнал,че да го гонят първо през палатките на мирноспящите в лагера,че за нов откуп ли да го гонят,абе умора няма,всичките пари за откупи ще изхвърчат за да го спасяват,неспасяем е,наумил си е да бяга и това е,а що пари се трошат по него
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"Дойде". Май го изгониха като мръсно куче от Грузия след поразиите които извърши там.
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Украйна и мъжете са мъже и жените са жени! Мъжете са войни, а жените - стройни, високи, русокоси, надарени красавици! Обичам славяните, най-хубавите хора на света. Тези които предизвикаха да се избиват славяни помежду си да горят в ада заедно с целия им род!!
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
USA MU PLASCHTA NA TAQ GAD V GRUZIQ SCHTE GO UBIQT S KAMYNI
13
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Украинците не може да ги плашите с глад и корупция, щом преживяха две световни, голодомор, болшевизъм, Чернобил + посткомунизъм, значи ще преживеят и туй! Да му мислим ние защото скоро няма да останат българи, топим се като масло
12
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Саакашвили е достоен човек, който дойде в Украйна да им помогне, но корумпето Потрошенко неще помощ, а иска да краде, като нашите хубавци!! Потрошенко и приближената му шайка олигархични, мутресьорски ***, опропастиха Революцията и превърнаха братска Украйна в провалена държава!!!
11
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До МдаМай я бъркаш с фашистка Русия!
10
2
 
16
 
! Отговори
Мда преди 6 години
Украйна е чудесен пример,как след американска намеса в една страна над нея се изсипва "манна небесна"-възход и благоденствие!Шороши,не забравяйте да ни го напомняте,че може и да не го оценим.
9
0
 
20
 
! Отговори
Виж ти преди 6 години
В Украйна са решили, че като няма достатъчно хляб, ще компенсират с повече зрелища. Главният прокурор обвини Саакашвили, че взел от Москва половин милион долара да прави преврат. Изпратиха СБУ да го арестува, а силоваците след три часово шоу го пуснаха да си ходи. От своя страна Саакашвили разбира се обвини Порошенко, че е агент и слуга на Путин.Така, че както виждате, каквото и да стане, виновна ще е Русия:)
8
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Украйна, Украйна...хубава страна беше докато не попадна в прегръдката на американците.
7
1
 
26
 
! Отговори
А бе преди 6 години
Последно-Саакашвили американски агент ли е или руски,ха-ха!?Тия украински демократизатори съвсем се оляха-надпреварват се кой е по-верен слуга на САЩ,а за всичките си неудачи се оправдават с Русия,като всеки противник е обвиняван във връзки с нея....То доскоро си мислехме,че Костов е нанесъл най-много щети на демокрацията,ама в Украйна всичко е в порядъци отгоре.
6
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Украйна е номер две БГ.
5
1
 
19
 
! Отговори
Я гледай ти... преди 6 години
...дошлите на власт чрез Майдан май не харесват много Майданите, когато са друга марка?
4
0
 
6
 
! Отговори
Георги преди 6 години
то същото и за една друга мафия на юг важи, сешсе?
3
1
 
11
 
! Отговори
bez_ime преди 6 години
Нямам идея какво прави въпросният в Киев, обаче ПП и олигархските му кръгове са всичко, но не и Украйна. И би било хубаво да свалят бързо знамето и герба от срам. Марш, бе, *** марионетна!
2
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От демокрацията и капитализъма по убаво нема
1
1
 
18
 
! Отговори
ирония преди 6 години
Саакашвили който помагаше за извършването да преврата в Киев сега е преследван от хората на който помогна да завземат властта!?