Ще спре ли Русия Македония по пътя й към НАТО?

Може да се опита с натиск през Гърция, каза Сашо Орданоски
6 дек 2017 21:53, Екип на Bloomberg
64
Ще спре ли Русия Македония по пътя й към НАТО?
Снимка: Архив, Reuters

Вдъхновителят на атаката срещу парламента на Македония е именно бившия премиер Никола Груевски. Заедно с него е бившият министър на вътрешните работи, който бе и главен изпълнител на цялата операция на 27 април. Това заяви коментаторът от Македония Сашо Орданоски, университетски преподавател по Национална сигурност, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев.

"Атаката, която се случи на 27 април в събранието е вероятно е най-големият удар срещу правовата държава и македонската демокрация през последните 27 години. Тези хора не бяха наивни, те бяха организирани и целяха насилствена смяна на властта в Македония", каза Орданоски.

Груевски е част от много лоши практики по време на управлението си, а позицията му на водач на партията ВМРО-ДПМНЕ му дава политическа защита и терен да се изявява, подчерта събеседникът. "Самата партия едва чака кога ще си тръгне от този пост Груевски. Наистина на Македония и трябва дегруевизация, трябва да се демонтира цялата система която направи това управление през последните 10 години".

"Този режим, вида управление, в което властта се персонализира, прилича на властта на Путин и той е най-големият идол на тези хора", коментира експертът.

Сашо Орданоски коментира модела на т.нар. "суверенна демокрация", при който процесите в обществото се контролират чрез налагане на контрол върху хората, а не чрез налагане на идеи.

"В такива общества тайните служби са много важни. Обществените процеси се контролират чрез контрол над личния живот на отделните хора - криминализирате някой от тях, изваждате скритите им тайни и афери, вместо, както би трябвало да се прави, хората да се обединяват около качеството на предлаганите политически идеи", обясни Орданоски.

Станалото в Македония през последните години е свързано с управлението на Путин, добави той. "В този тип държави всички работят за лидера на нацията и държавата, той е и своеобразен баща".

"През пролетта на 2018 се надявам, че Македония ще бъде приета в НАТО. Надеждите ми са, че руснаците все по-малко ще пречат на този процес. Техният план пропадна след като Груевски падна от власт, но Русия може да се опита да оказва натиск през Гърция, където тя има доста влияние. Това може да стане през десницата и Гръцката Православна Църква".

Русия чрез Гърция знае, че може да блокира пътя на Македония за членството в НАТО. Това ще бъде свързано с евентуалния успех или неуспех за постигане на договореност между Скопие и Атина за името, обясни гостът.

Прочетете цялото интервю в Bloomberg TV Bulgaria!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
раССия няма да спре Македония по пътя и към НАТО, но ще направи всичко възможно да стопира и забави този процес, по същия по който се намеси във вътрешните работи на къде, къде по-силни държави. Тук можем да споменем намесата в изборите в САЩ, Англия, Франция, Холандия, че и в Германия, чрез хакерски атаки и други кремълски прийоми. Пучиста Демон в Каталуния, февруарския метеж и фалита на КТБ у нас, анексирането на Крим и тероризма в Донецк и Луганск, носят също почерка на Кремълската клика ....
12
23
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НАТО няма пари защото САЩ не дават пари и каква полза. ЕС също е пред разпад.
11
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сърбия ще се разпадне ако не влезе в ЕС. Ако влезе в ЕС ще е след 2030 г.
10
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия ще опита - но няма да може.Русия и Гърция са със затихващи функции.
9
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Айде , айде...Сталин е бил бебе на 4-5 месеца през 1878 г. когато Берлинския конгрес дава Македония на Турция.
8
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А може би името Русия идва от там, че косата на Путин е руса.
7
18
 
11
 
! Отговори
Ооооо, преди 6 години
Оставете македонците да си разбият главите,но ще разбият и нашите,като цвъкнат някоя база на НАТО на границата,да ни пази от агресивната Русия.Краварите няма да мирясат докато не налапат целия свят и не го затрият.Дано им приседне!!!!!!
6
14
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Сега гледате наживо планът за Велика Албания в действие.С активната финансова и логистична подкрепа на САЩ и службите на Англия и Франция.Харесва ли ви албанската мафия да си има собствена държава, я кажете?
5
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А накой ще пита ли народа ?
4
22
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
На кого му пука за жалката държавица-джудже Македония?Освен това Македония вече отдавна се командва от албанската мафия.Кое не ви е ясно ?Светнах ли ви по въпроса за Македония?
3
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И те изтрещяха . Че кой и как ги спира . И ТЕ ОКУПИРАНИ, ОТКАКТО ПИДЕРИТЕ ИЗВАДИХА ОТ ОБКРЪЖЕНИЕ С АВТОБУСИ АЛБАНСКИТЕ ТЕРОРИСТИ .
2
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз знам ,че САЩ ще спрат над два трилиона на руски олигарси,за другото ще видим,ама на пинчера стола му се клати и нищо чудно да започне някоя война за да се задържи на власт
1
0
 
15
 
! Отговори
че как иначе преди 6 години
Не може да се очаква порът да ухае на рози!