15 сини каски са убити в Конго, над 50 са ранени

ООН определи: Това е кърваво военно престъпление!
Обновена: 9 дек 2017 08:51 | 9 дек 2017 07:46, Анисия Иванова
28
15 сини каски са убити в Конго, над 50 са ранени
Снимка: БТА

В най-кървавото нападение срещу мисия за опазване на мира на ООН от близо 25 години, бунтовници в Демократична република Конго убиха 15 и раниха над 50 миротворци в нападение срещу базата им, съобщи Асошиейтед прес.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази "възмущение и силна скръб" и нарече нападението военно престъпление. Той призова конгоанските власти да проведат бързо разследване.

Говорител на световната организация отбеляза, че това е най-смъртоносната атака срещу мисия за опазване на мира на ООН от юни 1993 г., когато 22 пакистански войници са убити в сомалийската столица Могадишу.

Убитите сини каски при нападението в четвъртък са от Танзания.

Базата на мироопазващите сили се намира на около 45 километра от град Бени, който няколко пъти е бил нападан от бунтовническата групировка "Обединени демократични сили". Смята се, че същата групировка е отговорна и за нападението в четвъртък.  В базата са разположени сили за бързо реагиране, които, за разлика от други "сини каски", имат право да предприемат настъпателни операции. Според местно радио, поддържано от мисията, сблъсък е продължил четири часа.

През октомври ООН обяви трето ниво на опасност в Демократична република Конго. Със същия статут са конфликтите в Ирак, Сирия и Йемен.

Заради природните си богатства Конго - страна, голяма колкото Западна Европа -  е преживяло неописуеми жестокости и алчност. Едно от най-бруталните колониални управления бе последвано от десетилетия на корумпирана диктатура. По-късно страната е разкъсвана от почти непрестанни граждански войни, в които са въвлечени и някои от съседните страни. Конфликтите продължават и след като през 1999 г. в Конго пристига мисия на ООН.

В страната действат много бунтовнически групировки, които понякога нападат и Гома, административния център на провинция Киву в Източно Конго. Сред най-опасните в момента са Обединените демократични сили. Според правозащитни организации в последните три години те са убили около 1000 души.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До anonymousПричината е демокрация в Конго има много племена и всеки иска властта ако беше некаква диктатура щяха да бъдат по-ниски от тревата франсетата там носиха много демокрация.
4
1
 
10
 
! Отговори
онбашията преди 6 години
е нищо де, важното е че няма робство и колониализъм, това някакви дребни граждански войни са приемлива цена за СВОБОДАТА и ДЕМОКРАЦИЯТА
3
0
 
17
 
! Отговори
anonymous преди 6 години
Какъв е конфликтът в Конго?Защо не пишете?Нищо не става без причина,нали?
2
2
 
25
 
! Отговори
? преди 6 години
Сигурно и други хора, които не са били сини каски, са били убити. От материала не става ясно какъв е конфликтът, за да има сини каски, а и по какъв повод е нападението. Т. е. е пълнеж на място в сайта. Кой от обикновените читатели е в ход с положението на всички държави в Централна Африка?
1
1
 
6
 
! Отговори
Зелена барета преди 6 години
Ако бяха колеги, щяха да оцелеят.