15 сини каски са убити в Конго, над 50 са ранени

ООН определи: Това е кърваво военно престъпление!
Обновена: 9 дек 2017 08:51 | 9 дек 2017 07:46, Анисия Иванова
28
15 сини каски са убити в Конго, над 50 са ранени
Снимка: БТА

В най-кървавото нападение срещу мисия за опазване на мира на ООН от близо 25 години, бунтовници в Демократична република Конго убиха 15 и раниха над 50 миротворци в нападение срещу базата им, съобщи Асошиейтед прес.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази "възмущение и силна скръб" и нарече нападението военно престъпление. Той призова конгоанските власти да проведат бързо разследване.

Говорител на световната организация отбеляза, че това е най-смъртоносната атака срещу мисия за опазване на мира на ООН от юни 1993 г., когато 22 пакистански войници са убити в сомалийската столица Могадишу.

Убитите сини каски при нападението в четвъртък са от Танзания.

Базата на мироопазващите сили се намира на около 45 километра от град Бени, който няколко пъти е бил нападан от бунтовническата групировка "Обединени демократични сили". Смята се, че същата групировка е отговорна и за нападението в четвъртък.  В базата са разположени сили за бързо реагиране, които, за разлика от други "сини каски", имат право да предприемат настъпателни операции. Според местно радио, поддържано от мисията, сблъсък е продължил четири часа.

През октомври ООН обяви трето ниво на опасност в Демократична република Конго. Със същия статут са конфликтите в Ирак, Сирия и Йемен.

Заради природните си богатства Конго - страна, голяма колкото Западна Европа -  е преживяло неописуеми жестокости и алчност. Едно от най-бруталните колониални управления бе последвано от десетилетия на корумпирана диктатура. По-късно страната е разкъсвана от почти непрестанни граждански войни, в които са въвлечени и някои от съседните страни. Конфликтите продължават и след като през 1999 г. в Конго пристига мисия на ООН.

В страната действат много бунтовнически групировки, които понякога нападат и Гома, административния център на провинция Киву в Източно Конго. Сред най-опасните в момента са Обединените демократични сили. Според правозащитни организации в последните три години те са убили около 1000 души.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Ясна е работата, всичко е борба за ресурси, а на африканците "Майната им(*** off)".Белгийците не са по стока от французите, големи грандомани станаха, откак бюрокрацията в Брюксел командва ЕС.
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обединени демократични сили - още по името си личи, че това са демократи, както и в България демократите от СДС, после и като ОДС доказваха, че са демократи.
23
1
 
2
 
! Отговори
Таню преди 6 години
Там е финансово подплатено безвремие. Една от най-богатите на ресурси държави, със сходна на Венесуела съдба. Всеки регион си има своите армии, но вместо да ги разчистят, големите на деня си ги ползват - за оправяне на сметки, за лов на роби за златните мини на Изток, всякакви други прищявки. Благодарение на този статут Белгия е държава с доходи над средните за Европа.
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До анонимен 16Конго е една от най-богатите на полезни изкопаеми страни в света, при това неизследвани напълно. Имат злато, сребро, мед, манган, калай, волфрам, цинк, световен лидер са по залежи на кобалт, добиват диаманти, уран, нефт, въглища. Много голяма част от богатството на Белгия е изпомпано от недрата на Конго. Затова организираха заговора и убийството на Лумумба!
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак снимка, колкото да има някаква! Очевидно това не са танзанийци, а индийци. Вижте расовия ти и оръжието - автомати INSAS - индийски клон на "Калашников". Но трябва да знаеш, да можеш да оцениш и най-важното - да имаш уважение към читателя!
20
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
а кои подклажда тези размирици конго беше демократична страна в бьлгария сеизучиха много младежи построихме и немалко в конго и какво стана след товатова което гледаме сега кои уби патрис лумумба през 60 години
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тва Конго нещо прекалено демократично излезе. То бива демокрация, бива, ама техното си е касапница.
18
0
 
14
 
! Отговори
До 14 преди 6 години
Това Конго от статията е бившо Белгийско Конго, а не френско, както си се объркал. Има две държаво Конго - бившето Френско Конго, със столица Бразавил, което сега се нарича Република Конго и това Конго от статията, бивше Белгийско Конго, със столица Киншаса, по някое време наричащо се Заир, а сега е Демократична Република Конго.
17
0
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Африка е превърната в опитно поле-там великите сили си правят всякакви експерименти.От там тръгна и вируса HIV-предизвикващ СПИН.
16
2
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Не знам какви ресурси има в Конго, може би уран, така необходим за гориво във АЕЦ-овете на Франция.Да каже някой специалист по география и Африка.Затова ли е цялата история в Конго?
15
3
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Специално за Конго не са виновни американците , а французите-те не искат да изпуснат ресурси и няма да се спрат да крадат от бившите си колонии.После плачат, че има атентати в Париж.
14
2
 
4
 
! Отговори
anonymous преди 6 години
Конго е държава - бивша френска колония. Явно французите не искат да се спрат да крадат ресурси от бившите си колонии.Франция е една от великите сили, все повече се убеждавам-заедно с Англия , САЩ, Русия и Китай.После не се чудете защо стават атентати в Париж.
13
1
 
3
 
! Отговори
Леополд други преди 6 години
явно им липсвам на тия ***! много скучаят!
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На ООН не им пука за мира и това че са убили сините им каски които са мукамби там. Тръмп сега е зает с разпалването на война в Йерусалим, цели се в Иран, Ливан и Русия. Подпалиха света тези американци
11
2
 
13
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
"Обединени демократични сили", сиреч ОДС! Нема голяма разлика с нашто ОДС, вервайте ми.
10
12
 
4
 
! Отговори
шоп преди 6 години
Африка е толкова богат континент, че ако Европа и САЩ не я държаха умишлено изолирана и с необразовано население, отдавна да е водеща сила в света.
9
0
 
12
 
! Отговори
До 5 преди 6 години
Доколкото си спомням, това Конго беше белгийско, а не френско.
8
14
 
2
 
! Отговори
Турчин преди 6 години
До Хюго БосЕ че не сте ли и вие така, да не сте цъфнали след "освобождението"?
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"е бил нападан от бунтовническата групировка "Обединени демократични сили".Правилно са си подбрали името.
6
4
 
26
 
! Отговори
Хюго Бос преди 6 години
Надали са преживели по- големи жестокости от 5 века турски геноцид тук. Стига сте преувеличавали. Скед колониалната епоха вместо да си построят държавата, помват да сеят разруха и мизерия. Приматска работа..Със сигурност докато са били европейците се е строяло, страната се е развивала, инфраструктура. Тази мантра за лошите бели не върви- по- лоши от белите са негрте, които не могат нищо да съзидават, а само терор и убийства. Това е Африка.