Хиляди на протест в Италия, фашизмът се завръщал

Причината - съперничеството между различни групи от крайната десница
42
Хиляди на протест в Италия, фашизмът се завръщал
Бенито Мусолини. Снимка:Уикипедия

Управляващата италианска Демократическа партия (ДП) организира протест в град Комо, предупреждавайки, че фашизмът се завръща в страната, която е страдала при управлението на фашисткия диктатор Бенито Мусолини, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Няколко хиляди души се събраха в северния италиански град, където крайнодесни екстремисти прекъснаха неотдавна среща на неправителствени организации, помагащи на мигрантите, припомня АП. По-рано тази седмица активисти на неофашистката партия "Форца нуова" нападнаха редакцията на либерален вестник в Рим.

Италианската Конституция, приета след Втората световна война и падането на режима на Мусолини, забранява всякакви фашистки организации. Председателката на долната камара на италианския парламент Лаура Болдрини цитира основния закон на страната, заявявайки, че "всички демократични сили, гражданското общество и гражданите, са длъжни" да покажат, че се противопоставят на фашизма.

Председателят на ДП Матео Ренци, бивш премиер на страната, също участва в протеста, но не направи изявление.
Популисткото опозиционно Движение "Пет звезди", което по последни данни е най-популярната партия в страната преди насрочените за догодина избори, не се присъедини към протеста, отбелязва АП.

Според някои наблюдатели засилената фашистка дейност се дължи преди всичко на съперничеството между различни групи от крайната десница.

Те се притесняват от възхода на крайнодясната организация "Каза Паунд", която спечели над 9 на сто от гласовете на изборите за кмет на Остия. В други градове организацията участва в общинските съвети. Последните инциденти "всъщност крият опит за връщане на подкрепа, загубена в полза на Каза Паунд", пише всекидневникът "Стампа", като цитира полицай натоварен с разследването на крайнодесните движения.

"Каза Паунд", основана през 2003 г. като организация на самонастанили се хора, настояващи да се дадат жилища на нуждаещите се семейства, носи името на американския поет Езра Паунд, симпатизирал на Мусолини и определял наема като форма на лихварство - един от основополагащите принципи на групата, припомня АП, цитирана от БТА.


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
идиот преди 2 месеца
Коментариите са по-точни от статията. Или е преведена от някой италиянски вестник, който за да не фалира разказва приказки, коиот харесват на шефа им. Нищо подобно. Никакъв фашизъм и никакъв нацизъм няма в Италия. Има само забогатели политици от старите леви и десни партии , които плашат с онова, което са били те самите на младини, но за да не изгубят златните си пенсии и привилегиите, плашат онези, които не познават историята и реалността.
38
0
 
2
 
! Отговори
Има си крушка опашка преди 1 година
Не се съмнявам, че нещо, подобно на фашизъм, ще бъде резултатът от тази днешна неестествена, пресилена толерантност, която насила ни налага да търпим дивотиите на по-прим..итив..ните и същевременно дискриминира градивните.
37
1
 
5
 
! Отговори
толерантен преди 1 година
И фашизмът, и комунизмът, ще ни се сторят като детски летен лагер, в сравнение с това, което ни е приготвила демонокрацията на глобалистите.
36
0
 
6
 
! Отговори
балама преди 1 година
Кой не скача, е "червен", пък кой не ще ислямисти касапи и канибали от по света и у нас да го колят и еват, е "фашист".
35
0
 
1
 
! Отговори
до 34 преди 1 година
До Анонимен

Неграмотниккк Не пиши лъжи Италия е избивала православни свещеници с картечници , използвала е хичмисческо оръжие срещу болници на Червения кръст ,А на темата ,,силна -след като напада Гърция, гърците така ги бият и ебббб.т ,че италианците губят половин Алббания .Аман от жертви на демокрация познаващи историята от четенето на ползвана тоалетна хартия
34
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Неграмотници. Фашизмът на Мусолини няма нищо общо с нацизма и не проповядва гонения срещу евреите. Италия е била силна и велика държава от за пръв път от римско време само по времето на великия Мусолини. Сега е окупирана от САЩ територия, където не е възможно да си на власт без одобрението на окупаторите. Четете историята.
33
0
 
3
 
! Отговори
Антисоросоид® преди 1 година
Което всъщност правят, а после се обръщат с-у Германия и започват да изнасят революция за света. Националсоциализмът и фашизмът са подкрепени от олигарсите и компанните в собстените си страни като ответна реакция с-у комунизма. Например Бе Ем Ве, ,,Фолксваген" И Ге "Фарбен", собствениците на въгледобива. Сетете се за търговията м-у ,,Стандард Оил" и нацистка Германия.
32
1
 
2
 
! Отговори
Антисоросоид® преди 1 година
...и американски технологии. Всъщност едрият капитал на запад добре е печелил от бизнеса си с тези режими. Този неудобен факт е приччината за клишетата, че тези тот. системи всъщност са еднакви и едва ли не са възникнали независимо от западния капитализъм. Това е фалшифициране на историята. Например Ленин и болшевиките са били финансирани от немското разузнаване заради антицарските си възгледи, т.е. да свалят руския цар от власт и да извадят Русия от Втората св. война.
31
0
 
4
 
! Отговори
Антисоросоид® преди 1 година
До НПО тpoловете 29 и 31

Фашизмът и националсоциализмът са ДЕСНИ идеологии. Вярно, че като всяка тоталитарна идеология и при тях има силна намеса на държавата в икономиката, но правата в-у частната собственост никога не са били ограничавани, както през комунизма. Освен това първите 2 идологии са били националистически, а комунистите са интернационалисти. И трите тоталитарни режима са търгували активно със Запада въпреки пропагандните клишета. Индустриалната база в СССР е построена с немски...
30
8
 
4
 
! Отговори
Фрау Гошка преди 1 година
Фашизмът е като детски кръжок в сравнение с извращенията на комунистическите канибали в съветска Русия преди и олигарсите на Путин сега.
29
0
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Десен и ляв политически спектър, това е условно , в катедрите по политология ви пълнят главите с глупости само.
28
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само едно уточнение - фашизмът е идеология от левия, а не от десния политически спектър. Някой май е учил политология в масква, за да се оака така в заглавието и обясненията. Много им се искаше едно време на руснаци и китайци, че и на други леви дрОгари фашизмът да е дясна идеология. Не, товарищи. Все още има хора чели и учили. Така, че това за фашизма как бил крайно дясна идеология, може да го обяснявате в някоя чалготека или такси-стоянка. Другаде няма да ви повярват на измислиците.
27
9
 
1
 
! Отговори
муспи преди 1 година
Сорос иска да си сменя пен€$я, но не иска италиански, оттам и тези размирици, не иска и френски и даже немски - иска български! Но вижда Сорос, че кликата на Бойко Борисоф - в България десницата е на власт, му гласи фашистко засилие, за да му пробута ромски п€$€с. Докога?! Шестотин милиона не стигат ли?! Знаете до къде водят тези работи! Тиквата на доживотен за отричане на холокоста! Радеф разжалван в редник и също доживотен! 600% поскъпване на всичко! Българите ще изпитат мишцата на изсраиля!
26
3
 
21
 
! Отговори
Пъзел преди 1 година
"Лека полека и нещата си отиват към бой" както се пееше в една песен.
На всяко действие има равно по големина и обратно по посока противодействие!
Пълниш Европа с ислямисти - получаваш фашизъм!
И кое по точно му е лошото на фашизма?!?! Или сорос така е казал..., че е лошо?
25
4
 
34
 
! Отговори
Додо преди 1 година
“Хиляди на протест в Италия, фашизмът се завръщал..”

Хм, заглавието така поднесено до е чиста fake news!

За да бъде обективно трябва да е по следния начин:

“Хиляди примaти, предимно кафяви, но и тук-там себе-мразещи се бели италианци, взеха участие в поръчаното и щедро платено от Сорос активно мероприятие в подкрепа на пълната и тотална ислямизация на Европа, доунищожаването на бялата, християнска раса (изнесла на гърба си прогреса на човечеството) и установяването на Новия Световен Ред!
24
2
 
22
 
! Отговори
Х преди 1 година
Меркел и другите американски слуги пуснаха тази *** в Европа - сега защо хората си пазят страната и жените от тях? Айде стига ... стигат ни Сороските планове за разпърцване на Европата!!!
23
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вие сте луди! Тези, които сте съгласни с Езра Паунд!
По време на комунизма живях с моите родители в една стая в цвнтъра на София на свободен наем!
Знаете ли какво значи свободен наем?
Комунистите не бяха против наемите, но фашистите са против!
Луда работа, кукуригу...
22
1
 
20
 
! Отговори
Допълнение на 22 преди 1 година
Но да живеят на социални помощи.
И щом получат статут, да докарат тук цялата си рода, която обикновено наброява
над 100-150 човека.
21
2
 
31
 
! Отговори
До 20 преди 1 година
Който желае да помогне на бежанците, ще им съдейства да възстановят държавите си.
Който съчувства на икономическите емигранти, ще съдейства в техните държави да бъдат изнесени производства, за които се твърди, че в Европа няма достатъчно работна ръка.
Сегашните призиви към куцо и саката да тръгва към Европа, до нищо добро няма да доведат. Те прииждат, твърдо решени да запазят ранносредновековните си традиции, да превземат ЕС "с коремите на жените си" и с цената на всичко да налагат ислям!
20
4
 
31
 
! Отговори
Българина преди 1 година
Нещата си идват на мястото. Поколението оцелели евреи след войната сега са на по 80 90 г. Посветиха живота си да им го върнат на европейците като напълнят европа с ма уни и мюсюлмани, а белия човек да бъде омалцинство и преследван в държавата си. Отделно за да оцелее израел, европа пак е бушна. Плана работи но, отговора предстои защото механизма на НПО то се изчерпа