Оръжие за $375 млрд. продадено в света през 2016 г.

Западните компании запазват господстващата си позиция
11 дек 2017 09:15, Елка Василева
21
Оръжие за $375 млрд. продадено в света през 2016 г.
Снимка: архив, Reuters

Продажбите на военно оборудване и услуги от 100-те най-големи оръжейни компании в света са се увеличили с 1,9 процента през 2016 г., достигайки почти 375 милиарда долара, съобщи Стокхолмският международен институт за изследване на мира (СИПРИ), цитиран от ДПА.

Това е първото увеличение от пет години, посочва институтът и отбелязва, че работещите в областта на отбраната американски и западноевропейски компании запазват господстващата си позиция.

От 100 международни оръжейни компании 63 са базирани в САЩ и Западна Европа. Те представляват над 82 процента от световните продажби за 2016 г. (последната година, за която е извършил изследване институтът), сходно число с това за 2015 г.

"Локхийд Мартин", една от 38-те американски фирми в списъка, запазват позицията си на световен лидер с продажби за 40,8 млрд. долара - увеличение с 10 процента в сравнение с 2015 г.

Американският й конкурент "Боинг" е втори с продажби за 29,5 млрд. долара, а друга базирана в САЩ компания, "Рейтиън", измести от третото място британската фирма "БАЕ Систъмс" с продажби за 22,9 млрд. долара.

Сумата от продажбите на американските компании възлиза на 217 млрд. долара - ръст от 4 процента спрямо предходната година.

Продажбите на базиранитe в Западна Европа компании "са стабилни". Според СИПРИ те възлизат на общо 91,6 млрд. долара.

Осемте британски компании в списъка на 100-те на СИПРИ бележат годишно увеличение на продажбите от близо 10 процента, а шестте френски фирми - лек спад (0,8 на сто), който институтът отдава на забавяне в доставките на изтребители, произведени от "Дасо".

Десетте най-големи производители на оръжие в САЩ и Западна Европа представляват половината от световните продажби за 2016 г.

Според СИПРИ 12 компании са се борили за 10-те челни места в последните 15 години.

Руските оръжейни фирми представляват 7,1 процента от общите продажби. Руската компания с най-големи продажби е "Обединена авиостроителна корпорация" със сделки за 5,2 млрд. долара. Тя се нарежда 13-та в списъка, изкачвайки се с четири позиции от 2015 г.

Продажбите на десетте руски компании в списъка възлизат на общо 26,6 млрд. долара. Увеличението от 3,8 процента е малко по-слабо, отколкото в предишните години, вероятно поради по-ниските цени на петрола и газа, предполага стикхолмският институт.

Южнокорейските оръжейни компании обаче отчитат значителен скок в продажбите - 20 процента - в сравнение с 2015 г. В "Топ 100" на СИПРИ влизат седем южнокорейски фирми, а страната все повече се ориентира към собствено производство за задоволяване на търсенето си, коментира изследователят Симон Веземан.

Производителите от Бразилия и Турция също регистрират увеличение, докато индийските компании имат лек спад в продажбите.

По липса на данни китайски компании не фигурират в изследването. Базирайки се на сведения, че разходите на Китай за отбрана са се утроили между 2002 и 2016 г., СИПРИ смята, че в списъка му могат да попаднат поне девет китайски компании.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: оръжиепродажбиСИПРИ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Корупция на правителствено ниво. Държавите и спонсорите на тероризма са основните купувачи на оръжие.
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Направете си сметка кой се бори за мир и кой има интерес да се разпалват войни!
16
0
 
3
 
! Отговори
Боби преди 6 години
ЕкспертиииииЕдин чисто нов танк т90ас или т90м струва за вътрешния руски пазар 2,8 до 3,2 милиона долара Само модернизация на Абрамс М1А2 СЕП2 в СЕП3 струва 6 милиона долара Както се казва кажете като обеми какво сте продали да видим фактите!
15
0
 
2
 
! Отговори
Оръжец преди 6 години
2020 година дано за 375 трлн$ да е продаденото оръжие.България има добри оръжейни заводи които работят на пълни обороти.Радвам се че съм пасивен участник произвеждайки оръжие с което се репресират Ислямските държави!!
14
2
 
2
 
! Отговори
Пророкът Гочо преди 6 години
То освен стойността на поръчките да бяха написали и статистика в нещо друго - тротилов еквивалент например.Щото във Виентам един американец е загивал на стойност стотина USD, а един боец от Виетконг - 235хил.USD.
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
14 Глупости , произвеждаме качествени и конкурентноспособни много повече неща от тях
12
4
 
3
 
! Отговори
Сс преди 6 години
За съжаление ние дори и бояришник ,който все го споменавате не можем да произведем
11
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До МомоВиж сега г-н Гей-женчо, преди и по-време на война са постигнати най-големите научни открития. Ако я нямаше студената война, днес щяхме да сме излизали в околоземна орбита най-много 2-3 пъти. По време на война, обществата винаги са пределно мобилизирани и решителни, което дава мощен тласък на науката. Оръжия винаги е имало и ще има, защото са нужни, дали за агресивна война, дали за отбрана, дали като възиращ фактор, няма значение, не може да приемем, че всички са гей-хипита като теб!
10
6
 
7
 
! Отговори
РоSSия преди 6 години
До СатаНАТОКои са тези оръжие, бе умник? За Бояришник, че е безаналогов и свръхлетален се сещам. Сподели за другите.
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Планетата се пука шо шевовете от оръжие и това е защото винаги ще се намери някой който да ти каже че е по голямата работа от теб, иначе няма да спи спокойно
8
0
 
12
 
! Отговори
маке преди 6 години
продавам пушка кремъклийка с кремък от родопите стреля точно след три ракий и повечкеможе да зареждате с оловни топчета камъчета пясък и ако ви е останало може и някое кокалче цена 5000 литра вино
7
0
 
5
 
! Отговори
Тежък Сокол преди 6 години
2 Ne e sywsem taka Momo оръжейната индустрия винаги е била мотор и за гражданската . Дори интернет е възникнал първо в Пентагона.
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
с парите за оръжие, отбрана и войни досега да сме колонизирали Марс, Луната и оцеляването на цивилизацията да е гарантирано, за съжаление ако сами не се затрием от глупост и алчност, някой природен катакризъм ще ни види сметката... въпрос на време
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и после защо няма мир?!?
4
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пазара ИД затвори.Трябва да се отваря другаде.
3
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До zeusПрав си. ама само руското.
2
1
 
17
 
! Отговори
Момо преди 6 години
Ако парите, които се дават за отбрана по света се даваха за наука днес кораби от филми като Стар Трек щяха да са ежедневие...
1
3
 
15
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Оръжието го търсете в Ислямска държава...