Дипломатически маневри в битка за... Земята

Екоекспертът Георги Стефанов пред Bloomberg TV Bulgaria
13 дек 2017 07:44, Екип на Bloomberg
10
Дипломатически маневри в битка за... Земята
Снимка: Pixabay

Две години след подписването на Парижкото споразумение ситуацията е следната - две страни не са подкрепили споразумението, като една от тях е САЩ (а тя е фактор в тези политики на глобално ниво). Това каза Георги Стефанов, експерт по климатичните промени в WWF, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria .

Процесът за официалното напускане на САЩ, който ще трае няколко години, е възможно да бъде прекъснат от следващия президент на САЩ, защото процесът, подобно на Brexit, отнема време. Гостът коментира световната среща за борба с климатичните промени, която се провежда днес в Париж. Домакин на срещата е френският президент Еманюел Макрон.

"Защо сега се събират лидерите в толкова широк формат, от цялата планета? Защото има очакване от страна на гражданите, на бизнеса, да се пристъпи към действие по поставените цели от Парижкото споразумение. Първата стъпка е набирането на необходимите средства - обещаните по 100 млрд. долара зелен фонд на година, които са ключови и тяхното разпределение към проекти и инициативи, които водят до справяне с климатичните промени на практика".

Тези средства може да изглеждат много голяма сума, но на фона на общите глобални обороти и БВП, те са незначителен процент и лесно достижим. Не е невъзможно светът да се амбицира.

Природният капитал е нещо, което много бизнеси започнаха да оценяват, каза събеседникът. Кораловите рифове и мангровите гори на Белис придават 0,5 млрд. стойност на тези брегове, което е в пъти повече от разходите за поддръжка. Така е и с горите, които осигуряват водите на софиянци в Рила, са много по-ценни с това, че осигуряват вода за София, отколкото е стойността на дървесината.

На прага на 2018 в Европа има едни пътни карти и споразумения, които отвеждат Европа към 2030-2050 година, които са преди Парижкото споразумение. Очакванията и на бизнеса, и на гражданското общество, са, че ЕК преди следващите избори в ЕС ще наложи актуализация на тези пътни карти, които не са достатъчно актуални.

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И пак До ИМПЕРИАЛИСТ - продължениеКак мислиш, дали ако късите вълни бяха толкова универсални и използваеми, нямаше да ползваме старите ВЕФ-ове и за готвене, вместо да се правят и купуват разните микровълнови и други фурни?
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ИМПЕРИАЛИСТАз бих цитирал други източници, но и Уикито става. И там като се поразгледаш, ще установиш, че визираните "къси вълни" са само малка част от спектъра на радиовълните. А простичкото обяснение как точно такива излъчватели го играят като атмосферни и други печки, нещо липсва. И междудругото не случайно "микровълнова"-та фурна има "микро" в заглавието си!
7
0
 
0
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 години
До До ИМПЕРИАЛИСТЕто от къде може да се види - Електромагнитен спектърот Уикипедия, свободната енциклопедия
6
0
 
1
 
! Отговори
qwerty преди 6 години
Трябва просто да прекратят климатичното инженерство и климата ще се подобри драстично.С увеличаване на данъците на всички хора по Земята,няма да се получи.Пък е хубаво и да покажат какво Световната Банка предприема с тези пари за решаването на проблема.
5
1
 
0
 
! Отговори
До ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 години
Предполагам, имал си поне шест + по физика и поне около 6 по химия. Може ли поне да ни светнеш къде и как си го направил този твой поглед върху спектъра на електромагнитните вълни, щото тъй наречените от теб късовълнови или високочестотни излъчвания включват излъчванията с дължина на вълната от 10 до 100 метра. Кажи ни колко мощност консумира един такъв излъчвател, колко енергия е в състояние да пренесе и как ще прехвърли в пространството една такава "къса" вълна за да го играе баш нагревател
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
100 млрд. долара за да може такива търтеи като Георги Стефанов да ни плямпа простотиии. Това е най-голямата глупост в историята!
3
2
 
0
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ-прод. преди 6 години
Друг неблагоприятен ефект е, че електромагнитната супа в която се къпе съвременния човек, оказва пагубно влияние върху биополето на всяка отделна човешка клетка. Това води до изменения в нея, мутации, рак. Естествената водна пара причинява около 70% от парниковия ефект на Земята, като в това число не се включват облаците и ефектът от тях. Въглеродния двуокис - 9-26%. Метанът - 4-9%, озонът - 3-7%. Азотния окис - 2%. Под 1% - HFCs, PFCs, както и серния хексафлуорид. 21 тона въглероден двуокис годишно, отделя лос, живеещ в северните гори. Само в Норвегия има около 140 000 лосове.
2
2
 
4
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 години
Един поглед върху спектъра на електромагнитните вълни показва съседството между късовълновите излъчвания и инфрачервените лъчи. В резултат, отделните мощни предаватели, а и безбройните не толкова мощни, действат като нагреватели на атмосферата, като резултатът е Глобалното затопляне. Безсмислено е да се хвърля вината за това явление върху парниковите газове. Обикновенната водна пара в атмосферата, без да се включват облаците, има 75% принос за парниковия ефект, без който земята ще изстине за часове и ще настъпи космически студ. Друг неблагоприятен ефект е, че електромагнитната супа в която
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Начи, глей ся, минимум 20 лева на час за синя зона, 15 лева за зелена, софето да паркира в царевичака на самоков и държавата на бойчето да им дава ваучери за еспадрили да газят жълтите павета по план график