Скандал за миграцията разтресе Брюксел

Туск призна: Преместването на бежанци се оказа неефективно!
13 дек 2017 20:36, Екип на Dnes.bg
27
Скандал за миграцията разтресе Брюксел
Доналд Туск. Снимка: БТА

Скандал между евроинституциите за миграцията предвещава да засенчи, насрочената за четвъртък и петък в Брюксел среща на европейските лидери. Поводът е писмо на председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск до европейските премиери и президенти, в което той нарича неефективна политиката на Европейската комисия за прехвърляне на бежанци от граничните държави във вътрешността на Съюза.

"Задължителните квоти се показаха крайно разделящи и им се придава прекалено голямо внимание, предвид ефекта от тях. Те се оказаха неефективни", пише Туск в поканата си до лидерите. Бъдещото на политиката за миграцията е предвидено за дебата на вечерята им в четвъртък, където ще се гледа и удължаването на санкциите срещу Русия заради окупацията на Крим.

"Въпреки усилията ни, трафикантите енергично се възползват от пропуските ни по границите. Кризисната ситуация може да се появи отново и за да се подготвим, трябва категорично да засилим миграционната си политика, съсредоточавайки усилия върху укрепване на външните граници и превенция на масови вълни в местата, в които се зараждат", пише още в писмото от Туск. Той добавя, че ситуацията значително се е подобрила спрямо 2015 г., но че миграцията и занапред ще бъде част от дневния ред на Европа.

Оценките на Туск предизвикаха гнева на еврокомисаря за миграцията Димитрис Аврамопулос, който е виден поборник за квотите за разселване на бежанци от най-засегнатите от кризата Гърция и Италия и е автор на предложението за задължителни бъдещи квоти за поемането на мигранти от граничните държави, които ще са най-пострадали от нови вълни.

"Писмото на Туск е недопустимо. То е антиевропейско и отрича цялата работа, извършена през последните 3 години", коментира Аврамопулос.

Той каза, че работата на Туск е "да защитава европейското единство и принципи", а не да подценява "един от основополагащите стълбове на европейския проект – принципът на солидарност. Европа не може да същества без солидарност", заяви Аврамопулос.

Днес Европейската комисия излезе с изявление, в което също критикува шефа на Съвета. Говорител на Жан-Клод Юнкер заяви, че квотите са решение на Съвета, което Комисията изпълнява. 32 000 бежанци от Гърция и Италия са били разселени в други европейски държави за 3 г., което е 90% от всички кандидати.

Туск, отдавна се противопоставя на квотите в полза на затягане на границите, но досега не е заявявал в официален документ, че те са неефективни и разделящи. Писмото му идва само седмица, след като Еврокомисията даде на съд Полша, Унгария и Чехия затова, че отказват да вземат мигранти.

Утре сутрин шефът на Еврокомисията Юнкер ще закусва с премиерите на страните от Вишеградската четворка (Полша, Чехия, Унгария, Словакия), както и с италианския им колега, като солидарността е предварително обявената тема на разговора. Вишеградци са против квотите, както временните, така и бъдещите постоянни и предлагат да помагат с пари и експертиза вместо да приемат бежанци и имигранти.

"Страните членки трябва да работят за европейски подход. Некоординирани и изолирани национални действия ще са връщане назад от вече постигнатото", добави говорител на Юнкер.

Според него миграцията не е само граници и пари за Африка, но и солидарност и усилия за запазване на Шенген. Еврокомисията е недоволна, че в писмото си до лидерите Туск не казва и дума за безвизовото пространство, чието бъдеще е застрашено от желанието на страни като Германия и Франция да продължат проверките по вътрешните граници вече повече от 2 години.

В писмото си до европейските премиери и президенти Доналд Туск предлага да се обсъди създаването на финансов механизъм за справяне с миграцията вместо периодично да се събират пари от правителствата. Той смята, че трябва да се изградят партньорства със страните, граничещи с ЕС, които да спират нови миграционни вълни, да се засили борят на връщаните у дома им незаконни имигранти и ЕС да завърши реформата на миграционното си законодателство.

Реформата на Дъблинския регламент е блокирана от няколко държави, основно от Централна Европа, които се противопоставят на схемата за задължително приемане на бежанци във вътрешността на ЕС, от граничните държави.

Вместо квоти Туск предлага ЕС да прехвърля в Европа на нуждаещи се от хуманитарна закрила хора, направо от бежанските лагери, в които те се намират и да прави "ясно разграничение" между бежанци и икономически имигранти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
17
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Искали да разграничат бежанци от икономически мигпанти - няма разлика! Даже и в апогея на ИД в Сирия поне 2/3 от територията и беше под контрола на Асад.С други думи - лъжите за убежище не вървят! Да не говорим за пълчищата от Афганистан, Пакистан, Либия, Чад, Судан, Нигерия....и още поне 20 африкански и арабски клоаки!Само в Африка 2 000 000 000 тефлонови *** са се прицелили в Европа, и социалните и каси - истинския въпрос е ДОКОГА И КОЛКО ОЩЕ ТРЯБВА ДА МЪКНЕМ НА ГЪРБА СИ! Кога ще се пръснем
21
0
 
15
 
! Отговори
преводач от еврогейс преди 6 години
Кое е "европейска солидарност" - Меркел да кани еднолично касапи и канибали от Близкия изток и Африка, от по света и у нас, пък ние да ги храним и браним, може би!?!?? Докато се съберат достатъчно много, че да ни изколят!?!?
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимус преди 6 години
ЕС започна да планира обратен поток и затваряне на граници ,след избирането на Тръмп който представлява интересите на новата група богаташи които не притежават доларът а дигитални валути. Трябва да се осъществи преди 2020 .Тогава е планирана войната в Нигерия и натискът към Европа ще е огромен .
19
1
 
10
 
! Отговори
Анунимус преди 6 години
Финансирането от централната европейска банка на страни приемащи емигранти с нисък коефициент на интелигентност е с крайна цел разпадане на ЕС и премахване на евровалутата като основен конкурент на петродоларът.Парите идват от държавният резерв на САЩПравителства на силни икономики биват също така корумпирани ,Германия ,Англия ,Франция ,Швеция .Емигрантите се насочват от организирани групи ,самите те са умствено ограничени за подобна офанзива
18
2
 
11
 
! Отговори
Jas преди 6 години
Заревал Туск че квотите не функционират! Защо чак сега? Досега беше дупе и *** с Юнкер. Чехите, поляците и унгарците това го повтарят още от 2014-2015 ама никой от Западна Европа не ги слуша. Frontex-Reisen не пази границите ами внася всеки ден хиляди нови тефлонови ***. Политиците хич не ги интересува какво ще стане с генофонда на Европа за 50-60 г. Мигрантите означават най-вече пари за тези, които ги вземат.
17
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Полякът Доналд Туск е прав . Решението е в пазенето на границите на ЕС , а не в разселването .
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вече не разбирам вече това което се пише а може би и това което става. Имаме проблем с миграцията ама дайте ще наложим санкции на Русия. Май защото така иска някой. Някой с много много пари.
15
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Войната в Сирия свърши. Връщайте ги всички да си построят разрушената държава.
14
0
 
22
 
! Отговори
А бе преди 6 години
До СтанчоАко нашествениците от Азия и Африка идваха с идеята да са храненици нямаше да е толкоз страшно.Само че работата е друга-идват за да станат Господари,а и да избият несъгласните с това...
13
0
 
27
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Преместването на "бежанци" ще е напълно ефективно, ако се прави в една посока-към родината им!
12
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква солидарност тоя луд ли е?Като е толко солидарен що не си делне заплатата с мен?Солидарност се случва когато има взаимен приятелски интерес.Никой няма интерес да хранути милиард клошари на социални помощи.
11
1
 
22
 
! Отговори
Станчо преди 6 години
Арабската пролет е дело на САЩ и е логично те да поемат забегналите неевропейци.От Азия и Африка идват в Европа със съзнанието на храненици, които не искат да се трудят. Търтеизъм в действие. Кой приема такива *** ?
10
0
 
4
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До ЗъбльоХоди ручай леб стига си писал думи
9
5
 
2
 
! Отговори
Зъбльо преди 6 години
Ти не си никаква Шматка, ами си най-обикновена МалкаПатка!
8
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само Вишеградската четворка доло Туск!
7
2
 
25
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Как точно гърците да си пазят гратиците като не им разрешават.Фронтекс обикаля с кораби и следи да не би някой да пробие гуменката на пришълците.Същото правят и на нашата граница.Следят да не би да върнем някого.Значи според теб ние гърците и италианците трябва да ги приемем но да не ги пускаме навътре в ЕС.Или квоти или граници
6
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За разлика от Западните държави/ особено Франция/,които приемат от десетилетия мюселмани от бившите си колононии,то за Полша,Унгария,Чехия,Словакия приемнето на мюселмани ще е културен шок ,но за ЕС това няма значение,важно е да защитават ,бежанците"!
5
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добро утро! В Пакистан и Афганистан каква война точно водят, защото по-голяма част от т.нар. бежанци са от там и от Африка. Европа отдавна заприлича на майммунарник.
4
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно пак Полша ще спасява еврогейтаците. Ще станат те северозападналите .
3
0
 
35
 
! Отговори
до 2 преди 6 години
Наскоро имаше жестоко меле между фенове на футболния клуб ПАОК и мигранти, празнуващи раждането на Мохамед. Като ги гледах онези с брадите до пъпа се запитах, това Атина ли е или Багдад? Аз лично квотен принцип не искам. Да ни докарват мигранти за заселване по родните земи защото някой друг не си е свършил работата да си опази границите ми звучи абсурдно. Здрава, висока, дебела ограда и полиция + армия. Така е най-ефективно.