"Ярост, революция!": Хамас отбелязва годишнина

Палестинското ислямистко движение става на 30 години
Обновена: 14 дек 2017 21:58 | 14 дек 2017 21:18,
1

Снимка: Reuters

Палестинското ислямистко движение Хамас отбеляза днес 30 години от своето създаване с голям митинг, демонстрирайки сила в труден момент от историята си, предаде Асошиейтед прес.
Още по темата
Лидерът на Хамас Исмаил Хания каза, че САЩ и Израел са се оказали изолирани след решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за израелска столица.

Ислямисткото движение призовава за ново палестинско въстание срещу Израел в отговор на това признаване.

"Приветстваме началото на ярост, интифада и революция", заяви Хания в реч пред множеството, изпълнило площад Ал Катиба в град Газа.

Решението на Тръмп миналата седмица предизвика палестински протести на Западния бряг и в ивицата Газа, включително такива, които прераснаха в смъртоносни сблъсъци с израелските сили за сигурност. Остава неясно обаче дали гневът на палестинците срещу САЩ ще доведе до същинско въстание.

Съперничещото си с Хамас движение Фатах, на установения на Западния бряг палестински президент Махмуд Абас, се стреми да създаде палестинска държава в земите, завзети от Израел през 1967 г., със столица Източен Ерусалим. Хамас иска да създаде ислямска държава между река Йордан и Средиземно море, която да включва Израел.

Израел претендира за целия Ерусалим като своя столица, включително анексираната от него източна част, където се намират важни мюсюлмански, еврейски и християнски светилища.

Днешната демонстрация събра десетки хиляди привърженици на Хамас, много от които развяваха зеленото знаме на движението или носеха на главите си ленти на организацията.

Маскирани бойци на Хамас маршируваха зад политическите служители на движението на издигната сцена. Като фон служеше огромен плакат, показващ ерусалимската джамия Купол на скалата и боец на Хамас с палестинско знаме и автомат. Надпис на английски и арабски език гласеше "Ерусалим е столицата на Палестина".

Годишнината се отбелязва в трудно време за Хамас. Десет години след като превзе ивицата Газа със сила, движението е принудено да търси помирение с Фатах, отбелязва АП.

През октомври Хамас и Фатах постигнаха с египетско посредничество споразумение, предвиждащо ислямисткото движение да предаде контрола върху пропускателните пунктове в Газа, но напредъкът е възпрепятстван от различия във връзка със събирането на приходите.

Хамас обвинява за трудностите в Газа израелско-египетската гранична блокада, липсата на подкрепа от арабските и мюсюлманските страни и предполагаемите опити на Абас да подкопае движението.

Ивицата Газа страда от 43-процентова безработица и все по-сериозни прекъсвания на електричеството.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Таз Палестина като България, само, че тук никой не протестира. Мреме си тихо и мирно. Пфу.