Подобрение в отношенията между Русия и Запада? Не се очаква!

Руски издания: Ще действаме в режим на огледална дипломация
18 дек 2017 09:52, Елка Василева
123
Подобрение в отношенията между Русия и Запада? Не се очаква!
Снимка: архив, Reuters

Не се очертава подобрение в отношенията между Русия и Запада, смятат експерти на Руския съвет по международните въпроси, цитирани в "Комерсант".

Тази седмица неправителствената организация ще публикува доклад, описващ основните външнополитически трудности за Русия през 2017 г. и шансовете да бъдат решени през идната година, пояснява вестникът.

Сред бъдещите заплахи за Москва се посочват "използване на санкции от САЩ срещу Русия и партньорите й в чужбина", "спиране на сътрудничеството между Русия и САЩ по останалите направления" и "засилване на взаимните възпиращи мерки от страна на Русия и НАТО".

Очаква се впрочем 2018 г. да донесе и редица възможности, пише "Комерсант". Що се отнася до Запада, те са свързани главно с ЕС.

Благодарение на това "през 2018 г. може да се оформи тенденция за санкционни режими "с различна скорост" спрямо Русия", смятат авторите на доклада, но правят уговорка, че излишният оптимизъм тук е неуместен.

"В отношенията с ЕС Русия ще разполага с ограничено пространство за маневри", се казва в документа. Експертите все пак се надяват Москва да установи "избирателно сътрудничество" с Брюксел, особено ако напредне уреждането на ситуацията в Източна Украйна.

Новите санкции, които се очаква САЩ да наложат на Русия през февруари, ще бъдат допълнени със секретен списък на руски граждани. И той ще е доста обширен, пише "Известия", като се позовава на три информирани източника от Вашингтон.

Списъкът ще включва няколкостотин граждани на Русия, "срещу които няма да се въвеждат санкции. Но документът ще стане сигнал за европейците, че е нежелателно да имат работа с тези хора", обяснява събеседник на изданието, цитирано от Би Би Си.

По думите му тайният списък може би ще съдържа имена на руски бизнесмени, обществени дейци и хора с държавни отличия. Списъкът ще се разпространява само сред съюзници и партньори на САЩ в Европа.

В момента тече подготовката му и ресорните ведомства - Конгресът, финансовото министерство и Държавният департамент, изпращат препоръки и свои варианти.

Русия пък вече подготвя евентуални ответни мерки, уверява пред "Известия" Андрей Климов, председател на временна сенатска комисия за предотвратяване на евентуална намеса от чужбина във вътрешните работи на Русия. По думите му Москва знае какво планира Вашингтон.

"Ще действаме в режим на огледална дипломация. Всички недружелюбни действия на САЩ ще бъдат посрещнати с точно същите мерки от страна на Русия", казва сенаторът.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
0
 
0
 
! Отговори
СУЛЬО преди 6 години
АНОНИМОСТТА ТИ НЕ СКРИВА, ЧЕ СИ ***.
113
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чичо Сам на края ще остане сам.
112
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който се мисли за по-голям от чичо Сам си го получава накрая.
111
5
 
1
 
! Отговори
Трак до 116 преди 6 години
Аз , като погледна към улицата виждам народ много по богат от руския , духовно и материално.Не виждам алкохолици вързани с колана за стълбовете и наркомани с проказа по ръцете от крокодил.
110
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците вече не са наивни. Кристално ясно им е, че нямат нужда о Запада, ако не искат да заприличат на мизерстващите България и Гърция. ...и най-вече България за съжаление. Който не вярва може да погледне към улицата вместо да бъцка по нета.
109
6
 
2
 
! Отговори
Трак преди 6 години
Ей , русофили , защо си мислите , че някой в Европа си мисли за Крим????Русия се простреля в крака за едно мижаво парченце земя , което и без друго си е населено с руснаци.Путин падна в капана на ЕС и сега си плаща с лихвите-46% от руснаците изпитват затруднения да се изхранват.Това е глад за половин Русия , но иначе си имайте Крим.
108
4
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Русия е велика, Крим е руски, свикнаха ли западните лицемери от Англия, Франция и САЩ и слугите им в България?
107
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това, което не ме убива, ме прави по-силен!
106
5
 
8
 
! Отговори
До Анонимен 74 преди 6 години
Войната в Афганистан беше грешка на съветското ръководство. Намесиха се там, където вече имаше жестоко кланово противоборство. Осъзнаха се и напуснаха, но не не бити като американците във Виетнам, а под строй и командващият ген. Лебед беше под развятото знаме на последния танк.Афганците до ден днешен споменават "шурави" като честни и добри бойци и се грижат за паметниците на загиналите съветски войни.Аамериканците пикаят върху труповете на убити талибани, смеят се и се снимат!Тях ги неневиждат
105
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е съсипаха русия
104
1
 
2
 
! Отговори
факти, само факти преди 6 години
До Боби ДРУГАРЮ, ТИ СЕ ПООБЪРКА В ТЕМАТА, ФАКТИТЕ, ИЗВОДИТЕ ... САМО С ПРОПАГАНДНИ ТЕЗИСИ НЕ ВЪРВИ. ЛЕК ДЕН, И ДЕРЗАЙ :)
103
0
 
0
 
! Отговори
БИрата е отровена преди 6 години
Днес от сутринта почнаха проверка относно прогноза за бъдещето.Първо по инструкция проверяват БЪлгарите дали работят.Ако да добре.Ако не кротко..Първи резултати в София на власт са нагли крадци. Ограбват десетки милиарди годишно НАРОДА КХАПВА И ПИЙВА Нему пука..
102
5
 
2
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До факти, само фактиУмнико Сталин се е готвил за ГЛОБАЛНА РЕВОЛЮЦИЯ - Разбирай Война но никога не е планирал да е била на негова територия.Но събитията от 1937(победата на Франко в Испания) до 1939(лятото подписване на договора Рибентроп-Мо ло тов) практически са ИЗОЛИРАЛИ СССРЕ знаеш какво стана с Германия нали в крайна сметка. Останалите се обединиха и я ракъсаха за пореден път.
101
5
 
6
 
! Отговори
факти, само факти преди 6 години
До Боби : Ах, тези лоши капиталисти и наивни западни политици дето му попречили на миролюбивия СССР да не стане агресор )))) Ах, този съблазнител Рибентроп дето подлъга Моло'тов, ах колко шампанско се изпи съвместно от братските немски и советски войски след подялбата на Полша ... В червената пропаганда където фактите се извъртат в удобен формат, СССР много неща е уж бил готов да стори и гарантира. Само че СССР фактически си е крупен агресор .... Корекгто е да споменем, че не е единствени
100
7
 
2
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До факти, само факти продКазах ти Стратегически защо СССР влезе в Финландия и ПрибалтитеА когато се подписаха секретните договорености по договора Рибентроп-Мо ло тов - както се казва кой се отказва от територии - така и така имиджа на СССР вече е разрушен поне Сталин е бил изключиелно практичен човек и се е възползвал.
99
7
 
2
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До факти, само фактиФАКТ преди ВБ и ФР да дадат Чехословкия на Хитлер СССР беше готов да гарантира независимост дори и при война. Чехите оплескаха работата защото се довериха на Чембърлейн - Германия УДВОИ производствения си капацитет а и ПОЛША окупира част от Чехословакия ...Като се почне от тогава в политическата игра на съюзи ВБ и ФР се опитват никой в Европа да не е със СССР!Е не може да си сам срещу всички - Доказа го съдбата на ГерманияЗа това и се подписа Рибентроп-Мо ло тов договор
98
4
 
2
 
! Отговори
факти, само факти преди 6 години
До Боби Е, ти явно разбираш "бъкел" от червена стратегия ))) През периода 1939-1940 "неагресивният" СССР в съюз с Хитлер като агресор стратегически си подели Полша, пак така стратегически "неагресивният" СССР като агресор влезе в Прибалтика, Западна Украйна, Западна Белорусия, Бесарабия и Буковина,
97
2
 
1
 
! Отговори
Кротко преди 6 години
АКо огледате как са поразили лидерите на много западни страни участвали в нагла анти московска пропаганда ще забележите отравяне през нарочно намазани с отровни спец препарати дръжки на врати и други..Вижте ръцете на Столтенберг..Подобни следи се виждат и по ръцете на Путин,Медведев ,Тръмп,Меркел и други..
96
3
 
4
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До факти, само факти 100Понеже БЪКЕЛ не разбираш от СРАТЕГИЯ не може да разбереш защо СТАЛИН отива на ТОЗИ ХОД - ДА РАЗРУШИ ИМИДЖА НА СССР КАТО СТРАНА КОЯТО НЕ Е НАПАДАЛА НИКОЙ(ДА ДОРИ И ПОЛША 1922 Поляците почват)АКО НЕ БЯХА ПРИСЪЕДИНЕНИ ПРИБАЛТИТЕ и/или НЕ БЕШЕ ОСИГУРЕН ЛЕНИНГРАД ОТ СЕВЕР ИЛИ две седмици след началото на войната щеше да има морски десант в Прибалтика в тила на червената АрмияИЛИ Германия щеше да нападне през Норвегия и през Финландия като втори удар към СССР
95
6
 
5
 
! Отговори
факти, само факти преди 6 години
До Боби ВОЙНАТА Е ПОЗОРНА ЗА СССР. СТАЛИН Е НАПАДНАЛ СЪСЕДНА ФИНЛАНДИЯ, КАЗАНО ДИРЕКТНО - СССР Е АГРЕСОР. ОСТАНАЛИТЕ ТИ СЪВЕТСКИ ИЗМИШЛЬОТИНИ ГИ РАЗКАЗВАЙ ПО ПАРТИЙНИ ВЕЧЕРИНКИ, ЕТО ТИ СЪВЕТСКИЯТ ЛОЗУНГ ОТ ОНЕЗИ ПОЗОРНИ ВРЕМЕНА: Мы идм в Финляндию не как завоеватели, а как друзья и освободители финского народа от гнта помещиков и капиталистов.