Подобрение в отношенията между Русия и Запада? Не се очаква!

Руски издания: Ще действаме в режим на огледална дипломация
18 дек 2017 09:52, Елка Василева
123
Подобрение в отношенията между Русия и Запада? Не се очаква!
Снимка: архив, Reuters

Не се очертава подобрение в отношенията между Русия и Запада, смятат експерти на Руския съвет по международните въпроси, цитирани в "Комерсант".

Тази седмица неправителствената организация ще публикува доклад, описващ основните външнополитически трудности за Русия през 2017 г. и шансовете да бъдат решени през идната година, пояснява вестникът.

Сред бъдещите заплахи за Москва се посочват "използване на санкции от САЩ срещу Русия и партньорите й в чужбина", "спиране на сътрудничеството между Русия и САЩ по останалите направления" и "засилване на взаимните възпиращи мерки от страна на Русия и НАТО".

Очаква се впрочем 2018 г. да донесе и редица възможности, пише "Комерсант". Що се отнася до Запада, те са свързани главно с ЕС.

Благодарение на това "през 2018 г. може да се оформи тенденция за санкционни режими "с различна скорост" спрямо Русия", смятат авторите на доклада, но правят уговорка, че излишният оптимизъм тук е неуместен.

"В отношенията с ЕС Русия ще разполага с ограничено пространство за маневри", се казва в документа. Експертите все пак се надяват Москва да установи "избирателно сътрудничество" с Брюксел, особено ако напредне уреждането на ситуацията в Източна Украйна.

Новите санкции, които се очаква САЩ да наложат на Русия през февруари, ще бъдат допълнени със секретен списък на руски граждани. И той ще е доста обширен, пише "Известия", като се позовава на три информирани източника от Вашингтон.

Списъкът ще включва няколкостотин граждани на Русия, "срещу които няма да се въвеждат санкции. Но документът ще стане сигнал за европейците, че е нежелателно да имат работа с тези хора", обяснява събеседник на изданието, цитирано от Би Би Си.

По думите му тайният списък може би ще съдържа имена на руски бизнесмени, обществени дейци и хора с държавни отличия. Списъкът ще се разпространява само сред съюзници и партньори на САЩ в Европа.

В момента тече подготовката му и ресорните ведомства - Конгресът, финансовото министерство и Държавният департамент, изпращат препоръки и свои варианти.

Русия пък вече подготвя евентуални ответни мерки, уверява пред "Известия" Андрей Климов, председател на временна сенатска комисия за предотвратяване на евентуална намеса от чужбина във вътрешните работи на Русия. По думите му Москва знае какво планира Вашингтон.

"Ще действаме в режим на огледална дипломация. Всички недружелюбни действия на САЩ ще бъдат посрещнати с точно същите мерки от страна на Русия", казва сенаторът.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СТРАНДЖАТАИ то като "перфектен тактик", какво щеше да направиш в битката за Стара Загора, мозък.... Още малко ще оправдаеш турските кланета в Стара Загора и явно опълченците и руснаците ще да са "виновни" за тях, нали.... Много лесно е да ръсиш мозък и да даваш акъл за събития, които са се случили преди повече от 140 г.! А в крайна сметка кой е победител във войната и какво се е случило след нея?
73
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ и европейските държави започват да разбират, че Русия ги побеждава в играта, измислена от тях и водена по техните правила.
72
0
 
2
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До СТРАНДЖАТА: Оценка за това, какво представлява САЩ за света могат да дадат тези народи, които са имали конфликти с тях. Дали на виетнамците, срещу които са използвани всякакви оръжия (са които самите американски войници съдиха собствената си държава) мислят, че САЩ са защитавали там благородна кауза. Ами мексиканците, които имат поговорка "Тъй далече от бога, и тъй близо до Съединените щати". Да, те крепят собственото си благополучие като печатат долари, това им е опорната точка.
71
3
 
1
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До только факты 65Защо казваш че Афганистан е загуба? Загуба е ако не си изпълнил задачите които си си поставил.Какави са задачите на СССР в Афганистан?1. да не се присъедини към влиянието на ИРАН(за тогавашния момент най-големия приятел на САЩ в Близкия изток)2. Да се запуши дупката в стратегически радарни системи на юг - Пършинг ракета изстреляна от Афганистан няма даже на радарите да я видят преди да уцели Москва3. Полигон за изпитания на оръжияЕ постигнаха целите си нали?
70
3
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
До БобиСпомни си какъв бой ядоха руснаците от малка Финландия през зимната война през 1940 година... - тогава бяха при равни условия...
69
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До анонимен.........Русия винаги побеждава..В Афганистан защо не го знаят?
68
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СТРАНДЖАТАПо времето на Освободителната война не е имало държави Украйна и Финландия бе, мозък! По простата причина, че тези територии са били в границите на Руската империя! Българското опълчение също е било подготвено в империята и под руско командване Ама то се иска малко информираност преди да ръсиш тАпизми и да се излагаш по интернет!
67
3
 
6
 
! Отговори
Руска дезинформация преди 6 години
До Анонимен..............Снайперистката стрелба на 20 февруари 2014 година срещу де.Знаем за руската пропагандна гледна точка за случилото се в Киев. на сборището край Копринка може и да ти повярват, но тук не!
66
4
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
До АнонименДа но заслугата не е само нейна, а на Украйна, Финландия, Румъния, хърватски подразделения и най-вече на българските опълченци, а сега си припомни погрешната тактика на Тотлебен убила 6 хиляди само за ден и на некадърника Столетов причина за опожаряването на Стара Загора... - и накрая за капак българомразеца Игнатиев подписал договора...
65
4
 
0
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До СТРАНДЖАТА 63Не се излагайСамо срещу Франция, Германия и Турция(частично) са ползвали услугите на Генерал Зима. Останалите споменати от теб страни живеят при същите условия като и Рашките и както Генерала в този случай помага така и пречи.
64
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Снайперистката стрелба на 20 февруари 2014 година срещу демонстранти от Майдана е била извършена не от силите за сигурност, а от чужди снайперисти, наети от опозицията и организаторите на Майдана.
63
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия винаги побеждава.
62
0
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
До Анонимен 64Аз имах предвид хората напуснали Европа и основали САЩ...
61
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СТРАНДЖАТАРадвай се или бъди поне благодарен /или поне така трябва/, че омразната ти Русия е победила в Освободителната война Османската империя и благорение на тази победа има в момента Независима България.... Или и на това не се радваш?
60
2
 
4
 
! Отговори
только факты преди 6 години
РУСИЯ ИМА ПОВЕЧЕ ЗАГУБИ ОТКОЛКОТО ПОБЕДИ. ЕТО НЯКОЛКО КАТАСТРОФАЛНО ЗАГУБЕНИ ВОЙНИ: 1904-1905 гг. Русско-японская война, 1914-1918 гг. Первая мировая война, 1919-1920 гг. Советско-польская война,1979-1989 гг. Афганская война. ИМА И ПОБЕДИ - ПИРОВИ
59
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СТРАНДЖАТАНа нищо не са се противопоставили "великите демокрации" от Ингилизия, Белгия, Холандия, Дания, Испания, Швеция......, защото същите продължават да са монархии, управлявани от хрантутени от бюджета династии... В съседната статия пише за някакъв белгийски принц, който ще съди Белгия щото намалила издръжката му с 48 000 евро годишно и по този начин нарушила "човешките" му права?!?! Направо да се разплаче човек за принца!
58
2
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
До Анонимен"Русия винаги побеждава, защото Русия е страна победител"...----------------------------------------------------------------В исторически план Русия има много загубени войни... - с Турция, Финландия, Украйна, Полша, Швеция... - но има и победи... - интересното тука е, че почти всички руски победи се дължат на великия руски генерал "Зима"... - срамно е например да палиш собствените си градове и села и да отстъпваш, като чакаш противника да замръзне, а после да се тупаш по гърдит
57
1
 
1
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До минск 54Разберете МОСКВА НЯМА КАК ДА НАКАРА УКРАИНЦИТЕ(ОСВЕН АКО НЕ ПУСНЕ 200 БОМБЕРА И ВСИЧКОТО УКРАИНСКО ТЕЖКО ОРЪЖИЕ В ЗОНАТА ЗА СИГУРНОСТ НЕ ГО ИЗБОМБИ) ДА СПРАТ ДА СТРЕЛЯТ И ДА ПОЛЗВАТ ТЕЖКО ОРЪЖИЕНЯМА КАК ДА ГИ НАКАРА ДА СИ ПРОМЕНЯТ КОНСТИТУЦИЯТАНЯМА КАК ДА ГИ НАКАРА ДА СИ ПРЕНАПИШАТ ЗАКОНИТЕНЯМА КАК ДА ГИ НАКАРА ДА ПРИЛОЖАТ АМНИСТИЯНЯМА КАК ДА ГИ НАКАРА ДА ПРИЕМАТ ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ ОТ ДОНБАСНЯМА КАК ДА ГИ НАКАРА ДА НАПРАВЯТ ЧЕСНИ ИЗБОРИПЪЛНОРАЗМЕРНА ВОЙНА ЛИ ИСКАТЕ ?????
56
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Русия няма демокрация. Демокрацията, както всички знаем, е власт на богатите и на търговците, а в Русия има власт в името на народа и за народа. Главната опора на Путин са хората. Цялата му власт се основава на народното доверие и затова е толкова важно хората да получават плодовете на неговото управление.
55
0
 
5
 
! Отговори
Путин преди 6 години
До рускинята, Щом толкова много ме обичаш, направи ми лимонена торта, ние Боярeшник-а го имаме! Ела при нас в Валикая Россия, в Болгарии очень плохо! Вземи с тобой всичками болгарсками марзилками у нас Сибирь балшой!