Подобрение в отношенията между Русия и Запада? Не се очаква!

Руски издания: Ще действаме в режим на огледална дипломация
18 дек 2017 09:52, Елка Василева
123
Подобрение в отношенията между Русия и Запада? Не се очаква!
Снимка: архив, Reuters

Не се очертава подобрение в отношенията между Русия и Запада, смятат експерти на Руския съвет по международните въпроси, цитирани в "Комерсант".

Тази седмица неправителствената организация ще публикува доклад, описващ основните външнополитически трудности за Русия през 2017 г. и шансовете да бъдат решени през идната година, пояснява вестникът.

Сред бъдещите заплахи за Москва се посочват "използване на санкции от САЩ срещу Русия и партньорите й в чужбина", "спиране на сътрудничеството между Русия и САЩ по останалите направления" и "засилване на взаимните възпиращи мерки от страна на Русия и НАТО".

Очаква се впрочем 2018 г. да донесе и редица възможности, пише "Комерсант". Що се отнася до Запада, те са свързани главно с ЕС.

Благодарение на това "през 2018 г. може да се оформи тенденция за санкционни режими "с различна скорост" спрямо Русия", смятат авторите на доклада, но правят уговорка, че излишният оптимизъм тук е неуместен.

"В отношенията с ЕС Русия ще разполага с ограничено пространство за маневри", се казва в документа. Експертите все пак се надяват Москва да установи "избирателно сътрудничество" с Брюксел, особено ако напредне уреждането на ситуацията в Източна Украйна.

Новите санкции, които се очаква САЩ да наложат на Русия през февруари, ще бъдат допълнени със секретен списък на руски граждани. И той ще е доста обширен, пише "Известия", като се позовава на три информирани източника от Вашингтон.

Списъкът ще включва няколкостотин граждани на Русия, "срещу които няма да се въвеждат санкции. Но документът ще стане сигнал за европейците, че е нежелателно да имат работа с тези хора", обяснява събеседник на изданието, цитирано от Би Би Си.

По думите му тайният списък може би ще съдържа имена на руски бизнесмени, обществени дейци и хора с държавни отличия. Списъкът ще се разпространява само сред съюзници и партньори на САЩ в Европа.

В момента тече подготовката му и ресорните ведомства - Конгресът, финансовото министерство и Държавният департамент, изпращат препоръки и свои варианти.

Русия пък вече подготвя евентуални ответни мерки, уверява пред "Известия" Андрей Климов, председател на временна сенатска комисия за предотвратяване на евентуална намеса от чужбина във вътрешните работи на Русия. По думите му Москва знае какво планира Вашингтон.

"Ще действаме в режим на огледална дипломация. Всички недружелюбни действия на САЩ ще бъдат посрещнати с точно същите мерки от страна на Русия", казва сенаторът.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"В същото време Русия налага санкции на България, най-бедната страна в Европа"Ми нали се репчехте "санкции до дупка", сега що квичите когато Русия наложи контрасанкции?
53
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия винаги побеждава, защото Русия е страна победител.
52
3
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Държава съставена от смели и свободни духом хора, противопоставили се на властта на царе, папи и патриарси, основали общество на принципа на демокрацията... - няма как да не излезе победител със закрепостени селяни телом и духом... - слава Богу, че има кой да брани ДЕМОКРАЦИЯТА... - ние сме с него, а който предпочита квас и боярищник прав му път към Сибир...
51
3
 
1
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До СТРАНДЖАТА 42Странджа от ПАМТИВЕКА важи следната АКСИОМА за всички сега ги наричат антитерористични операции - СЧИТАЙ ЧЕ ВСИЧКИ ЗАЛОЖНИЦИ СА МЪРТВИА след появата на Стокхолмския СиндромСЧИТАЙ ЧЕ ВСИЧКИ ЗАЛОЖНИЦИ СА МЪРТВИ А АКО СА ЖИВИ ТРЕТИРАЙ ГИ КАТО ПРЕСТЪПНИЦИ ЗА СОБСТВЕНА БЕЗОПАСНОСТ!!!След завършване на операцията ако няма жертви спец службите пре спокойно вдигат наздравица за късмета си този път.
50
0
 
5
 
! Отговори
Виц преди 6 години
ЕС налага санкции на Русия.
49
0
 
4
 
! Отговори
минск преди 6 години
АМИ, ТИ, БОБИ, ЧЕЛ ЛИ СИ ? Напомним, Международный суд ООН обязал Украину и Россию полностью выполнять все положения Минских договоренностей. Ранее представители РФ неоднократно заявляли, что Россия не является стороной в этом документе, а призвана только обеспечить его выполнение
48
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До рускиня до 29Именно Путин използва вакуумни и термични бомби в Сирия. и изби над 5000 сирийски жени и деца. Именно путин продължава да избива хора в Украйна.Докато има Путин ще има войни и насилие.
47
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До рускиняПо същата причина, поради която крият името Moлoтoв. А Рибентроп не е цензурирано.
46
2
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
До ognyanzТочно преди сто години Русия /СССР/ сложи началото на голямото противопоставяне... - отдели се от правия /демократичен/ път, а вкара и други държави в блатото... - е, няма как държавата родоначалник на демокрацията да се примири с това... - знам, борбата е безмилостна, но целта оправдава средствата... - не можем да остави света да заприча на Северна Корея или Русия...
45
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А къде са първите русофили на републиката радев и нинова? Къде са Шаренкова, Сидеров, Гарелов, Гоце, Румен петков и цяла още знайни и незнайни русофили Защо не тропнат по масата и да искат на висок глас приятелски отношения с Русия. защо БСП и Атака не организират митинги и бдения с искането за сваляне на санкциите? Защо не се събират подписи за референдум за измлизане от ЕС и НАТО и присъединяване към Евразийскиясъюз. Или са русофили само пред електората а в същност са обикновени рубладжии?
44
4
 
8
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Hafen die Wahrheit 36Ти изобщо чел ли си минските споразумения? Русия както Германия и Франция са Гарантиращи наблюдатели че ония няма както в Африка Тутси и кое беше другото племе няма да почнат да се изтребват наред1. Спиране на Огъня - ама Украинците нещо не щат и продължават обстрелите ежедневно2. Изтегляне на оръжието в тила - Изтегля се , ротира се и се връща...3. Амнистия - няма4. Промяна на конституция и законодателство за нови избори ... че я промениха - ДАама как?5 избори НЕ
43
5
 
3
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
До 29, Ко убитите в Сирия от страна на Расия са стотици хиляди мирни граждани (по официални данни). А за Ирак и до днес иракчаните са благодарни на САЩ, че ликвидираха диктатора Садам Хюсеин. Ако руският поклонник даде достоверен линк за жертвите на САЩ в Ирак ок! Иначе тук почти всичко е fike news!
42
4
 
5
 
! Отговори
рускиня преди 6 години
Модераторе, "н.а.п.а.л.м" е дума ,която се ползва от международна общественост, за да опишат зверства на американци във виетнам. Защо я скрихте?
41
4
 
7
 
! Отговори
рускиня до 29 преди 6 години
Да не би Путин скачал с курабийки на майдана? Да не би Путин използвал бомбордировки тип "килим" на сирийски градове? Да не би Путин използвал *** в виетнам? да не би Путин използвал атомна бомба над цивилни градове? Да не би Путин обесил законен лидер на суверенна държава. Да не би Путин насилствено разби суверенна държава като създаде измислено косово?Ако си *** и *** - недей да го демонстрираш толкова явно.
40
1
 
6
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До "СТРАНДЖАТА": Ако забравим за явните п'рестъпления на САЩ, другото може да мине за "благороден процес". Все пак идва и Коледа и Нова година, да им дадем малко бонус.
39
1
 
4
 
! Отговори
Хъша преди 6 години
До Странджата Тъй са мислели и отпреди ,че сме на правилната страна ,но събитията и времето след това са показвали грешната ни страна. Нека да видим събитията какво ще покажат след време . Отново бързаш като пуле пред майка си,Странджа .
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Ще действаме в режим на огледална дипломация"поглежда се "македонеца" в огледалото и кого да види - оня с квадратните мустачки .
37
5
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Борбата на Путин срещу терористите можем да оприличим, като широкоспектърен антибиотик... - убива всичко живо... - справка: училището в Беслан, театър Норд Ост и т.н.
36
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен...........ЕС налага санкции на Русия - смях в залата!.Смях в залагат ама защо българофобите руски еничари *** на умряло?
35
3
 
1
 
! Отговори
Pitam преди 6 години
До ЗозоГлад и лабуть за ***!_________________________И какво са ти направили американците та така си се озлобил??? И глад и лобут ...