Подобрение в отношенията между Русия и Запада? Не се очаква!

Руски издания: Ще действаме в режим на огледална дипломация
18 дек 2017 09:52, Елка Василева
123
Подобрение в отношенията между Русия и Запада? Не се очаква!
Снимка: архив, Reuters

Не се очертава подобрение в отношенията между Русия и Запада, смятат експерти на Руския съвет по международните въпроси, цитирани в "Комерсант".

Тази седмица неправителствената организация ще публикува доклад, описващ основните външнополитически трудности за Русия през 2017 г. и шансовете да бъдат решени през идната година, пояснява вестникът.

Сред бъдещите заплахи за Москва се посочват "използване на санкции от САЩ срещу Русия и партньорите й в чужбина", "спиране на сътрудничеството между Русия и САЩ по останалите направления" и "засилване на взаимните възпиращи мерки от страна на Русия и НАТО".

Очаква се впрочем 2018 г. да донесе и редица възможности, пише "Комерсант". Що се отнася до Запада, те са свързани главно с ЕС.

Благодарение на това "през 2018 г. може да се оформи тенденция за санкционни режими "с различна скорост" спрямо Русия", смятат авторите на доклада, но правят уговорка, че излишният оптимизъм тук е неуместен.

"В отношенията с ЕС Русия ще разполага с ограничено пространство за маневри", се казва в документа. Експертите все пак се надяват Москва да установи "избирателно сътрудничество" с Брюксел, особено ако напредне уреждането на ситуацията в Източна Украйна.

Новите санкции, които се очаква САЩ да наложат на Русия през февруари, ще бъдат допълнени със секретен списък на руски граждани. И той ще е доста обширен, пише "Известия", като се позовава на три информирани източника от Вашингтон.

Списъкът ще включва няколкостотин граждани на Русия, "срещу които няма да се въвеждат санкции. Но документът ще стане сигнал за европейците, че е нежелателно да имат работа с тези хора", обяснява събеседник на изданието, цитирано от Би Би Си.

По думите му тайният списък може би ще съдържа имена на руски бизнесмени, обществени дейци и хора с държавни отличия. Списъкът ще се разпространява само сред съюзници и партньори на САЩ в Европа.

В момента тече подготовката му и ресорните ведомства - Конгресът, финансовото министерство и Държавният департамент, изпращат препоръки и свои варианти.

Русия пък вече подготвя евентуални ответни мерки, уверява пред "Известия" Андрей Климов, председател на временна сенатска комисия за предотвратяване на евентуална намеса от чужбина във вътрешните работи на Русия. По думите му Москва знае какво планира Вашингтон.

"Ще действаме в режим на огледална дипломация. Всички недружелюбни действия на САЩ ще бъдат посрещнати с точно същите мерки от страна на Русия", казва сенаторът.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЕЕЕ! Никой нормален човек в света не вярва на ФАЩ! Особено на фалшивата пропаганда за "американската мечта" - дори самите кравари не вярват вече в това!
13
7
 
5
 
! Отговори
десен преди 6 години
Не може да даваш лош пример с Крим и да очакваш да имат добри отношения към теб. И от такива действия, ето че може и другаде- Йерусалим, после ще дойде друго, просто защото една държава анексира част от друга и даде лош пример. Ако няма кой да и го каже и да се съпротиви, какво ще стане, турците до Виена ще стигнат..
12
7
 
16
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До USA Я пак??? Кой кого иска да унищожи? Кой кого е обградил отвсякъде с бази ?Кой налага разбиранията си за демокрация с оръжие или цветни революции навсякъде по света, кой купува цели правителства, кой има официална професия"икономически убиец"?
11
15
 
6
 
! Отговори
огледало преди 6 години
Огледална дипломация-огледални мерки-това е възможно само между равноправни страни. Нека да помислим: 1. БВП на САЩ и на Русия, на Русия е по-малък от Холандия. 2. Университети,Научни центрове, ноу-хау,ИТ в САЩ и в Русия . В Русия сега се радват на Лада с автоматична скоростна коутия/ направена от Шевролет/. 3. Имидж в света-всеки е чувал и иска американската мечта-защо никой не говори за руска мечта? Извод: Когато Путин настигне по височина Тръмп или Обама тогава и Русия ще достигне САЩ.
10
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ПетровТам където има американци няма руснаци.Хахахаха ***, *** ,ама по-силно хахахаха
9
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато Краварите върнат заграбените земи на коренното население, на континента Северна Америка - тогава може и да се помисли за нормални отношения!
8
10
 
15
 
! Отговори
Петров преди 6 години
Русия била пияна. Такива промити мозъци избират Боко и Цвъ дето искат да ни превърнат във военна база на американците за атака срещу Русия. По разпореждане от "големите началници". Няма индустрия няма пари няма работа. само американско оръжие и обслужващ персонал на американските латиноси в "непобедимата американска армия". Това било "демокрацията".
7
13
 
7
 
! Отговори
USA преди 6 години
Как очаквате САЩ да имат добри отношения със страна, която ги мрази (защото им завижда на успехите) и иска да ги унищожи? Страна, която е окупирала и анексирала части от друга държава? Страна която системно погазва международните договори, меси се в политиката на чужди държави, финансира проруски партии, заплашва съседите си с бомби и смърт и т.н.?
6
4
 
5
 
! Отговори
Содом и Гомор преди 6 години
На кой ли му пука /Отдавна света е завладян от едни и същи хора правещи едно и също зло .Някой може ли да направи разлика между ислямизма ,Путинизма,европеизма на ЕС и САЩ.Всичките творят зло и служат на Дявола.Господ е забравен и отречен .Тъй че да си се карат,оправят и прочие простотии .Вече и Рождество превърнаха в бит пазар ,вие за планетата сте се загрижили ,то хора няма вие за планетата.
5
8
 
14
 
! Отговори
сащ=тероризъм преди 6 години
На сащ не може да се вярва! Те доказано създават тероризъм!
4
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато агресивната руска *** се превърне в нормалне държава зачитаща международното право и подписаните договори може и цивилизования свята да поддържа нормални отношения с нея. Дотогава ще дружи единствено със страни като Иран, Сирия, Судан, венецуела и Зимбавве и терористите от хамас и Хизбулла.
3
22
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нормални отношения може да има с нормални държави.А Русия не е нормална.Тя е агресивна, пияна и войнстваща.
2
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предсмъртни гърчове на краварите! Но нищо не помага вече!
1
1
 
17
 
! Отговори
Ми преди 6 години
имаше там някакъв закон за действието и за равното по големина и противоположно по посока противодействие!