Принц ще съди Белгия за човешките си права

Братът на краля с ?48 200 глоба за неподчинение на правителството
18 дек 2017 11:07, Екип на Dnes.bg
4
Принц ще съди Белгия за човешките си права
Снимка: Twitter

Братът на белгийския крал обмисля да даде под съд страната си за нарушаване на човешките му права пред Съда за правата на човека в Страсбург.

Това съобщи адвокатът му преди гледането в парламента на искането на правителството издръжката на принца да бъде намалена с 15% заради несъгласувани прояви на дипломатическия фронт.

Според адвоката принцът не е знаел, че трябва да поиска разрешение за появата си на прием в китайското посолство в Брюксел, а правителствената санкция ощетява човешките му права.

Братът на белгийския крал Филип, принц Лоран, е известен като “ужасното дете” на кралството заради многобройните скандали, в които се забърква, както и заради своята ексцентричност.

Той обаче ще трябва да плати за неподчинение на правителството буквално, след като премиерът Шарл Мишел поиска от парламента годишната му държавна издръжка от 308 000 евро да бъде намалена еднократно с €48 200.

Чашата на търпението на правителството преля, когато през юли се разбра, че принц Лоран е отишъл на прием в чест на 90-годишнината от комунистическата армия на Китай, без да се допита до кабинета.

Освен, че го е пропуснал, принцът се появил на приема с белгийска военна униформа, позирал е пред чуждо знаме и с военни от друга армия, се казва в мотивите на правителството.

По силата на закон от 2013 г. кралското семейство може да се среща с представители на други държави само с одобрението на кабинета.

По ирония на съдбата принц Лоран сам разкри прегрешението си, публикувайки снимка в Тwitter, на която заедно с китайските си домакини разрязва торта в чест на годишнината. Веднага след като снимката беше публикувана, китайското посолство пусна още фотографии, на които принцът е с китайски генерали и пред китайското знаме.

И докато принцът настоява, че поканата е била персонална и той е бил на приема в лично качество, според кабинета появата на принца с униформа прави участието му официално и той е трябвало да се консултира предварително.

През 2011 г. кралският брат се замеси в друг дипломатически скандал, след като се срещна с президента на Конго Кигала и с премиера на Шри Ланка Ранил Викремесинге без знанието на кабинета.

Веднага след като премиерът Мишел обяви, че принцът ще бъде наказан, аристократът направи няколко нелицеприятни коментари към кабинета, настоявайки че работи повече за страната си, отколкото му плащат.

Сега адвокатът му настоява да получи разрешение от председателя на парламента, да представи мнението на принц Лоран пред депутатите, преди те да гласуват дали да го глобят.

Белгия е конституционна монархия, в която правителството води външната политика на страната, а кралското семейство може да изпълнява само дипломатически и икономически мисии в чужбина, с одобрение на външното министерство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
то на кралските особи какво друго да и вземат освен парите, титлите са им по рожение
2
4
 
0
 
! Отговори
Кротко преди 6 години
АЛО БЕЛГИЯ Е КОНСТИТУЦИОННА МОНАРХИЯ..КАкви Глоби Какво подчинение ..
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този Принц направо да му сложат короната на главата и да му дадът цялата власт в Белгия.Много правилно се е ориентирал в бъдеще Китай ще измести САЩ,НАТО ,ООН,ЮНЕСКО и всякакви международни договори!