Западът уверявал Горбачов, че НАТО няма да се разширява, но...

От 90-те до днес Алиансът почти се е удвоил – от 16 на 29 страни
18 дек 2017 11:37, Елка Василева
346
Западът уверявал Горбачов, че НАТО няма да се разширява, но...
Михаил Горбачов и Хелмут Кол. Снимка: архив, Reuters

Архивни поверителни документи, чийто гриф за защита вече е свален, доказват как президентът на СССР Михаил Горбачов многократно е бил уверяван през 1990 и 1991 г., че НАТО няма да се разширява. Това съобщиха медии в Белгия, като се позоваха на анализ на университетски изследователи.

Документи, свързани с тази тема, са публикувани преди седмица в сайта на университета "Джордж Вашингтон" в столицата на САЩ и са част от Архива по национална сигурност. Използваните документи включват грами, секретни меморандуми, писма и протоколи.

Архивите показват, че Горбачов и други висши съветски ръководители многократно са били уверявани от Запада, че и след падането на Берлинската стена НАТО няма да разширява зоните, в които действа.

Такива уверения са били давани от президента на САЩ Джордж Буш, от генералния секретар на НАТО Манфред Вьорнер, от премиерите на Великобритания Маргарет Тачър и Джон Мейджър, от канцлера на ФРГ Хелмут Кол, от президента на Франция Франсоа Митеран.

Отбелязва се, че всички тези уверения са били устни и нито веднъж не са залегнали в писмен документ, изпратен от западна държава или организация до Москва.

Пояснява се, че Горбачов е бил успокояван за бъдещето на НАТО, за да приеме обединението на Германия. Отчита се, че оттогава насам НАТО почти се е удвоила - от 16, броят на съюзните държави наскоро достигна 29 с присъединяването на Черна гора.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


346
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 197Когато бяха живи дядовците са ми разказвали за мизерията в царска България - голяма неграмотност, мръсотия, бедност, с висше образование под 1%, със средно под 10 % от населението.... Ти явно си го "преживял" това време - я да чуем коментар от "извора"!?
184
5
 
19
 
! Отговори
123 преди 6 години
До 197Най-бедна е България, заради твоят Кумир - Иван Костов, който унищожи промишлеността на държавата и разпродаде почти всичките й активи...на кръга около себе си за стотинки. Появиха се т.нар. днес крупни "бизнесмени", станали такива... от привзтизацията и с предоставени им стотици милиони - в куфарчета!
183
6
 
22
 
! Отговори
измамници преди 6 години
В ютуб съм гледал клип с изявления на вице президента на САЩ и Канцлера на германия тогава който заявяват пред журналисти че НАТО няма да се разширява повече!!!те излъгаха тогава....
182
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"Че за да се обединят германците Русия ли трябва да питат? Пак ли Русия трябва да питат независими държави къде да членуват?"Случайно да си чел за договорености между страните победителки и загубили ВСВ? Та според тези договорености победена Германия е разделена на две. С обединението реално се нарушават тези договорености! Все едно България да иска и постигне обединение за земите си от преди 1919 г. /Ньой/!
181
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази българска любоф към Рассия е пагубна и резултатите са налице - най-бедни в ЕС. От 1945г. досега не можем да се съвземем. Питайте ако имате живи дядовци да ви разкажат какво е била Царска България и каква стана при Бай Тодор и сега в посткомунизма. За мен в Бэлгария нито има демокрация, нито правова държава. На Запад си мислеха, че ще се реформираме като Чехия и Полша, но те не са се сблъсквали с *** Балкански и любофта му към кражбата и към Рассия.
180
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а когато в Париж в дизайнерските бутици на Шанел или Пиер Карден чуят руска реч и се набират да им се кланят и да им слугуват защото знаят, че сега ще има голям оборот..Вярно е. Всичките руски *** които идват в България са облякани с Пиер Карден и Шанел ама от капалъто в Истанбул.
179
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пояснява се, че Горбачов е бил успокояван за бъдещето на НАТО, за да приеме обединението на Германия..Че за да се обединят германците Русия ли трябва да питат? Пак ли Русия трябва да питат независими държави къде да членуват?
178
11
 
5
 
! Отговори
Баба Ванга преди 6 години
През 2020 година ще се открие първия граничен пункт на украино-китайската граница.
177
6
 
24
 
! Отговори
Смех преди 6 години
Българите ги лъжат вече 30 години, съсипаха си държава като приказка, нито икономика вече нито селскостопанство, по градове и села пустош, българите се търкалят в евроатлантическата мизерия и още вярват, че след още 50 или 100 години може би ще живеят и те като на Запад.
176
2
 
7
 
! Отговори
до 180 преди 6 години
каква Сърбия и НАТО бе. ....
175
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Елцин свали Горбачов от власт. После се разбраха Запада и Елцин на каса водка. Какво ли е подписвал??
174
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен======НАТО вече е бита карта а Русия отново е силна и гледа на============Единствения проблем пред НАТО ще бъде, че няма да има кой да подпише акта за пълна и безусловна капитулация от страна на руската ***. Путин и шайката му ще бъдат лунчувани от самите руснаци или ще са избягали при Ким В Северна Корея.
173
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНе само че децата им учат на запад, но изкупиха имотите в Бевърли Хилз и сега краварите им слугуват, а когато в Париж в дизайнерските бутици на Шанел или Пиер Карден чуят руска реч и се набират да им се кланят и да им слугуват защото знаят, че сега ще има голям оборот. Русия отново е силна и велика, а България изнася само черноработници и проcтитутки за западна Европа.
172
16
 
3
 
! Отговори
Deutschland преди 6 години
Хахаха, савецката закваска се наблюдава и по родните ширини. Вечния враг иска да унищожи бензиноколонката, която една самобръсначка не може да произведе. САЩ можеха да унищожат СССР още през 1945г. когато първи имаха ядрено оръжие. Също можеха да го направят през 90-те когато Рассия беше във фалит. Не, истината е, че руснаците са ненормално племе и некадърници и ВИНАГИ, повтарям ВИНАГИ са живяли отчайващо зле и са ДОГОНВАЛИ цивилизацията. Това китайците също го осъзнаха и се отвориха към Запада.
171
3
 
12
 
! Отговори
SS преди 6 години
До ФАКТНато пак ще изпадне в период на полу разпад не се съмнявай.Тая работа дето мен ще ме е еднакво грижа за да речем Родопите и за някой район в Полша нема да я бъде.Нато се крепи на раменете на Американската армия другите са притурка, а притурката не и се воюва и не и се дават огромни средства за това Америка да си развива външната политика.
170
1
 
15
 
! Отговори
Ala_Bala преди 6 години
E......ke, ние това много отдавна го знаем. Никога не вярвай на американци, защото са безбожници. Не вярвай и ти на тях, че вечно ще ти плащат. Когато не не си им нужна даже ще те низвергнат. Фон Браун ги закара на Луната и после го обявиха за нацист. Това са хора алчни, безкомпромисни и безморални. Техния бог е Мамон!
169
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Било каквото било, НАТО вече е бита карта а Русия отново е силна и гледа напред, НАТО вече не може да се противопостави на Русия. А поуката е много важна - никакво доверие на разбойниците от Запада.
168
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Немцов към Запада - не вярвайте нито дума на Путин ! за справка: виж едно последните интервюта на Немцов !
167
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен.............Никой в Русия вече не вярва на Запада. Ис.Затова децата на всички руски водещи политици и олигарсите приближени на Путин живеят в западните столици, имат имоти на запад и авоарите им са в Западни банки?
166
3
 
16
 
! Отговори
До 175 преди 6 години
Както казва Марио Пузо писателят на "Кръстника" ,Горбачов е най *** същество на земята, да държиш най великата империя ,да е сичко в ръцете ти и да отидеш презрян от всички да правиш реклама за пици, ***..