Западът уверявал Горбачов, че НАТО няма да се разширява, но...

От 90-те до днес Алиансът почти се е удвоил – от 16 на 29 страни
18 дек 2017 11:37, Елка Василева
346
Западът уверявал Горбачов, че НАТО няма да се разширява, но...
Михаил Горбачов и Хелмут Кол. Снимка: архив, Reuters

Архивни поверителни документи, чийто гриф за защита вече е свален, доказват как президентът на СССР Михаил Горбачов многократно е бил уверяван през 1990 и 1991 г., че НАТО няма да се разширява. Това съобщиха медии в Белгия, като се позоваха на анализ на университетски изследователи.

Документи, свързани с тази тема, са публикувани преди седмица в сайта на университета "Джордж Вашингтон" в столицата на САЩ и са част от Архива по национална сигурност. Използваните документи включват грами, секретни меморандуми, писма и протоколи.

Архивите показват, че Горбачов и други висши съветски ръководители многократно са били уверявани от Запада, че и след падането на Берлинската стена НАТО няма да разширява зоните, в които действа.

Такива уверения са били давани от президента на САЩ Джордж Буш, от генералния секретар на НАТО Манфред Вьорнер, от премиерите на Великобритания Маргарет Тачър и Джон Мейджър, от канцлера на ФРГ Хелмут Кол, от президента на Франция Франсоа Митеран.

Отбелязва се, че всички тези уверения са били устни и нито веднъж не са залегнали в писмен документ, изпратен от западна държава или организация до Москва.

Пояснява се, че Горбачов е бил успокояван за бъдещето на НАТО, за да приеме обединението на Германия. Отчита се, че оттогава насам НАТО почти се е удвоила - от 16, броят на съюзните държави наскоро достигна 29 с присъединяването на Черна гора.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


346
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
265
1
 
0
 
! Отговори
НАТОВЕЦ преди 6 години
ЗАДАЧИТЕ НА НАТО СА:ДА ДЪРЖИ АМЕРИКА АНГАЖИРАНА ЗА ЕВРОПАДА ДЪРЖИ РУСИЯ НАДАЛЕЧДА ДЪРЖИ ГЕРМАНИЯ ПОД КОНТРОПНОВИТЕ СРЕДНО И ИЗТОЧНОЕВРОПЕЙСКИ ДЕМОКРАЦИИ ПОИСКАХА ДА СЕ ОТКАЧАТ ОТ РУСИЯ, ЗАЩОТО БЯЛ ДЕН НЕ БЯХА ВИЖДАЛИ ОТ НЕЯ И САМИ ПОИСКАХА ДА СА В НАТО-ЗА ДА БЪДЕ ДЪРЖАНА РУСИЯ НАДАЛЕЧ ОТ ТЯХ.
264
0
 
2
 
! Отговори
Върбан преди 6 години
За руснаците разширяването на НАТО не е голяма драма .За всяки нов член на НАТО просто вкарват координати в още една балистична ракета.Това е .Е за краварите са повечко.
263
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците превземат България чрез рускини. Мизерията прогони хиляди рускини по цяла Европа. От *** махали до луксозните бърдаци главно рускини правят *** .
262
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да са му казвали, че няма да приемат нови членове?! Ай, да си ***** ата и *** съветски. Да не са ни питали като създаваха Варшавският договор.
261
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"...всички тези уверения са били устни" - лавандулата Горбачов - самовлюбеният *** го прецакаха отвсякъде (с все държавата му); достатъчно беше да го потупат и му кажат какъв велик демократ е. Нямам право да го съдя, защото навремето го боготворях. Имаше период в който НАТО се разширяваше без Русия да беше направила нещо - тогава лицемерите й обясняваха, че това разширение не е насочено срещу нея. Накрая обаче цялото НАТО се оказа срещу нея. Затова Путин заяви, че прекомерно са се доверили.
260
15
 
4
 
! Отговори
истината преди 6 години
никой не е предполагал че Русия ще анексира насилственно територии на съседни държави но това е факт така че заради страха от нея всички държави искат да станат членове на НАТО
259
2
 
12
 
! Отговори
Или преди 6 години
Ние, на чиято страна застанем - губи задължително. Справка, историята. Горкият ЕС и НАТО!
258
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Незнам защо на американските военнослужещи в бг им е разрешено да гласуват тук?
257
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мдам а на времето Горбачов бе най-великия вожд на революцията. Сега се оказа най-обичайна ощипана булка.
256
3
 
6
 
! Отговори
Джанго преди 6 години
Уеуеееее.....чухте ли за новия непотопяем руски самолетоносач...Крим се нарича.И да ви кажа ли кво ще стане ако Русия и НАТО се здавят в Европа. Много просто- Румъния, България и Гърция ще излязат от НАТО. Умни ора са го казали ейййййй, а не аз .
255
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един съюз се срина ,но изникна нов на негово место наречен Европейски .
254
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най -големия предател в историята Горбачовтрябва да бъде незабавно разтрелян.
253
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И слава богу, че Русия загуби покер на перестройката, комунисти-менгелета не ни трябват.
252
22
 
3
 
! Отговори
Radio BG преди 6 години
Russia is a global disaster. Brainwashed population of alcoholics and whores, used by the Jews to divide and conquer this worls!
251
19
 
3
 
! Отговори
путеноиди памперси.. преди 6 години
... эсть ..ха.ха.ха Като НАТО няма второ ,тъй могъщо на света.
250
9
 
6
 
! Отговори
Тежък Сокол преди 6 години
268 а грамотнците ходят на *** и веят руски знамена . Ти сляп ли си
249
11
 
2
 
! Отговори
Трак преди 6 години
Това , че една част от българите(при това малка) се има за *** и русофилска , въобще не означава , че другите сме прости-напротив.
248
13
 
6
 
! Отговори
Трак преди 6 години
Те и СССР ни обещаваха рая на земята ама .........
247
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименХората искат НАТО защото са неграмотни и податливи на информационна манипулация, както каза господин Борисов държавата ни е населена от некачествен човешки материал
246
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НАТО се е удвоило,защото хората искат да живеят в нормални държави.