Великобритания: Русия е все по-голяма заплаха!

Лондон се тревожи заради руската пропаганда и кибератаки
19 дек 2017 08:30, Елка Василева
143
Великобритания: Русия е все по-голяма заплаха!
Снимка: архив, Reuters

Русия е все по-голяма заплаха и е готова да използва пропаганда, диверсии и кибератаки, за да разклати устоите на Великобритания и останалата част от Европа, заяви британският съветник по въпросите на националната сигурност Марк Седуил, цитиран от Ройтерс.

Пред парламентарна комисия Седуил, под чието ръководство се извършва проверка на британските служби за сигурност, заяви, че Русия се опитва да "всява раздори" и да подкопава демокрацията във Великобритания и други западни страни.

Той каза, че произтичащите от Русия заплахи варират от неконвенциални войни като кампании за дезинформация до опасности, свързани с повишаването на нейните възможности във военно отношение в Северния Атлантик и Източна Европа.

"Знаем, че произтичащата от Русия заплаха се засилва и разнообразява", каза Седуил. "В по-общ план отношението на Русия към Запада се влоши и изглежда това ще продължи и занапред."

Още по темата

През последните седмици зачестиха публично изразяваните от Великобритания позиции за заплаха от Русия. Същевременно расте безпокойството сред някои кръгове в управляващата Консервативна партия от възможните отражения на съкращенията на разходите във военната сфера, отбелязва Ройтерс.

Миналия месец при най-откритата си атака срещу Русия премиерът Тереза Мей я обвини, че се меси в избори и разпространява фалшиви новини в медиите.

Миналата седмица началникът на британските въоръжени сили каза, че търговията и интернет са под риск от щети при руска атака срещу инфраструктура като дълбоководните кабели за комуникация, като може да бъдат нарушени финансови трансакции за трилиони долари.

Седуил обвини Русия, че разпространява фалшиви новини в медиите за поведението на военнослужещи в Източна Европа, където НАТО разположи свои сили, а целта била да се подкопае легитимността на присъствието им там.

Той обвини Русия и че се е намесила в неотдавнашните избори във Франция, макар да посочи, че така или иначе това не е имало особен шанс да повлияе на резултатите.

"Очевидно целта е била да се подкопае доверието на гражданите в техните системи, видяхме доста неща и другаде", заяви Седуил.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
10
 
13
 
! Отговори
До 90 преди 6 години
Алкохолизиран и болен народ, среден и под среден стандарт на живот, технологии и иновации никакви. Та кое по-точно и е великото на Русия?
78
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А one man state dictatorship cannot be in the club of the developed and free nations.-----------Много точно казано.
77
14
 
11
 
! Отговори
anonymous преди 6 години
Русия е велика, Крим е руски , свикнаха ли англичани, французи и американци?
76
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Определено ако някои им е ***-л в гащите е Русия, тя вероятно е и алокохолизирала и военните им контингенти. Ех колко си беше добре, когато тя нищо неправеше а ние шетахме ли шетахме около границите и.
75
4
 
5
 
! Отговори
Radio BG преди 6 години
Russian feudal government is the global biggest threat for the democracy. Russian disease is poisoning the social structures in Europe and North America, implementing the ex-communist-now-feudals grabs into the free modern human thinking. Russia has to be isolated - a one man state dictatorship cannot be in the club of the developed and free nations.
74
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 81 :Стига с тези природни ресурси бе бонак.Те не са от значение на никой.
73
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да се въведе абсолютна забрана за руснаците да идват в Европа. До кога ще търпим наглата им антиевропейска пропаганда и действията им целящи да унищожат европейската култура и начин на живот?
72
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Напълно съм съгласен, че Русия е все по-голяма заплаха и за България.
71
12
 
13
 
! Отговори
Мен преди 6 години
Чудно защо Англия никога не се противопоставя в директна воина с Русия а настройва други.може би знае изхода. Същото може би важи и за САЩ.
70
3
 
2
 
! Отговори
Бранимир преди 6 години
По важно е всеки да те разбере тук не сме на изпит по граматика
69
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бранимир го каза най-точно и вярно. Поздравления за което!
68
3
 
6
 
! Отговори
леле преди 6 години
Бранимире бързо отивай на доктор , прегледай главата си !
67
4
 
13
 
! Отговори
не син преди 6 години
Британците искат да отклонят вниманието от огромния проблем, който съвдадоха с излизатето си от ЕС и надават вой според очакванията на САЩ и верните им европейски васали !
66
8
 
12
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Русия е най-великата страна на света, а Путин е най-великия политик и държавник.Агент Ендрю Хопър! ЦРУ!!!
65
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много страхливи тези британци. Страх ги е от една треторазрядна сила. Параноята е опасна болест...
64
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия: Великобритания е все по-голяма заплаха!
63
15
 
6
 
! Отговори
Бранимир преди 6 години
Единственият начин да се оправи русия е да направи световна война за което и единствено се бори но ги е страх да започнат първи защото със сигурност са загубили затова бунат света
62
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Германия и Япония бяха наказани за подпалването на 2СВ и излекувани от техния империализъм и агресивност. За съжаление големият подпалвач и виновник за 2СВ СССР не беше наказан и това доведе до днешното *** на Русия като агресор и реваншист и страна искаща със сила да измени установените граници след края на 2СВ. Светът трябва да вземе най-крути мерки срещу руската войнственост ако не иска да се пържи в Трета световна война. Чест прави на САЩ и UK че се борят срещу руската агресивност.
61
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами с големи паламарки са руснаците затова са заплаха за гевреците на триполовите. Като им го от.перат ще им пръсна халките. Не се бойте бе ще ползват вазелин да се хлъзне! Хлъзне ли се после е лесно направо до картофите ще ви влезне!
60
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От Русия - само зло !