Със 128 гласа: ООН с резолюция против признаването на Ерусалим

Текстът беше одобрен от Общото събрание на ООН
Обновена: 21 дек 2017 20:46 | 21 дек 2017 20:44,
211
Със 128 гласа: ООН с резолюция против признаването на Ерусалим
Снимка: БТА

Общото събрание на ООН прие днес с голямо мнозинство резолюция, осъждаща признаването от САЩ на Ерусалим за столица на Израел, предадоха световните агенции.

Текстът, внесен от Йемен от името на арабските страни, бе одобрен от 193-членното Общо събрание със 128 гласа "за" при девет "против" и 35 "въздържал се". Сред държавите, които се въздържаха, са Австралия, Канада, Мексико и Филипините, отбелязва ДПА.

Още по темата

Асошиейтед прес определя резултата от гласуването като победа за палестинците. Подкрепата за резолюцията обаче бе значително по-ниска от очакваните най-малко 150 гласа "за". Прави впечатления и големият брой въздържали се, отбелязва АП.

Aмериканският постоянен представител в ООН Ники Хейли заяви, че организацията не може да очаква САЩ „да си плащат за привилегията да не бъдат уважавани“.

Хейли отбеляза, че от страната ѝ се иска да „плаща повече отколкото която и да е друга държава“, срещу което получава тази „съмнителна разлика“ между вложено и получено.

Изданието цитира още от думите на американския постоянен представител, според които „ние имаме задължение да искаме повече от нашите инвестиции. И ако нашите инвестиции се провалят, имаме задължени да вложим парите си по по-продуктивни начини“.

Хейли продължи протеста си срещу взетото решение, като отбеляза, че „САЩ ще запомнят този ден, в който бяхме атакувани в Общото събрание защото упражняваме правата си на суверенна нация“.

„Ще си го спомним, когато отново бъдем призовани да дадем най-голямата вноска в бюджета на организацията,“ продължи Хейли и завърши с думите: „Ще си го спомним, когато толкова много страни дойдат при нас, какъвто навик имат, за да искат от нас да плащаме повече и използваме влиянието си в тяхна полза“.

Говорител на подкрепяния от Запада палестински президент Махмуд Абас приветства днешното гласуване в ООН.

"Гласуването е победа за Палестина", заяви президентският говорител Набил Абу Рудейна. "Ще продължим усилията си в ООН и на всички международни форуми за слагане край на тази окупация и създаване на наша палестинска държава със столица Източен Ерусалим", добави той.

На 6 декември американският президент Доналд Тръмп призна цял Ерусалим за столица на Израел и обяви, че ще премести в града посолството на САЩ - ход, който предизвика гняв и протести в целия свят, особено в арабските и мюсюлманските страни. Преди гласуването на резолюцията Съединените щати заплашиха да прекратят финансовата си помощ за държавите, които подкрепят текста.

Въпросът за статута на Ерусалим - град, свещен за последователите на юдаизма, християнството и исляма - е основен препъникамък пред уреждането на израелско-палестинския конфликт. По време на Шестдневната война през 1967 г. Израел превзе Източен Ерусалим, а през 1980 г. анексира едностранно тази част от града, която палестинците искат за столица на бъдещата си държава - ход, който не е признат и бе осъден от голяма част от международната общност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
0
 
0
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Ти луд ли си бе Парцалев? Защо да не е почнало някъде от Косово, Ирак, Либия, Сирия и т.н.
145
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко започна с Путин който си призвои Крим !Сега и Ердоган може да си присвои България, кой ще го спре ?!Разбрахте ли че Путин разбуни всички стари омрази и мераци ?!Русия винаги е била ЗЛО за света !
144
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ООН са безсилни. САЩ ще кажат как ще стане.Америка е световен лидер, все пак.
143
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който плаща той поръчва музиката.САЩ плащат много, значи имат право да получават.Що Русия не плаща много - щото са бедняци.
142
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия открадна Крим.Сега вече всеки може да прави така.Затова САЩ са прави.Израел е също прав.Защо Русия да може,а САЩ да не могат ?!
141
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това , че дават пари не означава , че трябва да заплашват и изнудват другите та да стане както те го искат . Наглост и своеволие проявяват и не ги интересува мнението и волята на хората които живеят на тази територия . Даже и на останалия свят . Като се мислят за миротворци не бива да създават излишни конфликти и размирици по тяхна вина .
140
4
 
4
 
! Отговори
Иври преди 6 години
Изпълнява се пророчеството от пророк Захария, 14 гл.Всички народи против Израел...Бог ще воюва Сам за Йерусалим- така пише.Ще има и голямо наказание за ония народи, които ще воюват....Ето как щяло да стане, а ние се чудехме как ще стане това и кога....
139
3
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
САЩ изпадат в изолация все повече и повече.
138
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на Европа ако е гласуваласрещу САЩ . Почва да и' работиреотана макар и бавно.
137
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нормална процедура би била да се искат обезщетения от виновния, а не от държавата, където е станало. Освен това сумите са изключително нагли. Ако в своята държава си водят непрекъснато дела за милиони, например против лекари, е меко казано странно да разпростират претенциите си навсякъде, където стъпват. Не ви ли идва на ум, че и ние може да искаме да ни се плаща застраховка за риска, който поемаме, че идват на наша територия? Както е здравната застраховка в САЩ според риска на индивида.
136
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи Ердоган е разтревожен за мюсюлманската светиня Ал Акса в Йерусалим а иска да прави отново християнската светиня Света София джамия егати наглеца и нашите бунаци му пристават
135
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Срам и позор за Българската държава да се води по акъла на Ердоган
134
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
159 Нормална процедура е да се искат обезщетения в случай на терористичен акт , въпросът е кой да плати .
133
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Другарю евреин, както сте интимно запознат с всички причинно-следствени връзки, разяснете на несведущите поради каква причина след атентата в Сарафово еврейските семейства искат от българската държава десетки милиони обезщетения? Дали българите са спрели кранчето на евреите или не са се отнасяли с тях порядъчно? ...Турция не избира Истанбул за своя столица. Проявява мъдрост.
132
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хизбула направи атентата в Бургас а вчера нашите никаквици я попдкрепиха.
131
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радвайте се българи , вчера гласувахте резолюцията на Ердоган в ООН а снощи Доган в сараите се изказа като последна инстанция относно политическата ситуация у нас
130
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Срамота за Европа , да подкрепя палестинските терористи и османлийските мераци на Ердоган
129
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
154 Ми САЩ от основаването на ООН са най-големия донор
128
3
 
13
 
! Отговори
хахахахаха преди 6 години
сащ дефакто си признават как са свикнали да получават подкрепа - с пари
127
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Градът на Давид и Соломон никога няма да стане град на Ердоган и Арафат